Moğolistan Gezilecek Yerler

Kendine özgü kültürüyle farklı bir yapıya sahip olan Moğolistan’da eğlenceli bir tatil sizi bekliyor. Kendini batıya kapatmış, kendi gelenekleri ve inançları doğrultusunda yaşamını sürdüren Moğol halkı, kendisine uzatılan her şeyi sağ elleri ile alırlar. Moğolistan gezinizde size verilen hediyeyi kesinlikle geri çevirmeyin çünkü bu coğrafyada hediyeyi geri çevirmek çok kaba bir hareket. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir başka önemli konu da gezintinizi yaparken ıslık çalmamaya, yaşlı insanların arkasından yürümemeye ve kutsal kabul edilen bir şey varsa önünden geçmemelisiniz. Aksi takdirde Moğol halkının tepkisiyle karşılaşmanız an meselesi olur. Moğolistan Turları ile en güzel turu planlayabilirsiniz. 

Bozkırda Çadırda Geçen Ömürler

Dünyanın en büyük ülkelerinden biri olan Moğolistan’ın geleneksel yaşam tarzına hayran kalacaksınız. Mavi göklerin ülkesi olarak bilinen Moğolistan’da halkın yaşam biçimi oldukça farklıdır. Çadırlarda yaşayan, develerle seyahat eden Moğol halkı sanki bu dünyadan değil de tarihin geçmiş döneminden bir sahneyi canlandırırcasına geleneklerini yaşatmaya devam ediyor. Moğol halkı günümüzde hala kartallarla ava çıkıyor. Ellerinde Kartalla bozkırın ortasında av bekleyen Moğol halkı, kartal eğitimi ve avcılığı konusunda kendini gösteren Dünyanın tek ülkesidir.Kendi kültürüne ve geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Moğolistan’da herkes Moğolca konuşmaktadır. Biraz daha batıya doğru hareket ettiğinizde Kazakça dilinin konuşulduğunu da görebilirsiniz. Ülke halkının büyük bir kısmı Tibet Budizmini benimsemiştir. Ülkenin Güneydoğu bölgesinde Kazak Nüfusunda da Müslüman azınlıkları görebilirsiniz. Moğolistan tatilinizi planlarken tarihe çok dikkat etmelisiniz çünkü bu ülkede kış mevsiminde -40 dereceyi bile görebilirsiniz. Tatilinizi riske atmamak için en ideal dönem Haziran ve Ağustos ayları arasıdır. Moğolistan’da keyifli bir tatil yapmak istiyorsanız Türkiye’den aktarmalı olarak önce Moskova’ya daha sonra da Moğolistan’a uçuş yapabilirsiniz. Ülke içerisinde ulaşım hizmetleri gelişmemiştir. Moğol halkı genellikle at ve deve ile seyahat etmektedir. Sizde farklı bir tatil deneyimi için at sırtında Moğolistan’ın geniş bozkırını gezebilir ve inanılmaz bir tatile imza atabilirsiniz. Bunun yanı sıra otobüs ve raybüs gibi toplu taşıma araçlarıyla da keyifli bir şekilde gezintiye çıkabilirsiniz.

Bayankhongor: Kırsal alanları ve küçük renkli evleriyle güzel bir şehirdir.

Khovd: Renkli yapısı ve tapınaklarıyla görülmeye değer bir şehirdir.

Erdenet: Orhun nehirleri arasındaki bir vadide bulunan bu şehir, ülkenin gezilebilecek önemli merkezlerinden biridir.

Ölgii: Kartal ile avcılık yapan yerel halkı nakış ve işlemeleriyle kendine hayran bırakıyor.

Karakurum: Tarihi 13’ncü yüzyıla dayanan bu şehirde Dünya Kültür Hazinesi olarak kabul edilen Orhun kalıntılarını inceleme şansını yakalayabilirsiniz.

Ulanbatur: Bozkırlara yayılmış halde kurulan bu şehir ülkenin en önemli tarihi eserlerine ev sahipliği yapıyor. Moğolistan kültürünü daha yakından incelemek isteyenler kesinlikle Ulan Batur bölgesinde gezinti yapmalıdır. Bu şehirde kesinlikle Ulanbatur Ulusal Müzesine giderek Orhun Yazıtlarından birkaç yazıtın kopyasını görmelisiniz.Tebit Öküzüyle Yapılan Lezzetli Yemekler Sizi Bekliyor

Moğolların temel besin kaynağı genellikle et yemekleridir. Koyun, keçi, deve ve tibet öküzü gibi et ürünleri neredeyse bütün yemeklerde görülür. Moğolistan’da geleneksel yemek siparişi verdiğinizde önünüze kocaman haşlanmış koyun eti getirilir. Koyun eti; pilav, makarna ve noodle gibi pek çok yemeğin içerisinde bulunur. Ülkenin en popüler yemeklerinden bir diğeri de horhog’dur. Keçi eti, patates ve soğandan yapılan bu lezzetli yemekten kesinlikle tatmalısınız. Mantı yemeğinin tadını andıran buuz yemeği de ülkenin önemli lezzetlerinden sayılıyor. Koyun eti ile pişirilen bu yemek neredeyse bütün festivallerde toplanarak yeniliyor. Koyun ve keçinin kemikleri ve gırtlağından yapılan inanılmaz bir lezzet olan Boodog yemeğini de mutlaka tatmalısınız.

Tarihi Moğolistan’da Yeniden Yaşayın

Ülkenin başkenti Ulanbatur önemli festivallere ev sahipliği yapmaktadır. 11-13 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Naadam Festivali kapsamında halk yerel kıyafetler giyinerek ülke tarihine dair canlandırmalar yapar ve oyunlar oynar. Festival kapsamında yapılan bu etkinliklerde Moğolistan’ın kültürünü ve tarihi gelişimini çok açık bir şekilde görebilirsiniz. Renkli kıyafetlerine hayran kalacaksınız ve canlandırmalarını izlerken fotoğraf çekmekten kendinizi alamayacaksınız.

Ülkenin en önemli festivallerinden bir diğeri de Altın Karla Festivalidir. Ekim ayının ilk hafta sonu Ölgii bölgesinde kutlanan festivalde Dünyanın en büyük kartal avcıları bir araya geliyor ve kıyasıya bir yarışa imza atılıyor. Kokpar, Tiyn Teru gibi geleneksel kazak oyunlarının oynandığı festivalde avcıların yeteneklerini ve kartallarla olan av serüvenlerini hayretle izleyeceksiniz.

Moğol halkı her yıl 22 Mart’ta yeni yılın gelişini kutlayarak bir dizi etkinliklere imza atıyor. Ölgii bölgesinde kutlanan Nauryz Festivali kapsamında biniciler arasında at yarışları düzenlenir ve kültürel etkinliklere yer verilir. Eğlenceli etkinliklerin ardından halk bir arada koyun eti haşlaması yiyerek kutlamaları taçlandırır. Yurt dışı turlar ile sizde en keyifli Moğolistan turunu planlayabilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.