St Petersburg’da harika zaman geçirmenin püf noktaları

Rusya, farklı kültürlere ve kimliklere ev sahipliği yapan dünyanın en büyük kara parçasına sahip olan ülkesidir.  Farklılıkları yaşayabileceğiniz bu ülkede gezip görebileceğiniz muhteşem şehirler kendine hayran bırakacak ve harika zaman geçirmenizi sağlayacaktır. St Petersburg turları sırasında fark edeceksiniz ki; bu şehirler arasında yer alır ve muhteşem güzellikleriyle turistlerin en beğendikleri şehirler arasında bulunur. St Petersburg şehrine gitmek isterseniz bazı zaman dilimlerini göz önüne almak gerekecektir. Ziyaret tarihini bu zaman dilimine göre ayarlamak son derece etkili bir sonucu sunacak ve harika zaman geçirmenize imkan tanıyacak.

Hangi tarihte gitmeliyim;

St Petersburg için en ideal tarih yaz ayları olacaktır. Bunun bir çok nedeni vardır. Öncelikle bilmeniz gereken en önemli husus bu şehirde kış aylarının soğuk geçiyor olmasıdır. Kış aylarında -40’lara varan soğuk hava, kısa gün ışıkları gezi için ideal tercihler olmamaktadır. Kısa süren gündüzler, uzun süren geceleriyle, kış ayları şehri gezmek için size yeterli gün ışığını da maalesef sunmaz.

Bu sebeple tercihinizi yaz aylarını getirmek önemli olacaktır. St Petersburg’da yazın gelişini simgeleyen beyaz geceler döneminde ziyaret en güzel dönem olacaktır. Bu dönem Haziran ve Temmuz ayları olacaktır. Beyaz gecelerin yaşandığı aylarda yani Haziran-Temmuz aylarında, şehre adeta turist akını yaşanıyor. Turlar ve cruise gemileriyle şehre günde binlerce insanın geldiği, kalabalığı ve eğlenceyi sevenler için, şehre gidilebilecek en mükemmel zamandır. Bu dönemde güneş neredeyse hiç kaybolmuyor ve muhteşem güzellikleriyle dikkat çekiyor. Üstelik bu dönemde kültür sanat etkinliklerinin de yer alıyor olması dikkat çekici.

Tarihte Rus çarlarının yazlık saraylarının bulunduğu bu şehir, kültür, sanat ve edebiyat alanında gerçekleştirdiği atılımların yanı sıra muhteşem mimari yapılarıyla da dikkatler üzerine çekecektir. Gezip görülecek pek çok noktası bulunan bu şehirde farklılıkları sonuna kadar yaşayabilirsiniz. Rehber niteliği taşıyan bir St. Petersburg gezilecek yerler listesini sizin için hazırladık;

Saint Isaac Katedrali

Dünyanın en büyük kubbeli yapılarından birisi olan Saint İsaac Katedrali, Çar 1. Nikolay tarafından yaptırılmıştır. Kubbenin yapımında kullanılan 100 kiloluk saf altın, bu binayı Rusya’nın ana katedrali yapmıştır. Ziyaret saatlerine uyarak üst kısımlara çıkabilir ve şehrin muhteşem manzarasını görebilirsiniz. Gerçekten görülmeye değer yapıların başında geliyor ve etkileyici  görüntüsüyle dikkatleri üzerine çekiyor.

Kışlık Saray (Ermitaj Müzesi)

Çarların asıl kışlık sarayıdır. Muhteşem bir güzelliğe sahip olan bu saray, devasa büyüklüğe sahiptir. İçerisinde mükemmel büyüklüğe  sahip olan bir koleksiyonu barındıran Ermitaj müzesi, ilk olarak saray olarak kullanılmasına rağmen 2. Katerina’nın topladığı sanat eserleri sebebiyle müzeye dönüştürülmüştür. Müzenin özelliği sergilenen koleksiyon bakımından dünyanın en büyüğü olması, kuruluş yılı bakımından da en eski olmasıyla dikkat çeker. İçerisinde ki 3 milyona yakın eserin görülebilmesi için ciddi anlamda zaman ayırılması düşünülmektedir.

Nevski Bulvarı

Nevski Bulvarı, Çar 1. Pedro tarafından planlanmış ve Novgorod ile Moskova yolunun başlangıcı olarak sayılmaktadır. Kentin ana bulvarı olan Nevski Caddesi, adeta kentin kalbi konumundadır. Cadde üzerinde farklılıkları görebilir, eğlence hayatına katılabilir veya Kazan Katedrali, Stroganov Sarayı, Rusya Ulusal Kütüphanesi gibi farklı mimari yapıları ziyaret edebilirsiniz.

Peterhof Sarayı

Peterhof Sarayı, Fransa’da yer alan Versay sarıyı tarzında inşa edilmiştir. İsveç’e karşı kazanılan zaferin ardından yapımına başlanan bu saray, muhteşem büyüklükte ki bahçeleriyle dikkat çekiyor. 250 heykel ile oluşturulan büyük çağlayan, sarayda görülebilecek en güzel obje olarak göze çarpıyor.

Peter ve Paul Kalesi

İsveçlilere karşı savunma kalesi olarak inşa edilen bu yapı, tarihi sebebiyle gezi tercihlerini oluşturmaktadır. Neva Nehri’nin kolları arasındaki bir adacık üzerinde yer alan bu kale, bazı dönemlerde hapishane olarak kullanılsa da günümüzde içerisinde ki Peter ve Palu Katedrali, Şehir Tarihi Müzesi ile Madeni Para ve Madalyalar Müzesi gibi alanlarıyla dikkat çekiyor.

Voskresenia Khristova Kilisesi

Mimari özellikleriyle hayranlık uyandıran Voskresenia Khristova Kilisesi dış yüzeyde ki mozaikleriyle büyülü bir yapıyı oluşturmaktadır. Mimari anlamda Kremlin’e benzeyen bu yapı, günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Kazan Katedrali

Kazan Katedrali, tarihde Napolyon’a karşı kazanılan zafer sonrası inşa edilmeye başlamış ve Roma’da bulunan Aziz Petro Katedraline son derece benzemektedir. 1917 Rus Devrimi’nin ardından ateizmin anlatıldığı bir müzeye dönüştürülen katedral günümüzde dini işlevini sürdürmeye devam ediyor.

Rus Devlet Müzesi

Rusya, sanata ve tarihe önem veren ülkelerin başında gelmektedir. St Petersburg şehrinde onlarca müze vardır. Bunlardan bir tanesi de Rus Devlet Müzesidir. Muhteşem eserleri görebileceğiniz bu müzede bilimsel anlamda nadir kitapları bulabileceğiniz bir de kütüphane vardır.

Mariinski Tiyatrosu

St Petersburg şehrine gelip de operaya katılmadan dönmek olmaz. Mariinski Tiyatrosu, opera ve baleyi seven gezginlerin tercih ettiği muhteşem bir yapıdır. 1873 yılında yapılan bu bina, şehrin önemli sanat simgeleri arasında kendine yer buluyor.

Saray Meydanı

Ekim Devrimi, Kanlı Pazar gibi olayların yaşandığı yerdir. Dünya siyasetine yön veren olayların yaşandığı bu meydanı görebilirsiniz.

Alexander Nevsky Lavra

Tchaikovsky, Dostoyevsky ve Glinka gibi Rusya tarihi için önemli şahsiyetlerin mezarlarını barındıran bu yer, farklı bir duyguyu yaşamanıza imkan tanıyacaktır.

Kunstkammer

Kunstkammer Rusya’da açılan ilk müze olma ünvanını taşımaktadır. Çar 1. Pedro tarafından yaptırılan bu bina, Barok tarzında ki mimarisiyle dikkat çekmektedir. Müzede 2 milyon parçalık eserler sergileniyor.

Dostoyevski Müzesi

Dünya klasiklerinin önemli yazarları arasında yer alan Dostoyevski, 3 yıl yaşadığı apartman dairesinde kendine ait eşyaları bırakmıştır.

Yusupov Sarayı

Çarlık Rusya’nın önemli figürlerinden birisi olan Grigori Rasputin’in vurularak öldürüldüğü saraydır.

St Petersburg’da gezilecek diğer yerler Catherine Palace, Mermer Saray (Marble Palace), Stieglitz Museum of Applied Arts, Tatar Camii, Tsarskoye selo, Vasilyevsky Island, Aurora Kruvazörü, Kronstadt Naval Cathedral, Saint Andrew’s Cathedral ve St. Nicholas Naval Cathedral gibi alanlar olacaktır. Rusya turları ile siz de en keyifli yurt dışı turu planlayabilirsiniz. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.