Tapınaklar Ülkesi Çin’e Ne Zaman Gidilir?

Dünya’nın en güzel ülkelerinden biri olan Çin’de bulunan tapınaklar ve kültürün insanlara olan yansımasını bu kadar ayrıntılı başka hiçbir ülkede göremezsiniz. Kültürün ve geleneklerin günlük hayata olan yansıması bu ülkeye ayrı bir güzellik ve sakinlik katıyor. Renkli kıyafetli insanları, birbirinden ilginç Pazar tezgâhları ve zengin mutfaklarıyla insanı büyüleyen bir yapıya sahip olan Çin’de gezinti yapmak ve ülkeyi tanımak bir ayrıcalıktır diyebiliriz.

Tarihi yapısı, doğası, nehirleri ve taş ormanlarıyla benzersiz güzellikleri sergileyen Çin Turları sırasında muhteşem manzaraları fotoğraflayabilirsiniz. Doğal güzellikleriyle anlatılmaz bir keyif sunan bu ülkede bütün stresinizi bir kenara bırakarak sakin ve içi kültür dolu bir tatil yapabilirsiniz.

Kültür bakımından oldukça zengin olan Çin’de kullanılan 292 dil çeşidi vardır ancak ülkenin resmi dili Çince’dir. Moğolca, Tibetçe ve Uygurca da ülke içerisinde yaygın bir şekilde kullanılan dillerdendir. Ülkenin Başkenti Pekin’dir ve yerel halk bu şehri geleceğin mimarisi olarak tanımlıyor. Antik Çağlardan günümüze kadar birçok gelen bu ülkenin dini inançları ve tapınakları önemlidir. Halkın dini çoğulculuk olarak tanımlanır ve Taocu, Budist ve Çin Folklorik dinlerine ait pek çok tapınak bulunmaktadır. Çin gezinize çıkmadan önce hangi şehre gitmek istediğinize karar verin çünkü ülkenin toprak bütünlüğü o kadar büyük ki bölgeden bölgeye hava koşullarında değişiklik görülüyor. Ülkenin farklı bölgelerinde Muson, Tropikal Savan, Çöl, Kurak ve Karasal olmak üzere pek çok iklim türü görülür.

Eğer Başkent Pekin’de hayal gibi bir tatil yapayım diyorsanız en ideal dönem Temmuz ayıdır. Bu dönemde hava sıcaklığı 26 dereceyi buluyor. Çin seyahatiniz için Pekin, Şangay ve Guangzhou hava limanlarına Türkiye’den direkt uçuş yapabilirsiniz. Yaklaşık 10 saatlik bir uçuşun ardından güzel bir tatile başlayabilirsiniz. Ülkenin ulaşım hattı o kadar gelişmiş ki; her yere metro ile kısa sürede gidebilirsiniz. Bu gelişme gezintinizi oldukça kolaylaştıracak ve kısa sürede birçok yeri gezinmenizi sağlayacak. Ayrıca ülkenin farklı bölgelerine de giderek birbirinden güzel tarihi yapıları, tapınakları, doğal güzellikleri ve sıcakkanlı insanlarıyla güzel bir gezinti yapabilirsiniz.

Ghangzhou: Milattan Önce 206 yılında Nanyue Krallığının başkenti olan bu şehir, gelişmiş yapısı ile üçüncü Dünya Ülkelerinin Başkenti olarak tanınıyor. Kesinlikle gezinmeniz gereken bir şehir olan Ghangzhou’da tarihi yapılara ve tapınaklara hayran kalacaksınız.

Lijiang: İçerisindeki tarihi yapısı sebebiyle Unesco tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınan antik kent, yüzyıllardan beri ülkenin en önemli pazar merkezidir.

Sanya (Hainan): Denizi ve kumsalıyla ülkede önemli bir konumda bulunan bu şehirde kafanızı dinleyip, yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Turfan: Yüzden fazla üzüm çeşidi ve meyve üretimiyle ülkenin önemli tarım şehri olan Turfan’da lezzetli üzümlerin tadına bakabilirsiniz.

Yangzhou: Tarihi yapısıyla ülkenin en zengin şehirlerinden biri olan Yangzhou’nda Selender West Gölü, Wang Residence ve Daming Tapınağı’nı kesinlikle görmelisiniz.

Guilin: Doğal yapısı, Osmanthus Ormanı ve mağaraları ile ülkenin en güzel şehirlerinden biridir. Stres atmak ve doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenler için en güzel şehirlerden biridir.

Pekin: Kuruluşu milattan önce 1000 yılına dayanan bu şehirde ışıklandırmalara ve mimari yapılara hayran kalacaksınız. Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bu şehirde güzel ve eğlenceli dakikalar sizleri bekliyor.

Shenzhen: 10 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehirlerinden biri olan Shenzhen bölgesinde dünya çapında gelişen en hızlı şehirlerden biridir. Shenzhen’de Dongshon Manastırı, Hong Fa Budist Tapınağı, Shenzhen Sanat Müzesi, Ghan Shan Yue Sanat Galerisi ve Safari Parkını kesinlikle gezinmelisiniz.

Vuhan (Hubei): Ülkenin en önemli ticaret limanlarından olan bu şehir, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakıyor.

Yunnan: 1200 yıllık Yuantong tapınağı, 1634 yılında yapılmış olan Tanhua tapınağı, Zooloji Müzesi, Kunming Hayvanat Bahçesi, Taş Ormanı ve Kunming Botanik bahçesiyle zengin bir yapıya sahıp olan Yunnan şehrini kesinlikle gezinmelisiniz.

Guiyang: Mimari yapısı ve sanayisiyle ülkenin en önemli bölgelerinden biridir.

Şangay: Hayal dünyanızdaki gibi bir şehir arıyorsanız Şangay tamda bu güzellikte bir şehirdir. Devasa nehrin ortasında birbirinden muhteşem mimari yapılar ve ışıklandırmalarla kendini gösteren bu şehri mutlaka gezinmelisiniz.

Sichuan: Kaya ormanlarıyla ünlü bu şehirde Emeishan National Park, Hailougou Glacier Park, Beichuan, Leshan, Kangding ve Ganzi gibi önemli bölgelerde tatilinizi renklendirebilirsiniz.

Xi’an: Ülkenin eski başkenti olan bu şehir 3 bin 100 senelik tarihiyle ve Terra Cota savaşlarıyla Dünya’ya kendini göstermiştir. Önemli arkeolojik eserleri görebileceğiniz bu şehir tatilinizin en güzel kısımlarından biri olacaktır.

Zhujiajiao: Sayısız nehir kolları ve taş köprüleriyle muhteşem bir şehir olan Zhujiajiao’da gondol turuna çıkabilir ve doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Çin’in Zengin Mutfağı

Zengin bir mutfak kültürüne zengin olan Çin’de çok ilginç restoranlarla karşılaşacaksınız. Hatta öyle ki ülkenin Uzakdoğu bölgesine doğru ilerledikçe yemeklerdeki lezzetlerin biraz daha farklılaştığını ve değiştiğini hissedeceksiniz. Ama ülkenin başlıca yemekleri var ki bunlardan kesinlikle tatmalısınız. Genellikle sebze ağırlıklı yemeklerle karşılaşacaksınız. Çin lahanası, çeşitli mantar çeşitleri, Çin brokolisi, körpe bambu çubukları, Çin su kestanesi, su teresi, soya fasulyesi,  soya sosu, soyu sütü, fasulye filizi ve tofu gibi yiyecekleri neredeyse bütün yemeklerde görebilirsiniz. Yemeğiniz wok adı verilen çukur bir tavada pişirilir ve ülkenin neresine giderseniz gidin yemeğinizi çubuk kullanarak yemek zorunda kalırsınız. Pilav ve pirinçte bütün restoranların ana menüsüdür. Bunları tatmadan Çin gezisi yaptım diyemezsiniz. Özellikle ekmek yerine pilav tüketilir.

Ülke genelinde et tüketimine baktığımızda ise genellikle domuz eti, tavuk eti ve deniz ürünlerini görebilirsiniz. Çin gezinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biri var ki o da 13’ncü yüzyıldan bu yana Pekin ve çevresinde yapılan Pekin Ördeği yemekleridir. Bu nefis yemek Dünya’nın en gözde yemeklerinden biridir. Yurt dışı turların en güzel tarafı tadabileceğiniz yeni lezzetlerdir.

Gelenek ve Kültürün Festivalle Buluştuğu Ülke

Festivaller ve eğlenceler konusunda Çin Dünya’nın en güzel ülkelerinden biridir demek kesinlikle abartı değildir. Yeni yılın gelişini kutlayan yerel halk, Bahar festivaliyle aslan dansı, ejderha dansı gibi ülkenin en güzel ve renkli geleneklerini sergilerler. Miladi takvimden bir ay geç olan ay takviminin ilk gününde kutlanmaya başlanan Bahar festivaline katılmak için ülkenin dört bir yanında hareketlilik başlar ve aileler bir araya gelerek dua ederler.

Havaya ya da suya bırakılan fenerlerin büyüleyici görüntünü izleyebilir ya da fotoğraf çekerek bu güzel anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Her yıl Şubat ya da Mart ayında düzenlenen Fener Festivali kapsamında ülkeyi sarmalayan nehirlere ve derin sulara fenerler bırakılır ve fener yol alırken dua edilir.

Her yıl genellikle 4 ila 6 Nisan tarihleri arasında kutlanan Çingming festivali ülkenin önemli festivallerinden biridir. Han Çinlileri ve diğer etnik gruplar, bu festival kapsamında kurban keser ve atalarının mezarlarını temizlerler.

Çin geleneklerinin yaşatıldığı Duanwu Bayramı, en renkli ve en önemli bayramlardan biridir. Bu dönemde özgün süsleme geleneklerinin evlerin kapısına olan yansımasını görürsünüz. Her aile kapısının önüne pelin otu ve su kamışı asar. Bu uygulamayla yerel halk kötülüklerden korunduğuna inanır ve kış mevsiminde evi sarabilecek zehirli hayvanları uzaklaştırmaya çalışır.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.