Roma’ya ne zaman gitmeli? Roma şehir ve gezi rehberi

Köklü tarihi, birlerce yıllık birikimi ve eşsiz güzellikleri ile hem ziyaret hem ticaret için tercih edeceğiniz Roma, göz alıcı güzelliklerini size sunacaktır. Roma İmparatorluğu’nun ve günümüzde ise İtalya’nın başkenti olan bu şehir, eşsiz güzellikleriyle sizi bekliyor olacak. Sahip olduğu 2 bin 800 yıllık tarihi ile bir çok medeniyete ev sahipliği yapan bu şehir, enfes güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Antik  Roma’nın tüm izlerini görebileceğiniz bu seyahatte, planlamanızı ciddi anlamda yapmanız faydanıza olacaktır. Bu planlama sonrasında sevdiklerinizle birlikte keyifli bir geziye çıkabilirsiniz.

Gel gelelim Roma Turu için en uygun zaman ne zaman? Nereleri gezmeli sorusuna; Elinizde rehber niteliği taşıyacak olan bu bilgilerden sonuna kadar istifade etmeniz mümkün olacak. İlk görmeniz gereken yer Vatikan olacaktır. Dünyanın en küçük devleti olarak bilinen Vatikan, aynı zaman da milyarlarca Katolik Hristiyan için özel bir yere sahiptir. Papalık makamı, Vatikan Meydanı, müzeleri başlıca görülecek yerlerin arasında yer alsa da en az onun kadar ilgi çeken yerler de yine sizi bekliyor olacak.Roma Gezilecek Yerler

Roma’ya ulaşan gezginlerin ilk planlaması bu şehirde 3-4 günlük bir süre geçirmek olacaktır. Her ne kadar bu süre tüm alanları görmek için yetersiz bir zaman dilimi olsa da iyi bir planlama ile harika noktalar görülebilir ve keyfine varılabilir; Maddeler halinde sıraladığımız bu yerleri görmeniz son derece önemli olacaktır.

Kolezyum;

Kolezyum bir amfitiyatrodur. Milattan sonra 72 yılında İmparator Vespasian tarafından yapılan ve Titus tarafından açılışı gerçekleşen bu bölge uzun süre glatyatör dövüşlerinin merkezi olmuştur. 450 yıldan daha uzun süre vahşi hayvan avlarını temsil eden çalışmalar ve idam için kullanılan bu yapı, Roma’nın en ünlü yerlerinden birisidir. İçini ve dışını ayrı ayrı gezmeniz faydanıza olacaktır.

Roma Forumu

Roma Forumu, Antik Roma tarihinde siyaset, ticaret ve hukuk merkez olarak kullanıldı. Septimius Severus Zafer Takı, Vesta Tapınağı ve Vesta Bakireleri Evi, Titus Zafer Takı, Maxentius ve Constantinus Bazilikası, Vespasianus Tapınağı, Satürn Tapınağı, Antoninus ve Faustina Tapınağı gibi önemli tarihi eserleri içerisinde barındırıyor.

Vatikan

Vatikan dünyanın en küçük devleti. Roma sınırları içerisinde yer alıyor ve Papa tarafından yönetiliyor. Burada Papa dahil 1000 kadar kişi yaşamaktadır. Aziz Petrus Meydanı, Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan Müzeleri, Castel Sant’Angelo ve Vatikan Bahçelerini gezebilir ve harika zaman geçirebilirsiniz.Aziz Petrus Meydanı

Aziz Petrus meydanı 1656 yılında yaptırılmıştır. Meydanda iki adet çeşme bulunuyor. Büyüleyici bir meydan hüviyetinde ki Aziz Petrus meydanını mutlaka görmeniz gerekebilir.

Aziz Petrus Bazilikası

Aziz Petrus Bizilikası dünyanın en büyük kilisesi olarak biliniyor. Aynı anda içerisine 60 bin kişi alabilecek büyüklüktedir. Kubbesine çıkarak Vatikan manzarasını seyredebilir ve harika keyif alabilirsiniz.

Vatikan Müzeleri

Vatikan müzeleri dünyanın en önemli sanat koleksiyonlarının yer aldığı bölümdür. İçerisinde birden fazla bölüm barındıran bu bina, harika eserleri görebilmeniz için adeta biçilmiş kaftandır.Trevi Çeşmesi

Trevi çeşmesi veya bilinen ismi ile Aşk çeşmesi. Roma’nın ünlü yapılarından yalnızca bir tanesidir. Buraya geldiğiniz de popüler olan bir inanışı gerçekleştirebilir, içerisine para atıp dilek tutabilirsiniz. İnanışa göre dilekler kabul olmakta.

Pantheon

Antik roma döneminden kalan ve iyi korunan tapınaklardan bir tanesidir. Bunun içerisinde bazı kralların mezarları yer almaktadır. Giriş ise ücretsizdir.

İspanyol Merdivenleri

İspanyol merdivenlerinin bulunduğu alan Roma’nın en hareketli bölgelerinden birisidir. Burada Trinita dei Monti Kilisesi, alt tarafında ise Fontana della Barcaccia adındaki çeşme ve ünlü alışveriş caddesi Via Conditti yer alır.

Navona Meydanı

Roma’nın en hareketli ve güzel meydanı olarak bilinen Nanova meydanı, harika yapısıyla dikkat çekiyor. Meydan çevresinde kafe, restoran ve hediyelik eşya dükkanları bulabilirsiniz.Castel Sant’Angelo

Milattan sonra Hadrianus ve ailesinin mozalesi olarak yapılan Castel Sant’Angelo, daha sonra kale olarak kullanılmış, en sonunda da papa ikametgahlığını yapmış bir yerdir. Günümüzde ise ulusal müze olarak hizmet vermektedir. Müzede sizi bekleyen binlerce eser harika bir deneyimi size sunacaktır.

Villa Borghese

Burası şehrin en büyük parkı olarak da bilinir. 1500 dönümün üzerinde ki araziye kurulan bu park, harika bahçeleri, tarihi eserleri, yürüyüş yolları ile dikkat çekiyor. Eğer kalabalıktan uzaklaşmak isterseniz tercihinizi bu bahçeden yana kullanabilirsiniz.

Festivaller

Yaşamaya düşkün olan Roma halkı için festivaller özel bir yere sahip. Eğer ziyaret tarihinizi festival zamanlarına denk getirirseniz harika fırsatları değerlendirebilirsiniz. Bu festivaller dünyaca ünlüdür ve gerçek anlamda size keyif verecek niteliktedir.

Roma Europa Festival

Gösterim sanatları festivali olarak da anılan Roma Europa Festivali, son bahar aylarında kentin canlanmasına katkı sunmaktadır. Müzik, dans, tiyatro gösterileri gibi etkinliklere katılabilir ve harika zaman geçirebilirsiniz. Festival Eylül ve Kasım ayları arasında düzenlenmektedir.

Testaccio Village

Yaz boyunca eğlenceyi yaşamak isterseniz Testaccio Village festivaline mutlaka katılın. Akşamın geç saatlerine kadar süren müzik yayınları size unutulmak bir deneyim sunacaktır. Haziran Sonu ve Eylül ortası boyunca akşam saatlerinde festivale katılabilirsiniz.

Festa dell’Unità

İtalyan Komünist partisi tarafından düzenlenen etkinlikte müzik, film, tiyatro gibi eğlencelere katılabilirsiniz. Şölene katılım ücretsizdir. Temmuz başında başlayan etkinlikler 1 aylık zaman dilimini kapsar.Roma’nın Doğum Günü

Bu etkinlik her yıl 21 Nisan’da başlar. Müzik, havai fişek gösterimleri gibi farklı temalı eğlencelere katılabilirsiniz.

¡Fiesta!

Latin müzikleri, opera, caz veya pop müzik gibi popüler türde gerçekleşen etkinlik uluslararası boyutta yapılmakta. Haziran ve Eylül arasında gerçekleşmektedir.

Roma’da katılabileceğiniz çok sayıda festival bulunmaktadır. Bunların hepsi için festival tarihlerini göz önünde bulundurmanız faydanıza olacaktır.

Tavsiyeler;

İtalya Turları arasında olan Roma; gerek tarihi gerekse de kültürel anlamda bir gezgin için aradığı tüm olguları sunabilecek yapıya sahiptir. Eşsiz tarihi alanlarında gezerken sizin için hazırlanan festivallere de katılım sağlayabilir ve eğlencenizi bir kat daha artırabilirsiniz. Muhteşem özellikleriyle geçmişin izlerini size yansıtan Roma’da mükemmel zaman geçirebileceksiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.