Leşkoşa Gezilecek Yerler

Ülkemizde yavru vatan olarak adlandırılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem Türkiye’den hem de dünyanın dört bir yanından binlerce insanın en sevdiği tatil ve gezi destinasyonları arasında yer alıyor. Bunun en önemli sebebi Kıbrıs’ın bir Akdeniz adası olması. Lefkoşa otelleri de konumları ile en çok tercih edilenler arasındadır.  Yani bu güzel topraklar Akdeniz’in dillere destan havasını, kendine has aurasını sonuna kadar yaşayabileceğiniz bir lokasyon, dolayısıyla Kıbrıs her şeyden önce Akdeniz tutkunlarının favori rotalarından biri. Lefkoşa ise Kıbrıs’ın başkenti olarak bu güzel adanın en önemli şehri durumunda. Lefkoşa özellikle tarihi mekanları ile insanları kendine çekiyor zira başkent Kıbrıs’ın iç kesiminde kaldığı için denize kıyısı bulunmuyor. Tabi ki bu Lefkoşa’nın popüler bir tatil destinasyonu olmasını engellemiyor çünkü kentte tarihi değerlerin yanı sıra yıl boyunca birçok kültürel etkinlik de düzenleniyor. Haydi, hep beraber Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa gezilecek yerleri listesine bir göz atalım ve bu güzel ada başkentini yakından tanıyalım.

 

Büyük Han

Lefkoşa’da bulunan Büyük Han sadece Kıbrıs’ın en büyük hanlarından biri olmakla kalmıyor aynı zamanda adanın en önemli mimari eserleri arasında yer alıyor. Osmanlıların Kıbrıs’ı fethi sonrasında 1572 yılında inşa edilen han yüzlerce yıllık tarihi boyunca birçok farklı amaç için kullanılsa da bugün içinde çok sayıda kahvehane, restoran bulunan bir merkez durumunda. Ayrıca hande bir sanat galerisi ve hediyelik eşya dükkanları da var. Yani Lefkoşa’da gezerken bu hana uğrayarak önce yemek yiyebilir, sonrasında bir kahve içip alışveriş yaparak harika bir gün geçirmenin tadını çıkartabilirsiniz.

Selimiye Camii

Selimiye Camii de Lefkoşa’da bulunan en önemli mimari eserlerden biri. Aslında bir katedral olarak gotik tarzda inşa edilen bina daha sonra Osmanlılar tarafından iki minare, minber ve mihrap eklenerek camiye dönüştürülmüş. Bugün adadaki en gösterişli ibadethanelerden biri olan Selimiye Camii yüzlerce yıllık tarihi, muhteşem mimarisi ile Lefkoşa görülecek yerler arasında kesinlikle es geçilmemesi gereken bir değer.

Camii Selimiye Sokak Lefkoşa adresinde bulunuyor. Camiye Lefkoşa’daki tüm terminallerden kalkan otobüslerle gidebileceğiniz gibi taksiyle ya da kiralık araçla da gidebilirsiniz.

Bedesten

Selimiye Camii’ne yakın bir konumda olan Bedesten ya da yapıldığı önemdeki ismi ile St. Nicholas Kilisesi 14. Yüzyıla tarihlenen bir Bizans kilisesi ve yine Selimiye Camii gibi gotik tarzda yapılmış. Bina Osmanlılar zamanında çeşitli değişiklikler yapıldıktan sonra hububat deposu ve kapalı çarşı olarak kullanılmış. Osmanlılar binanın ismini de değiştirerek bugün kullanılan isim olan Bedesten ismini vermişler. Lefkoşa’nın en çok ziyaretçi çeken mimari eserlerinden biri olan Bedesten Pazartesi’den Cumaya her gün saat 08.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık.

Venedik Sütunu

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Lefkoşa plajı olmasa da tarihi zenginliği ile bu eksikliği kapatan bir başkent. Venedik sütunu Lefkoşa’nın önemli meydanlarından biri olan Atatürk Meydanı’nda bulunuyor. Adından da anlaşılacağı üzere 1550 yılında Venedikliler tarafından dikilen sütunun yüksekliği 6 metre ve üzerinde 6 İtalyan ailesine ait aile armaları yer alıyor. Osmanlılar zamanında bulunduğu yerden alınarak Sarayönü Camisinin avlusuna koyulan sütun daha sonra İngilizler tarafından bugün bulunduğun yere koyulmuş.

 

Ortaçağ Taş Eserler Müzesi

Bizce Lefkoşa gezilecek yerler arasında bu müzenin büyük bir önemi var. Zira müze her şeyden önce 15. Yüzyılda inşa edilen Venedik tarzı binası ile dikkate değer bir mimari eser olma özelliğini taşıyor. Ayrıca müzede çok sayıda taş eser sergileniyor. Müzede sergilenen taş eserler arasında lahitler, sütunlar, armalar, mermerler eserler bulunuyor. Bu eserler İngiliz sömürge idaresince bu binaya depolanmış. Müzede sergilenen eserlerin en dikkat çekicilerinden biri binanın avlusunda yer alan mermer St. Mark Aslanı heykeli.

Arap Ahmet Camii

Lefkoşa’da Türk yapısı birçok camii olsa da Arap Ahmet Camii tüm bu camilerin hem en dikkat çekisi hem de en ünlüsü. 1845 senesinde yapılan cami ismini Kıbrıs’ın fethi sırasında Türk ordusunda görevli generallerden biri olan Arap Ahmet Paşa’dan almıştır. Bir Latin kilisesinin yerine yapılan camii klasik Türk mimarisinin en güzel örnekleri arasında sayılıyor. Ayrıca caminin bahçesinde Türk mezarlarının bulunduğu bir alan da yer alıyor. Oldukça mistik bir havası olan camii de tüm bu özellikleri sebebiyle bizce Lefkoşa’ya gittiğinizde ilk ziyaret etmeniz gereken noktalardan biri. Kıbrıs hakkında başka bilgiler için Kıbrıs’ta ne yapılır yazımızı okuyabilirsiniz. 

Salamis Bay Conti Resort Hotel, Kıbrıs Nuhun Gemisi, Merit Royal Kıbrıs, Kıbrıs Kaya Artemis, Acapulco Kıbrıs konaklama için tercih edebileceğiniz tesisler arasındadır.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.