Dünyanın bilinmeyen 7 harikası

Belki de hayatınız boyunca hiç görmediğiniz Dünyanın 7 harikası ile sizi tanıştıralım. Birbirinden farklı ülkelerde, bulundukları yerlerde sizi kendilerine hayran bırakacak mimarileri ile harika bir tatil geçirmenizi sağlayacak olan, küçük bir “harikalar diyarı” gezisine hoş geldiniz!

Hadi o zaman, başlayalım! Burada göreceğiniz ve tarihi hakkında bilgi alacağınız 7 harika, bugün hala dünya üzerinde var olan ve insanlar tarafından ziyaretine izin verilen yapıtlardan oluşuyor. Romanya’dan İran’a, Pakistan’dan Bosna Hersek’e kadar görülmeye değecek yerler var!

1-Büyük Cenne Camii

Sudan’dan Atlantik sahiline kadar uzanan, Mali 1907’de inşa edilen cami dünyanın en büyük kerpiç binası olma özelliğine sahiptir. 1988’de UNESCO’nun Dünya Mirası listesine alındı.

2-Parlamento Sarayı

Romanya Bükreş’te bulunan, dünyanın en büyük, en pahalı ve en ağır idari binasıdır. Nikolay Çavuşesku tarafından 1984’te yaptırılan bina 12 katlı olup, 3 bin 100 odalıdır. Ayrıca en çok tartışılan tarafı 3,3 milyar Euro’ya mal olan binayı yapmak için 30 kilise ve sinagog ile 30 bin konutun yıkıldığıdır.

3- Şeyh Lütfullah Camii

İran İsfahan kentindeki bulunan bu cami, Sefevi dönemine ait bir şaheserdir. Şah Abbas döneminde, 1603-19 yılları arasında inşa edilmiş ve Şahın haremindeki kadınların ibadeti için yapılmıştır.

4- Derawar Kalesi

Pakistan’da çöl ortasında bir kale! 40 burçtan oluşan kalenin yüksekliği 30 metredir. Toplam da çevresi ise bin 500 metreyi bulmaktadır.

5- Chand Baori

Hindistan’ın kuzey batısındaki Racasthan bölgesinde yer alan bu ilginç yapıda basamaklarla büyük bir su kuyusuna iniliyor. Farklı mimarisi ile 13 kattan oluşan bu yapı 30 metre derinliğindeki kuyuya inmenin tek yolu. Toplam 3500 basamaktan oluşan simetrik merdivenlerle inilen kuyu 800-900’lü yıllarda bir Hint kralı tarafından yaptırılmış.

6- Mostar Köprüsü

Bugün hala turlar ile gidip gezip görebileceğiniz bir yapı var sırada. Bosna-Hersek Mostar şehrinden geçen Neretva Nehri üzerinde 1566’da Osmanlılar tarafından inşa edilen köprüyü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılmıştır. 4 metre genişliğinde, 30 metre uzunluğunda ve 24 metre yüksekliğindeki köprü için tam 456 taş kullanılmıştır. İslam mimarisinin Balkanlar’daki en güzel örneklerindendir.

Kumbhalgarh Fort

7- Büyük Hint Seddi

Çin Seddi’ni herkes bilir ancak bilinmeyen daha doğrusu ismi az duyulmuş olan bir yer daha var! Çin’dekinin ardından dünyanın en uzun ikinci duvarı olan Büyük Hint Seddi, 1443’te inşa edilen duvar 19. yüzyılda uzatılarak bölgedeki 360 tapınağı koruyacak şekilde yapılmıştır.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.