Lapland’a Ne Zaman Gidilir? Kuzey Işıkları Hangi Tarihte İzlenir?

Noel Baba’nın yanına gitmeye hazır mısınız? Kuzey ışıklarını görebileceğiniz muhteşem bir Lapland seyahati sizi bekliyor. İnsan ruhuna etki edecek güzellikleri bulunduran bu şehir, harika bir tatil geçirmenize imkan tanıyacaktır. Olağanüstü görüntüleriyle dikkat çeken kuzey ışıkları, harika bir tatil geçirmeniz için aradığınız muhteşemliği size sunacak. Genel anlamda bakılacak olursa Lapland, Finlandiya’da bir bölge ve bu bölgenin başkenti de Rovaniemi. Genel anlamda Lapland Turları, üç ülkenin; Finlandiya, Norveç ve İsveç’in kuzey kutup dairesinde kalan kısmına verilen isim olarak da bilinir ve siz bu turda harika zaman geçirebilirsiniz.

Buz gibi soğuk gün ve gecelerin sizi beklediği bu muhteşem bölgede -50 dereceye inen soğuk havalar ile taşınacak, manzaranın mükemmelliğinde ise üşümeyi bir kenara bırakarak harika zaman geçireceksiniz. Etrafın olabildiğince karla kaplı olduğu bu bölgede ren geyiği çiftliklerini ziyaret etmek, müzeleri gezmek gibi bir takım etkinliklere katılabilirsiniz.

Geyikli yolculuğun keyfini çıkarın

Bu bölgenin en bilindik turistik bölgelerinin başında Santa Claus köyü gelmektedir. Noel babanın köyü olarak da bilinen bu bölge, masalsı havayı sonuna kadar hissedebileceğiniz nadir bir bölge. Devasa kardan adamları, postanesi, kafeleri, lokantaları, hediyelik eşyacıları ve sağda solda gezinen geyikleriyle eşsiz bir güzelliği size yansıtacak. Üşüyene kadar köyü gezmeniz, üşüdükten sonra da biraz ısınmak için bir kafeye girmenizi ve burada mekanın keyfini çıkarmanızı tavsiye ederiz. Kahvenin en güzel hallerini bulabileceğiniz bu köyde, karnı acıkanlar içinse somon çorbaları iyi bir lezzet olacaktır. Şehirde tüm evlerin maksimum iki katlı olarak dikkat çekiyor. Bu durum gök yüzünün daha rahat ve berrak görünmesine sebep oluyor. Bir anlamda sizi ezmeyen bir yapıyla dikkatleri üzerine çeken bu bölge, kayak yapabileceğiniz piste benzer sokakları ile harika bir tatil keyfini size sunuyor. Lapland gezilecek yerler listesi özellikle tur öncesinde yapılmalı.

Noel baba köyünde kazıklara bağlı geyikler dikkatinizi çekecektir. Eğer bir firma ile anlaştıysanız burada geyiklerin çözüldüğünü ve sizin için hazırlandığına şahit olabilirsiniz. İki kişilik kızakları çeken geyikler, ne uzun ne de kısa sayılabilecek yollarda size apayrı bir deneyim sunuyor. Burada bulunan çiftliklerde geyiklerin bir kısmı kızak çekmede kullanılıyor. Bir kısmı ise kesimhanede kesilerek bazı özelliklerinden faydalanılıyor. Postlarından şapka, eldiven, yelek gibi özel ürünler ortaya çıkıyor. Düşen boynuzlarda ise harika el yapımı hediyelik eşyalar bulabilmeniz mümkün. Özellikle bu güzel yere Mart ve Nisan aylarında gitmenizi tavsiye ederiz. Hava daha sıcak oluyor ama tabi ki yılbaşı dönemi de ayrı güzelliğe sahiptir.

Husky Safariye çıkın;

Geyiklerle gezinti kadar ilginizi çekecek bir diğer konu Husky köpekleriyle yapacağınız safariler olacaktır. Çiftliklerde bulunan husky köpeklerinin sürekli havladıklarını görürsünüz. Bu havlama kızağa alınacaklarını anladıklarında bir anda kesiliyor. Husky köpekleri sürekli koşmak istiyor.  Öyle ki 15 dakikalık turlarla keyfiniz yerine gelmezse, saatlik veya günlük husky turlarına da katılabileceksiniz.

Işıkları bekleyin

Lapland bölgesinde asıl görülmesi gereken olgu kutup ışıkları olacaktır. Eylül ve nisan aylarında görebileceğiniz bu ışıklar sizin aklınızı başınızdan alacak güzelliklerle karşınıza çıkacaktır. Hava kararmaya başladığı andan itibaren görülebilecek duruma gelen bu ışıkların en yoğun olduğu tarihler ise Aralık-Şubat dönemi olacak. Bu dönemlere tatilinizi denk getirirseniz büyük olasılıkla bu ışıkları görebilecek, harika zaman geçirip birbirinden güzel fotoğrafları çekebileceksiniz. Hayatınız boyunca unutamayacağınız bir deneyim konumunda olacak bu uygulama ile harika zaman geçirebilme şansına sahip olacaksınız.

Rovaniemi’ye kadar gitmişken görmeden dönmeyeceğiniz yerlerden birisi de Rauna Hayvanat Bahçesi olacaktır.  Kutup ayıları gibi pek çok farklı ve nadir hayvanı burada görebileceksiniz. Yurt dışı turlar arasından kesinlikle böyle farklı noktaları seçmelisiniz.

Hazırlığınızı Yapın

Lapland, -40 derecelerin normal karşılandığı soğuk bölgelerdir. Bu sebeple bölgeye gitmeden önce bir takım tedbirler almak ve hazırlık yapmak önemli bir konudur. Soğuk için önlemler alabilmenize imkan tanıyacak bu fikirleri değerlendirebilirsiniz. Özellikle dikkat etmeniz gereken giysi ve aksesuarlar olacaktır. Giyim aksesuarlarınız lapland bölgesinde Türkiye’ye göre nispeten daha uygun fiyatlara sunulmaktadır. Burada tercih edeceğiniz malzemeler ağzınızı burnunuzu tamamen kapatmalı, içliklerinizin termal olmasına dikkat etmeli, soğuk ve su geçirmeyen botlar tercih etmeli, rüzgar ve su geçirmeyen özel montlar giymeli, yine aynı özelliklerde pantolonlar, el ve ayak ısıtıları, gözlük, el kremi gibi aksesuarlara mutlaka sahip olmalısınız. Bu aksesuarlar özellikle sizi soğuktan koruyacak ve mükemmel bir tatil için gerekli konforu sağlayacaktır.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

YorumlarYorum yaz

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.