Kiev Gezilecek Yerleri, Kiev Gezi Rehberi

Kiev, Doğu Avrupa’nın önemli şehirleri arasında bulunmuştur. Biraz batılı, biraz doğulu yapısıyla dikkat çeken ve ilgi odağı olan bu şehir, tarihin izlerini yansıtmaktadır. Osmanlı’dan Rus Çarlığına ve Sovyet dönemine kadar pek çok farklı kültürün ve devletin etkisi altına giren Kiev, aynı zaman da bu devletlerin yansımalarını da göstermektedir. Kiev 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Ukrayna’nın başkenti olur. Kiev Turları kesinlikle güzel ve sakin bir şehir tanıyabileceğiniz seçenekler sunar.

İnsanların oldukça yavaş hareket ediyor olması dikkat çekicidir. Kiev’de gezip dolaşacağınız, sonrasında ise dinleneceğiniz çok sayıda bölge bulunuyor. Kiev adeta parklar şehri tanımına uygun bir yapıya sahiptir. Zira şehirde ağaç kesmek kesinlikle yasak. Şehir güney ve kuzey olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğer şehrin güney kısmının sıcak havasından kaçmak isterseniz kuzeyde yer alan Mariyinsky ve Khreshchatyj parklarında mola verebilir, yürüyüş sırasında Dinyeper’i izleyebilir ve serinleyebilirsiniz.

Kiev’de farklı noktalara yönelik pek çok rota sizi bekliyor olacak. Gezilecek yerlerin listesinin bir hayli kabarık olduğu Kiev’de mükemmel imkanları değerlendirme şansına sahip olabilirsiniz.

Özgürlük Meydanı

Kiev’de ilk göreceğiniz yerlerin başında Özgürlük meydarnı gelecektir. Günümüzde Kiev için oldukça önemli olan bu meydan, tarihi olayların yaşandığı bir bölümü oluşturmaktadır. SSCB’den ayrılmak isteyen Ukrayna halkı, gösterilerini bu meydanda yapmıştır. Yine 2004 yılında ki turuncu devrimin ilk adımları bu meydanda atılmıştır.

Khreshchatyk Caddesi

Kiev’en işlek ve kalabalık caddesi burasıdır. 1 kilometreden daha uzun yapısıyla dikkat çeken bu cadde, sağlı sollu dünya markalarıyla doludur. Khreshchatik Caddesi hafta sonları ve bayram günleri motorlu araç trafiğine kapatılmakta ve tamamen insanların rahat gezip eğlenmesi için ortam sağlanmaktadır.

Andrevski Spusk

Andrevski yokuşu; Ayasofya ve Kontraktova meydanını birbirine bağlayan tarihi bir sokaktır. Turistik bir bölge sayılan Andrevski yokuşu, resim galerilerinden sanatsal faaliyetlere, hediyelik eşyalardan turistik bölümlere kadar pek çok farklılığı bulabileceğiniz bir yerdedir.

Altın Kapı (Zoloti Vorota)

Kiev prensliğini kuran Yaroslav Mudri, Bizans mimarisinden etkilenmiş ve şehrin giriş bölgelerine sur inşa edilmesi için emir vermiştir. Altın Kapı (zoloti vorota) adı verilen giriş kapısı surların yıkılmasına rağmen günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kiev’in bin yıllık tarihine ışık tutan bu kapı, mimari anlamda da önemli detayları aktaracaktır.

Pecherska Lavra

Dinyeper nehrinin tepelerine kadar uzanan ve hakim noktada bulunan bu bölge 900 yıllık büyük bir geçmişe sahiptir. Bölge içerisinde kiliseden diğer mimarilere kadar pek çok farklı yapı bulunmaktadır. Yer altı mezarları ve manastırları görülmeye değerdir.

Svetoya Sofya Katedrali

Ukrayna’nın Unesco dünya mirası listesine alınan ilk eserdir. İç kısmında ki muhteşem mozaikler, freskler ve ikonlar dikkat çeken bir yapıya sahiptir. Svetoya Sofya bugün ise Ukrayna hristiyanlık müzesi olarak kullanılıyor.

St.Vladimirskaya Katedrali

Slavlara Hristiyanlığı getiren Kinyas Vladimir’den ismini alan bu katedral mimari anlamda görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Özellikle mozaikleri mükemmel bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep olur.

Mariyinsky Sarayı

Mavi-Krem renklerden oluşan muhteşem güzellikteki saray, Kiev’in en büyük parklarından Mariyinsky içinde yer alır. Rus mimar İvan Minçurin tarafından tasarlanan yapı 1750 yılında Bartolomeo Rastelli tarafından inşaa edilmiştir. Uzun süre Çar ailesinin kullanımına sunulan bina, sonrasında ise resepsiyonlara ve konferanslara ev sahipliği yapmıştır.

1.Dünya Savaşı Müzesi

Tipik bir savaş müzesidir. İkinci dünya savaşı yıllarında kullanılan eşyalar, silah ve mühimmatları görmek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Ulusal Opera Evi

İç ve dış mimarisiyle hem görselliği hem zerafeti yansıtan bu bina, adeta bir ışık şöleninin yansımalarını sizlere sunarak dikkat çeker. Çok güzel operalar izlemek isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.

Hidropark

Hidropark, Kievliler için özel bir yere sahiptir. Devasa bir arazi üzerine kurulan ve dinyeper nehrinin tam ortasında yer alan bir ada da denizin tüm imkanlarından yararlanabilmek mümkün olacak. İster halk plajları isterseniz de özel plajlarda yüzmenin ve güneşlenmenin keyfini sürebilir, harika zaman geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra su sporları yapma imkanınız olduğunu da söyleyelim. Kendinizi Antalya’da hissedebilirsiniz. Yurtdışı turlar sırasında kendinizden parçalar bulmak aslında çok güzel olabilir.

Pirogovo Açık Hava Müzesi

Avrupa’nın en eski açık hava müzesi olarak bilinmektedir. Yöreselliği görmek isterseniz bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Kiev’in gezilecek alanları bunlarla sınırlı değil, kaleme alamadığımız onlarca farklı nokta da en az listedekiler kadar ilgi çekicidir.

Kiev, kültür, sanat ve edebiyata önem veren şehirler arasında bulunur. Farklılıkları yaşayabileceğiniz bu alanda harika zaman geçirebilirsiniz. Eğer ziyaret tarihinizi festival veya kutlamaların olduğu bir tarihe denk getirirseniz muhteşem bir güzelliğin tam ortasında kendinize yer bulabilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.