Midilli’de Ne Yapılır?

Midilli adası, tarihin her döneminde farklı bir rol oynamış Yunan adasıdır. Yüzyıllar boyunca Osmanlılara da ev sahipliği yapan bu ada, farklı güzellikleriyle size özel bir tatil imkanı sunmaktadır. Midilli adası denilince akla kaleler, soyluların konakları, göz alabildiğince uzanan zeytinlikler, sahiller, taşlaşmış orman, kuş cennetleri, sardalya ve Uzo gelmektedir.

Midilli Ege bölgesinin en dikkat çekici adalarından bir tanesidir. Yunanistan’ın üçüncü büyük adası olan Midilli, muhteşem bir güzelliğin tam ortasında fırsatları size sunuyor. Mimari anlamda muhteşemliklerine ek olarak ortaçağdan kalma şehirleri, taşlaşmış ormanı ve Akdeniz iklimiyle destinasyonların en güzelleri arasında kendine yer bulur. Yolunuz Midilli’ye düştü ile yapılacak pek çok aktivitenin olduğunu bilmeniz gerekebilir. İster Uzoların yapıldığı evleri ziyaret edebilir ister kilometrelerce uzanan  sahilde harika zaman geçirebilir, isterseniz de muhteşem doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ada da ne yapılacağına yönelik tercih tamamen sizin keyfinize kalacaktır.

Midilli turları için en uygun ziyaret tarihleri yaz ayları olacaktır. Zira hem egenin sıcaklaşması, hem havanın güzelleşmesiyle adeta bir cennet bahçesine dönecek olan Midilli, tüm güzellikleri görebilmenize imkan tanıyacaktır.

Midilli’ye Türkiye’den ulaşım için feribot ve mavi yolculuk tekneleri kullanabilirsiniz. Kolay bir ulaşımın ardından gezintiye en büyük şehir ve ana liman olan Mytilini’den başlayıp oradan kuzeydoğu kıyısını geçerek Molyvos ve Petra’ya doğru yol alabilirsiniz. Buranın ardından uzo fabrikalarının bulunduğu güneydeki Plomari’ye gitmeden önce Eressos ve Sigri’deki taşlaşmış ormanı görmek için batıya yönelip rotanızı iç kısımdaki Agiasos dağ köyüne çevirebilir, muhteşem güzellikleri inceleyebilirsiniz. Adada gezilip görülmesi gereken çok sayıda güzellik var.  Sahilleri, kaplıcaları, sulak alanları ve kuş gözlem yerleri, yerel deniz yiyeceklerinin bulunduğu restoranlar ve harika manzara görülebilecek alanların başında kendine yer bulacaktır.

Adada görebileceğiniz önemli tarihi eserler arasında Agios Therapon Kilisesi, Franko Kalesi, antik tiyatro, Osmanlı hamamları, camiler, Arkeoloji müzesi, modern sanatlar müzesi, Theofilos müzesi, kütüphaneler, galeriler ve diğer güzel alanları görebilirsiniz.

Molivos’un keyfini çıkarın;

Molivos, Midilli adasında bir şehirdir. Bu şehrin özelliği Midilli arasında ki kalesidir. Cenevizliler döneminden kalma kale, hiçbir değişime uğramadan günümüze kadar ulaşmıştır. Bu sebepledir ki dünyada en iyi korunmuş kale olarak bilinir. Geçitleri dolaşırken Türkler tarafından yapılan zarif çeşmeleri görebilir, ecdadın bıraktığı bu hayrattan yararlanabilirsiniz. Renkli kapıları ve pencereleriyle, kapalı ahşap balkonları birbirine o denli bağlı olan ve Anadolu mimarisine benzeyen konakları mutlaka gezmelisiniz.

Taşlaşmış orman;

Olur mu demeyin oluyor! Dünya üzerinde milyonlarca yıl önce filizlenen ormanları görebileceğiniz çok az yer vardır. Taşlaşmış orman bunlardan bir tanesidir. 1985 yılında dünya kültür mirası kabul edrilen ve sit alanı ilan edilen bu bölge, muhteşem güzellikleri size yansıtacaktır.

Midilli Adasında kültür;

Midilli adası sanat ve kültürün önemli noktalarından bir tanesidir. Tarih boyunca pek çok entelektüel çıkaran bu ada, farklı kültürel özellikleriyle dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Antik çağlardaki Arion, Terpander, Theophrastos, Alcaeus ve Sappho’dan başlayarak Theofilos’a, yazar Ilias Venezis’e ve Stratis Myrivilis’e, görsel sanatçı Georgios Iakovidis’e, sanat eleştirmeni ve editör Teriade’e ve adanın yerlisi olduğu iddia edilen Nobel ödüllü Odisseus Elitis gibi ünlülerin bu adada doğup büyüdüğü yetiştiği söylenmektedir.

Bir kuş cenneti:

Kalloni sulak alanları olarak bilinir. Avrupa’nın en ünlü habitatı sayılan bu bölge, binlerce çeşit kuş ile dikkat çekicidir.

Eftalous’un termal suları;

Midilli, doğallıkların ve güzelliğin başkentidir. Ada da her şeyi bulabilmeniz mümkün. Kaynak suyu  ve yer altı termal kaynaklarıyla dikkat çeken Midilli, önemli bir termal turizm merkezi haline dönüşmektedir.

Kurban olarak kesilen boğa
Pagan inanışları hala geçerlidir bu ada da. Ritüeller farklı bir kültürü ortaya koyar. Temmuz aylarında Agia Paraskevi’de gerçekleştirilen bu etkinlikte sağlıklı bir boğa kurban edilir. Üç günlük dans ve şölen eşliğinde kurban edilip yenmeden önce boğalar ve etkinliğin düzenlendiği alan çelenkler ve süsler ile dekore edilir. Yunan Adaları Turları ile yazın en keyifli zamanlarını geçirebilirsiniz. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.