Minsk Gezi Rehberi

Belarus, farklı güzellikleriyle dikkat çeken ülkelerin başında gelmektedir. Başkent Minsk ise 2 milyona yakın nüfusu ile büyük bir şehir hüviyetinde. Temiz, güzel, yeşil ve güvenli bir şehir olan Minsk, Svislach ve Niamiha nehirlerinin kıyısında yer alıyor. Tarihinin her döneminde savaşlar gören ve ciddi tahripler alan bu şehir, 1941’de Nazi Almanya’sı tarafından işgal edildi ve şehirde ciddi bir soykırım uygulandı. O dönem 400 bin civarında olan nüfusun 50 binlere kadar düşmesi dikkat çekici bir yandır. Ülke 1944 tarihinde ise Kızılordu tarafından kurtarıldı. Bu dönemden itibaren Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Minsk, yoğun yapılaşma ve mimari  anlamda gelişmişliğiyle dikkat çekti. Sovyet dönemine ilgi duyan bir yapınız varsa Minsk şehri mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunacaktır.

Minsk Turları için en uygun tatil dönemi Temmuz ayı olacaktır. Özellikle kış ayları ülkede çetin ve yoğun geçmektedir. Minsk’te gezilecek noktalar, müzeler, parklar, güzel binalar, caddeler, görülecek yerler keyifli ve ulaşım oldukça kolay. Mutlak görülmesi gereken yerler arasında ise;

Belarus Cumhuriyeti Ulusal Sanat Müzesi

Ulusal Sanat Müzesi, görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Salı günleri kapalı olan bu müze, haftanın diğer günleri görülebilir. Giriş ücretinin Türk parası ile 8 TL’ye denk gelmesi, dikkat çekici. Müze içerisinde 18. Yüzyıl eserlerini görebilirsiniz. Sanatın tüm detaylarını bulabileceğiniz bu müze mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Belarus Ulusal Tarih ve Kültür Müzesi

Belarus Ulusal Tarih ve Kültür Müzesi, yüzbinlerce esere ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin koleksiyonundaki 377.918 parça eser bulunuyor. Genel anlamda arkeoloji, etnografya, değerli metal ve taş, hazine, silah, yazma, eski kitap, belge, sanat, para, geleneksel kıyafet gibi farklılıkları bulabilirsiniz. Minsk gezilecek yerler listesi yapmaya devam.

Palac Mastactva

Minsk tam anlamıyla bir kültür şehridir. Sanata önem veren bir yapınız varsa Palac Mastactva görülebilecek yerler arasındadır. İsminin Türkçe karşılığı Sanat Sarayı olan bu binada genel anlamda sergileri gezebilir, ikinci el kitap ve antikaları satın alabilirsiniz.

Büyük Vatanseverlik Savaşı Tarihi Müzesi

Minsk, ikinci dünya savaşının acılarını yaşayan bir şehirdir. Bu sebeple şehirde özel bir müze açılmış. Nazi işgali ile başlayan dönemi kapsayan bu müze, farklı eserleri görebileceğiniz bir mekan olarak dikkat çekecektir.

Praspiekt Niezalieznasci

Minsk şehrinde ki ana caddeye verilen isimdir. Bu cadde de Sovyet mimarisinin en güzel örneklerini görebilirsiniz. 11 kilometre uzunluğa sahip olan bu cadde, aynı zaman da şehrin can damarı.

St. Elizabeth Manastırı

Vulica Kisialiova Caddesinde bulunan bu manastır, Rus tarzının mimari özelliklerini yansıtan bir yapıdır. 1847 yılında yapımı tamamlanan bina, muhteşem mimari özellikleriyle dikkat çekici bir yana sahiptir.

Aziz Simon ve Helena Kilisesi

Bir diğer adıyla Kızıl Kilise olarak adlandırılan ibadethanedir. 100 yıllık bir geçmişi olan bu binanın hikayesi de acıklıdır. Kilise adını bir ailenin prematüre doğarak doğan ve hayatını kaybetmiş iki çocuğundan alıyor. 

Aleksandr Nevsky Kilisesi

Şehirde Osmanlı izlerini görebileceğiniz binadır. Tarihte 93 harbi olarak bilinen Osmanlı Rus savaşlarında bu savaşın kazanılması onuruna inşa edilmiştir.

Gözyaşları Adası

Svisloch Nehri’nde bulunan adadır. Küçük bir köprüden yürünerek geçilebilmektedir. Sovyet- Afganistan Savaşı’ında ölen askerlerin anısına Y. Pavlov, N. Korolev, T.Koroleva-Pavlova, V. Laptsevich, G. Pavlov, O. Pavlov ve D. Khomyakov tarafından tasarlanan anıtta derin anlamlar taşıyan tarihi ve felsefi mesajlar var.

Gorky Park

Gorky parkı 1800’lü yılların başında kurulmuştur. İçerisinde nehir, lunapark, gök evi, buz pateni gibi aktivitelerin yapılabileceği alanlar mevcut.

KGB Merkezi

Rusya’nın ünlü KGB ajanlarının bulunduğu binadır. Görülmesi gereken yerler arasında bulunur.

Sendikalar Kültür Sarayı

Her yıl 700’e yakın etkinliğin düzenlendiği önemli bir kültür merkezidir. Tiyatrodan müzikallere veya operaya kadar pek çok etkinliğe burada katılabilirsiniz. Yurtdışı turlar sırasında bu tür aktivitelerin keyfini çıkarmalısınız.

Minsk’te gezilecek alanların genel listesini sizin için çıkarmaya karar verdik. Elbette ki bu liste daha fazla yanlarıyla uzayıp gitse de genel anlamda görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler burada oluşmaktadır. Birbirinden farklı ve özel yerlerin bulunduğu bu şehirde harika zaman geçirebilme şansını yakalayabilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

1 YorumYorum yaz

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.