Sade ve güzel bir tatil için Zanzibar’a ne zaman gitmeli?

Daracık yolları, samimi insanları ve tarihi yapısıyla kendine özgü bir yapısı bulunan Zanzibar’da sade ve güzel bir tatil yapabilirsiniz. Tarihi eserleri, mutfağı ve deniziyle turistlere sade bir tatil keyfi sunan Zanzibar’da hiç durmaksızın gezinmek isteyeceksiniz. Zanzibar’da yılın her ayı ortalama 26-27 derece. Hava şartları genelde Mart ayı ile Haziran ayı ortasına kadar yağışlı görülüyor. Temmuz-Ağustos ayları arasında yağış ve nem oranında ciddi oranda azalma görebilirsiniz. Ekim ve Şubat ayları arasında Zanzibar’da keyif dolu bir tatil yapabilirsiniz. İnsanı kendisine çeken eski ve renkli sokaklarda ufaktan gezinirken yöresel ürünlerden satın alabilir, yerel halkla sohbet edebilirsiniz.

Tarihi 8’nci yüzyıla dayanan Zanzibar’da her medeniyete ait kalıntılara rastlayabilirsiniz. Tarihte egzotik baharatlarıyla adına duyuran Zanzibar, günümüzde turistlerin akınına uğruyor. Afrika ana karasından 35 kilometre uzaklıkta bulunan Zanzibar’ın kendine özgü bayrağı ve yönetim biçimi bulunuyor. Zanzibar Turları sırasında tropikal mevsimin izleri görülüyor. Yani her dönem sıcak hava hakim. Zanzibar’ın toprak bütünlüğü küçük olmasına rağmen gezilecek çok tarihi mekanı ve güzel bir sahili bulunuyor. Şehir içi ulaşımında dilerseniz her yere yürüyerek gidebilirsiniz ancak yine de alternatif olarak taksiler bulunmaktadır.

Zanzibar’da zenginliğin göstergesi işlemeli kapılar

Bazı evlerde oymalı kakmalı ve metallerle bezeli kapılar görürseniz hiç şaşırmayın. Çünkü Stone Town belgesinde varlıklı ev sahiplerinin kapılarında işlemeler bulunuyor. Bu bölgeye özgü işlemeli kapıları görünce şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Ayrıca şehrin dar ve renkli sokaklarında gezinirken Svahili, Hint ve Arap evlerinin farklı desen ve simgelere sahip olan kapılarıyla karşılaşacaksınız. Bu kapıları yakından inceleyebilir ve el sanatının önemini daha iyi anlayabilirsiniz.

Minik dükkanlar ve yöresel ürünler

Zanzibar sokaklarında gezinirken evlerin altında sıralanmış minik dükkanlarla karşılaşacaksınız. Zanzibar’ın dar ve samimi sokaklarında gezinirken sık sık esnafların ilgisine maruz kalabilirsiniz. Samimi tavırları ve sevecen yaklaşımıyla yanınıza gelen Zanzibar’ın yerel halkıyla güzel birkaç dakika geçirebilirsiniz.  

Dev İncir Ağacı Altında Gölgelenin

1911 yılında Sultan Khalifa’nın emriyle dikilen devasa İncir Ağacının altında serinleyerek, gezintinize kısa bir mola vermek istemez misiniz? Zanzibar’ın sıcak havasından bunalan her yaştan insan devasa büyüklükteki incir ağacının altında soluklanır ve bir bakarsınız ki soluklanma yerini sohbete bırakmış. Sizde Zanzibar’da gezinirken muhakkak incir ağacının altında biraz serinlemelisiniz. Zanzibar’ın yerel halkının ilgisini görünce “İyi ki burada konaklamışım” diyeceksiniz.   

Esir Ticaretini mi merak ediyorsunuz

Çok eski dönemlerde yapılan esir ticareti hakkında esrarengiz bilgiler duymuşsunuzdur elbette. Zanzibar’ın başkenti Stone Town’da İşte bu esrarengiz bilgilere nokta koymak istiyorsanız St. Monica Yurt Binasını muhakkak gezmelisiniz. St. Monica Yurt Binası esir ticaretinde aktif olarak kullanılan binalardan biridir. Binada bulunan 20 metrekarelik odada, en az 100 kölenin aynı anda balık istifi şeklinde sığdırıldığı, hasta olanların ölüme edildiği, sağlam kalanlarında satışa kadar bekletilip, gemilerle Arap ülkelerine sevk edildiği edinilen bilgiler arasında. Siz de St. Monica Yurt Binasını gezinerek, esir ticareti hakkında ilginç bilgilere ulaşabilirsiniz.

Mercan Kayalarıyla Yapılan Kilise

Zanzibar gezinizde muhakkak görmeniz gereken eserlerin başında gelen Anglican Christ Church Kilisesi, görenlere hayrete düşürüyor. Anglican Christ Church Kilisesi, Erken Dönem Hristiyon Kiliselerinin en önemlilerinden bir tanesi. Yapımı 10 yıl süren bu kilise tamamen mercan kayaları kullanılarak yapılmış. Anglican Christ Church Kilisesi, Zanzibar seyahatinizde kesinlikle vakit ayırmanız gereken önemli gezilerden biri olacak.  

Sanatseverlerin buluştuğu nokta

Zanzibar sultanlarına dair görmek istediğiniz ne varsa Beit al-Sahel Saray Müzesinde bulabilirsiniz. 1880-1964 yılları arasında Zenzibar sultanları tarafından kullanılan Beit al-Sahel Saray Müzesi, günümüzde önemli tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. Siz de tarihi eserlere ilgi duyuyorsanız kesinlikle müzede sergilenen  o dönemde kullanılan eşyaları, arabaları, mobilyaları, haritaları, ticari antlaşmaları, portreleri, saltanat tahtlarını yakından inceleyebilirsiniz. Yurt dışı turları ile en farklı taraflarını kesinlikle keşfetmelisiniz. 

Gaz Lambalarıyla Işıldayan Tezgahlar

Zanzibar’ın dar sokaklarında gaz lambaları ve fenerle ışıldayan tezgahlar göreceksiniz. Zanzibar’da kurulan pazarlarda ufak adımlarla yürüyün ve kalabalığın arasında tezgahlardaki ürünleri inceleyin. Pazarda keyifle gezinti yapmanın tadını çıkarın. Şişlere geçirilmiş ahtapotlar, ızgaralara itinayla yerleştirilmiş balıklar, çeşit çeşit deniz mahsulleri, kızarmış muzlar, pizza tezgâhları, şeker kamışı suyu çıkaran preslerin bulunduğu tezgâhlar sıra sıra dizilmiş durumda. Zanziba mutfağında ağırlıklı olarak deniz mahsulleri bulunuyor. Açık hava altında rahatça bir yemek ziyafeti çekmek istiyorsanız hemen bir ağacın altına geçin ve ne yemek istediğinize karar verin. Gaz lambalarıyla ışıldayan tezgahlarda sizleri bekleyen çeşit çeşit yemek arasından dilediğinizi seçin ve Zanzibar’da farklı bir lezzet yakalamaya çalışın.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.