İrlanda’ya ne zaman gidilir? İrlanda gezi rehberi

Sert mizaçlı ve sıcak kanlı insanların bir arada bulunduğu, tarihi isyanlar ve savaşlarla geçmiş bir ülkedir İrlanda. Eşsiz doğal güzellikleri ve birbirinden özel yanlarıyla Britanya bölgesinin farklı kültürünü oluşturan bu ülke, bir çok farklılığı bir arada bulabileceğiniz ender destinasyonlardan birisi olacaktır.

Birbirinden güzel ve düzenli şehirleriyle dikkat çeken bu ülkede harika zaman geçirmek için sizi bekleyen onlarca alternatif yer alıyor. Dublin, İrlanda turları sırasında en çok bilinen ve ziyaret edilen kenti. Dublin’de gezebileceğiniz, zaman geçirebileceğiniz çok sayıda farklı alanlara ulaşabilmeniz mümkün olacak. Dublin başta  olmak üzere birden fazla şehir ve gezilecek yerlerin listesini sizin için çıkardık ve rehber niteliği taşıyacak olan bu bilgileri sizlere sunduk;

Phoenix Park
Burası Avrupa’nın en büyük parkıdır. İçerisinde ırmakların geçtiği, dinlenebileceğiniz alanların bulunduğu, insanların güneşlendiği mükemmel bir park. Ayrıca bisiklet yolları, gal futbolu için oluşturulmuş alanlar, hayvanat bahçesi gibi alternatifleriyle saatlerinizi ayırabileceğiniz mükemmel bir lokasyondur.

Temple Bar
Dublin’in en hareketli bölgesi olarak bilinen Temple Bar, cafelerin bulunduğu, hoş zaman geçirebileceğiniz mekanların yer aldığı bir bölgedir. Eğlencenin 24 saat boyunca devam ettiği bu renkli bölgede canlı müzikler dinleyebilir ve sevdiklerinizle birlikte hoş vakit geçirebilirsiniz.

Ha’penny Bridge
Ha’Penny şehrin tam merkezinde yer alıyor. Tarihi özellikleriyle bilinen bu köprünün etrafında bulunan mekanlarda hoş zaman geçirebilir, farklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

Dublin Castle
Bir nevi müze olarak da hizmet sunan bu kale, belli bölümlerini ücretsiz olarak gezmenize imkan tanımaktadır. Eğer içerisinde bulunan çok nadide ve özel eserleri görmek isterseniz müze kısmı için bilet alabilirsiniz.

Trinity College
Eğitim, İrlanda kültüründe özel bir yere sahiptir. Trinity Koleji ise 1592 yılından itibaren İrlanda’nın en eski  okulu olarak dikkat çeker. Oscar Wilde gibi tanınmış şair ve düşünürlerin mezun olduğu bu okulda aynı zaman da kütüphane de yer almaktadır. Kütüphane içerisinde binlerce yıllık eserlere ulaşabilmeniz mümkün olacak. Kütüphanede çok nadide eserlere yer veriliyor. Giriş ise yalnızca 8 Euro.Kilmainham Gaol
Tarihi bir hapishane olmasına rağmen müzeye çevrilmiştir. Rehber eşliğinde ve gruplar halinde içeriye girdiğiniz de mahkumların odalarını, avlularını görebiliyorsunuz.

Irish Museum of Modern Art
Kilmainham Gaol’in hemen karşısında yer alan bu müze  hem geniş avlusu hem de muhteşem bahçesiyle dikkat çekiyor.

Wax Museum
Wax Museum, ünlülerin bal mumu heykellerinin yer aldığı güzel bir müzedir. Müzenin orijinali Londra’da yer almakta. Bu düşünce ile yola çıkan İrlanda yönetimi, burada da benzerini oluşturmuş.

National Botanic Gardens
Avrupa’nın etkileyici botanik bahçelerinden birisi olan Ulusal botanik bahçesinde birbirinden özel bitkileri görebilirsiniz.

Guinness Storehouse
İrlanda’da içki kültürü önemli bir yere sahiptir. Özellikle İrlanda’nın siyah biraları bu içkilerin babası olarak sayılır. Guinnes ise önemli markalar arasında yer almaktadır. Bu biraların üretildiği fabrikayı gezebilir, size sunulan ücretsiz biraları içebilirsiniz.

Jameson Whisky Store
Dünyanın en meşhur viski markası olan Jameson’un fabrikası İrlanda’da yer alıyor. İrlanda’ya gidip viski almadan ve içmeden dönmek olmaz. Jameson ilk tercihiniz olacağı gibi fabrikasını da ziyaret edebilirsiniz.

Viking Splash Tour
Viking gemileri harika bir deneyim yaşamanıza imkan sunacak. Hem kara da hem suda gidebilen Viking gemileriyle şehir turu atmanızı mutlaka tavsiye ederiz. Turistler için tasarlanan bu aktivite, harika bir deneyimi size sunacaktır.

Google, Facebook ve diğer büyük şirketler
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin merkezi Dublin’de bulunmaktadır. Eğer Facebook, Google, Ebay veya Paypal gibi şirketleri görmek isterseniz önceden randevu  almanız gerekecektir.

Saint Patrick’s Cathedral
Gotik mimarinin en güzel örneklerinden birisidir Saint Patrick’s katedrali. Güzel bir parkın içerisinde yer alan bu katedral, içerisinde yer alan müzesiyle görülmeye değer bir tarihi eserdir.

Howth
Dublin’in kuzeybatısında yer alan yarım ada şeklinde ki Howth, manzarasıyla insanı büyüleyen ve hafta sonları tercih edilen güzel gezi bölgeleri arasında yer almaktadır.

Dublin şehrinde elbette ki gezinizi yukarıda yazanlarla sınırlı tutmayın, eğer vaktiniz var ise Chester Beatty Library, National Gallery, Croke Park Museum, Irish National War Memorial Park, Dublin Mosque , Dublinia,  The Little Museum of Dublin, Abbey Theatre, St. Michan’s Church, Croke Park Stadium görülebilecek diğer yerler arasında bulunmaktadır.

Dublin dışında da görülebilecek diğer şehirler ve kasabalar da harika imkanları size sunacaktır. Bazı küçük kasabalar ve şehirler sizin için ideal tercihler olabileceği gibi farklılıkları da görmenizi sağlayacaktır.  

Cliffs of Moher
İrlanda’nın en batı bölümünde yer alan bu yer, genellikle dil okullarının bulunduğu, Atlantik okyanusunun manzarası karşısında yürüyüşler yapabileceğiniz, manzaralarıyla sizi etkileyecek eşsiz güzellikleri size sunacak bir bölgedir. Yüzlerce metre yükseklikte yer alan tepelerde okyanus görüntüsü harika bir fırsatı size sunacak.

Wicklow, Wicklow Mountains National Park ve Powerscourt Estate
Wicklow, Dublin’e göre oldukça küçük ve sevimli bir kerttir. Tipik sahil kasabası halinde karşınıza çıkacak olan bu kasaba, çok büyük bir doğal park görünümünde yer alıyor. Mountain National Park, yaban hayatın en güzel örneklerini görmenize imkan tanıyacak, harika bahçeleri ve ormanlık alanlarıyla sizi büyülü bir dünyanın tam ortasına çekecektir.

Malahide, Malahide Castle
Malahide, Dublin’in kuzeybatısında yer alan küçük bir sahil kentidir. Hafta sonu tatilleri için İrlandalıların tercih ettiği bu bölge, hoş yapıları, mimarisi ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor.

Bray
Bray şehri de Dublin’in güneyinde yer alan küçük bir sahil kasabasıdır. Bray şehri, İrlandalı zenginlerin tercih ettiği bir bölge olmakla birlikte denize girmek için de ideal alanları barındırıyor. Tesisleşmesini tamamlayan bu şehirde pek çok imkanı rahatlıkla bulabilirsiniz. Vaktiniz var ise mutlaka görmeniz gereken İrlanda şehirlerinden yalnıza birisidir.

Drogheda
İrlanda’da Türk izlerini görmek isterseniz burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Dublin’in kuzey batısında yer alan bu sahil kasabası, tarihe meraklı olan insanların tercihi konumunda. Geçmiş dönemlerde İrlanda’da baş gösteren kıtlık döneminde Osmanlı İmparatorluğu gemiler dolu yiyecek maddesini buraya göndermiştir. Bu sebeple şehrin logosunda Ay yıldız simgelere rastlarsınız. Şehre gittiğiniz de çok zarif mimari örnekleri görebilmeniz mümkün.

Connemara
İrlanda’nın en batısında yer alan Cannemara turistik bir bölgedir. Tur operatörleri ile bölgeyi ziyaret etmek isterseniz Atlantik okyanusunda küçük gezileri mutlaka değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Belfast
İngiltere’ye bağlı olan Kuzey İrlanda’nın başkenti konumunda ki Belfast, Dublin gibi şehirlere nazaran daha gelişmiş ve düzenli yapısıyla dikkat çeker. Şehir merkezini gezerken büyülü bir ortama ilk adımı attığınızı anlayabilirsiniz. Bölgede görebileceğiniz en önemli eser Titanik müzesi olacaktır.

Cork
Eğer Vaktiniz varsa hem mimari hem de doğal güzellikleriyle dikkat çeken Cork şehrini mutlaka ziyaret edin. Dublin’den sonra İrlanda’nın ikinci büyük kenti konumunda ki Cork’ta, harika zaman geçirebilirsiniz.

Gezmekle bitiremeyeceğiniz bir ülke konumunda ki İrlanda için diğer gezi alternatif rotalarını ise  Killarney National Park,  Slea Head Drive,  Connemara National Park, Gap of Dunloe,  Slieve League, – Sky road,  Atlantic Drive on Achill Island,  Dun Aongasa, Blarney Kalesi ve Bahçeleri, The Dingle Peninsula, İrlanda Ulusal Arkeoloji Müzesi, Bru na Boinne, Keem Bay ve Dundalk gib bölgeleri de görebileceksiniz.

HANGİ TARİHTE GİTMELİYİM?

İrlanda genel anlamda yağışlı geçen ve soğuk iklimin hakim olduğu bir coğrafyada bulunuyor. Eğer burayı ziyaret etmek isterseniz yapmanız gereken tek şey yaz aylarına tatilinizi getirmek olacaktır.

Festivaller ve karnavallar;

Yurt dışı turlar sırasında en çok ziyaret edilen yerlerin özelliklerini incelemelisiniz. İrlanda’ya gitmenize sebep olabilecek festival ve karnavallar güzel zaman geçirmenizi sağlayacaktır. 17 Mart tarihi Dublin için özel bir gündür. Dublin’in meşhur St Patrick’s Day etkinliklerine katılabileceğiniz bu dönemde müzik, eğlence, sokak sanatlarının en güzel örneklerine rastlarsınız.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.