Alaska Hakkında Merak Ettikleriniz; Ne Alınır? Ne Zaman Gidilir?

Milli Parkları ve Ormanlarıyla Farklı Bir Dünya Alaska’ya Ne Zaman Gidilir?
Milli parkları ve ormanlık arazileriyle farklı bir tatil geçirmek isteyenlerin tercihi olan Alaska, Amerika’nın en güvenilir bölgelerinden biri olarak biliniyor. Alaska’da milli parklar ve ormanlık araziler devlet tarafından koruma altında tutuluyor. Alaska halkı doğaya o kadar çok değer veriyor ki; doğal yapının bozulmaması için bütün tedbirler uygulanmış durumda. Alaska’da çiçek koparmak veya doğayı tahrip etmek gibi tehlikeli hareketlerde bulunmayın. Aksi takdirde halk tarafından ağır bir kınama ve tepkiyle karşılaşabilirsiniz. Zaten Dünyanın birçok noktasından turist de koruma altına alınan bu doğanın ve milli parkların hayranı olduğu için Alaska’yı tercih ediyor. Alaska’da Aleut, Yupik, İnyupik Eskimoları, Atabask, Eyak, Tigit, Hayda ve Çimşiyan Kızılderilileri günümüzde hala kültürlerini yaşatmaya devam ediyor ve kendi dilleriyle yaşamlarını sürdürüyor.

Alaska’nın bu kültür zenginliği kendisine hayran bırakıyor. Böylesine fazla ve farklı kültür zenginliğini belki de başka hiçbir yerde bulamayabilirsiniz. Bu nedenle Kızılderililerin ve kabilelerin böylesine birbirinden farklı dilleri, inançları ve geleneklerini yakından tanıyarak eğlenceli günler geçirebilirsiniz. Alaska’nın resmi dili İngilizcedir. Bunun yanı sıra Eskimo Dilleri de kısmi olarak kullanılmaktadır. Alaska gezisi için bence en güzel dönem hava sıcaklıklarının yüksek, günlerin daha uzun olduğu Haziran ve Ağustos aylarıdır. Ancak kayak yapmak için Alaska yolculuğuna başlıyorsanız eğer Anchorage’in güneyi ve Giedwood Bölgesinde dilediğiniz gibi aktivitelere katılabilirsiniz.

Alaska’ya adım atmak için uzun bir yolculuk geçireceksiniz, bu nedenle buna hazırlıklı olarak yola çıkmanız yolcuğunuzun yoruculuğunu azaltacaktır. Yaklaşık 18 saat süren yolculuğun ardından Alaska Turları ile Alaska’ya ulaşabilir ya da Türkiye’den Seattle’a uçak ile gelip sonrasında da yolunuza feribot ile devam edebilirsiniz. Alaska ismini duyduğunuz zaman sizin de ilk olarak aklınıza Buzullar ve soğuk iklim şartlarının yaşandığı bir eyalet geliyor değil mi? Kış aylarında hava sıcaklıkları -45 dereceye düştüğü biliniyor. Yaz aylarında ise havaların açık olduğunu ve sıcaklıkların 34 derece civarında seyrettiği görülüyor.


Canlılara ve Bitkilere Karşı Dikkatli Olun
Birbirine karşı duyarlı, nazik ve yardımsever insanlarla dolu bir eyalet olan Alaska’da sanki soğuk hava insanları birbirine kenetlemiş. Alaska da yürüyüş esnasında size selam veren biriyle karşılaşırsanız sakın boş boş yüzüne bakmayın. Çünkü Alaska’da yaşayan insanlar turistlere karşı oldukça samimi ve içten yaklaşıyorlar. Alaskalılar için en önemli şey toprağa saygı duyulması ve zarar verilmemesi diyebiliriz. Pek çok hayvan ve bitki çeşidine ev sahipliği yapan Alaska’da bunlara zarar vermek çok büyük tepki meydana getirebilir. Gördüğünüz bitkilere hayran kalacaksınız ama sakın dokunmaya kalkmayın.

Alaska Denilince Akla İlk Gelen Yemek Somon
Alaska mutfağına girilir de somon balığının tadına bakılmaz mı? Alaska da aklınıza gelmeyecek çeşitte böğürtlenlerle karşılaşmanız mümkün. Görüntüsüyle Ahududuyu andıran ancak tadı itibariyle farklı sarı ve turuncu renkteki somon böğürtlenleri ve yerel halk tarafından Karga Üzümü de denilen somon böğürtleni çok sık karşılaşacağınız böğürtlen türlerindendir. Dolayısıyla Böğürtlenin bu kadar yaygın olması, böğürtlen reçeli ve jölesini kahvaltı masalarından indirmiyor. Böğürtlenlerden sonra en önemli yemeğe geliyoruz. Deniz mahsullerinin ağırlıklı olarak görüldüğü Alaska mutfağında somon balığının her halini görebiliyoruz. Tütsülenmiş, körilenmiş, hint baharatlarıyla tatlandırılmış, ya da kurutulmuş somon çeşitleri Alaska mutfağının vazgeçilmez yemekleridir. Önünüze kocaman bir yengeç gelirse de sakın korkup masadan kaçmayın. Alaska Kral Yengeci ve Ren Geyiği Eti de oldukça meşhur ve pahalı yemeklerdir.
Alaska gezinizde daha fazla eğlence istiyorsanız Milli Parkların ve doğanın tadını çıkarmak için Anchorage, Ketchican, Haines, Sitka, Juneau ve Skagway bölgelerine hareket edebilirsiniz.
Anchorage: Milli Parklarda dilediğiniz gibi gezinebilir, doğa yürüyüşüyle su aygırları ya da balinalarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca Anchorage, bisiklet kiralayarak çiçek arasında huzur dolu bir gezinti yapmak için en güzel yerlerden biridir. Alaska gezilecek yerler listesi yapmaya başlayalım!

Ketchican: Somon dünyasının başkenti olan Ketchican bölgesinde lezzetli yemekler sizleri bekliyor.
Haines: Seward Hisarı başta olmak üzere birçok tarihi yapıyı inceleyerek, Alaska’nın tarihine ufak bir gezinti yapabilirsiniz.
Sitka: Sitka Ulusal Tarih Parkı, Alaska Yırtıcı Kuşlar Merkezi, Saint Lazaria Ulusal Vahşi Yaşam Merkezi ve Sheldon Jackson Akvaryumunda vahşi yaşamı bütün ayrıntılarıyla gözlemleyebileceğiniz nadir şehirlerden biridir.
Juneau: Yerel halk tarafından düzenlenen gezilere katılarak Mendenhall Buzulunu görebilirsiniz. Ayrıca Perseverance, Mt. Roberts, West Glacier ve NorthStar gibi doğal güzelliklerde yürüyüş yaparak stres atabilirsiniz.
Skagway: Dağ bisikletçiliği’nin anavatanı olarak kabul edilen Skagway bölgesinde spor yaparak zinde kalabilirsiniz. Ayrıca doğal parklarıyla temiz havanın tadını çıkarın.

Ren Geyiği Yarışını İzlemeye Ne Dersiniz?
Fur Rendezvous ya da Fur Rondy adıyla bilinen Anchorage’ın en büyük kış partisine katılmak istemez misiniz? Tatilinize ayrı bir heyecan katacak olan Fur Rondy festivaliyle sizde doyasıya gülüp eğleneceksiniz. 10 gün süren festival boyunca kızak köpeği ve ren geyiği yarışmalarını izleyerek farklı bir deneyime imza atabilirsiniz. Alaska tatilinizi biraz daha renklendirmek ve farklı bir gün geçirmek istiyorsanız festivallere katılarak eğlencenin tadını çıkarın. Yurtdışı Turlar arasında belki de en farklı olanı seçmiş olacaksınız.

Kültürel Eşyalarla Yakınlarınızı Sevindirin
Alaska’daki kültürel zenginliği avantaja dönüştürebilirsiniz. Sevdiklerinizin ve yakınlarınızın yüzünü güldürmek için Alaska’nın tarihi ve kültürel yapısını yansıtan eşyalardan satın alabilirsiniz. Alaska’da genellikle yerel sanatçıların kendi galerileri bulunuyor ve bu galerilere giderek el emeği ürünlerden dilediğinizi seçebilirsiniz. Alaska’da bu konuda gerçekten önemli çalışmalar yapılmış. “Alaska’ya gelen turistler kesinlikle hediyelik eşyalardan almalı” fikrinin üzerine oturtulmuş gibi sıra sıra dizilen galerilerden hepsi birbirinden güzel eşyalar arasından beğendiğiniz ürünleri satın alabilirsiniz. Alaska’dan dönerken Anchorage Müzesi veya Alaska Native Heritage Center’in hediyelik ürünleri satan dükkânlarına mutlaka uğrayın. Maddi açıdan biraz imkânınızı geniş tutabilirseniz Alaska’da göz alıcı mücevherlere sahip olabilirsiniz. Bunun dışında doğal sabun ve maskelerle sağlığınıza sağlık katacak ürünleri de Alaska’nın Alaska Native Heritage Center’de bulabilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.