Saklı cennet Dalyan sizi bekler!

Doğasının eşsiz güzelliğini hala koruyan, dokusunda sakinlik ve huzur hissettirirken, Kral mezarlarının duruşundaki ihtişamla tarih içerisinde yolculuk ederken, sazlıkların arasından adeta bir labirenti andıran deltanın sonunda bir plaj gördüğünüzde bir cennet ya da Muğla’nın küçük ama içinde her şeyi ve her hissi yaşatan beldesi Dalyandasınızdır.

3000 yıllık Kaunos Antik Kenti’nde;  Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans’ın izlerini taşıyan; Tiyatrosu, hamamı, agorası, çeşme ve  en etkileyicisi kanal kenarında olan Kral Mezarlarını gördüğümüzde, mitosa inancımız artıyor. Kısaca mitosa göre; Karya Kralı’nın ikiz çocukları Kaunos ve Byblis’in gizli bir aşkı var. Aşklarının Kral tarafından öğrenilmesi ve  büyük tepki almasıyla da, Kaunos’un  Dalyan kanalının karşı tarafına sevenleriyle birlikte kendi kentini  kurması bizi  Antik Kent ziyaretimizde derinden etkilerken, Byblis’in aşk acısını da sazlıklar arasında her tekne gezinizde hissedebilirsiniz.

dalyan1

Dolayısıyla; Dalyan,  mistik tarihi ve sade doğasıyla nadir yerler arasına girmektedir.

Dünya’nın sayılı plajları arasında yer alan 4,5 km uzunluğundaki , Caretta Caretta’ların yaşam alanı İztuzu  Plajı’na baktığımızda ise; hem kanal üzerinden teknelerle ulaşmak tatlı ve tuzlu suyun birleştiği noktada plaja varmak.. Hem de kara yoluyla nar, portakal, limon bahçeleri içinden geçerek, yine sade dokusundan ve yeşilliğinden ödün vermeyen Gökbel Köyü’nden geçerek , Kaplumbağaların Hastanesi’nin bulunduğu noktada plaja varmak.. Her iki uçtan gittiğinizde ayrı bir deneyim kazanmak.

Tabi bu güzel bu manzarayı tepeden görmek istediğinizde; Karşınızda bir deniz gibi uzanan Köyceğiz Gölü,  kanal ve Dalyan Deltası, tuz gölü, her iki taraftan bağlantılı İztuzu Plajı bunların hepsini çeşitli noktalarda,  günbatımında bir akşam yemeğinde ya da sabah bir tur eşliğinde görme şansına sahipsiniz. En meşhur nokta ise elbette Radar Tepesi’dir. Alışılagelmiş deniz kenarında bir yer değil belki ama bir yerden kanal diğer bir yerden göl kenarını çevrelemiş bir yer burası. Kanal kenarında bulunan oteller, restoranlar, huzurlu, tarih kokusuyla bir güne merhaba dedirtirken, Kral Mezarlarının karşısında mistik ve romantik bir akşam yemeği herkese güzel gelmektedir. Bunun yanında,  kanalın diğer ucuna doğru gittiğinizde meşhur bol mineralli Sultaniye Kaplıcalarının karşısında olan daha sessiz, sakin kendi peri masalınızda kendinizi bulacağınız bir yol göreceksiniz bu yolda size saf bir sevgi hissi uyandıracak Sevgi Yolu’dur.

Tabi bu eşsiz olağanüstü güzelliklerin, biraz huzur ve dinginliğin yanında, eşsiz koylarda dalış sırasında belki bir su kaplumbağasıyla fotoğraf şansı, Köyceğiz Gölü’nde kano, ya da arada kalmış gizli cennet koylarda sea kayak,  yeni trekking ve bisiklet rotaları, Dalaman nehrinin azgın sularında adrenalin dolu rafting heyecanı, Toparlar’da kanyon turu, Ölüdeniz’de belki yamaç paraşütü ya da Akça pınarda Kitesur, Sarıgerme’de windsurf, Günlüklü’de Flyboard ve her türlü su aktivitesi. Sonrasında; güzel kokusuyla cezbeden meşhur Sığla ormanları, kuş severlere sazlıklardaki Yalıçapkınının yanı sıra  180 türden daha fazla kuş türü. Özellikle Okçular ve Kemaliye Köylerinde, Soğuk suyuyla şok etkisi yaşatan Yuvarlakçay’da yüzme molası ve sedirlerin üzerinde leziz öğlen yemekleri, balık tutmayı sevenlere teknelerle çeşitli turlar, gelmişken yenmesi gereken mavi yengeç ve dahası işte bu küçük cennettedir. Bu cennette haya ettiğiniz tatili planlamak isterseniz Gezinomi Muğla Otellerini incelemelisiniz.

535277_1699989623609535_2401844788558463673_n

Bir kere buraya geldiğinizde şüphesiz kendinizden bir parça buluyorsunuz. Belki Byblis’in gözyaşı şaheseri  Dalyan Deltası. Belki her türlü doğa sporu isteğinizi karşılayan bir nokta olması. Beklide sadece size yaşattığı biraz sadeliğin içindeki gizemi, doğası. Çünkü hep böyle oluyor. Yerli turistten daha çok yabancı turistlere ev sahipliği yapan Dalyan bazılarının ikinci evi olmuş durumda adeta.

Dalaman Havalimanı’na 20 dakika mesafede olması, konumu bakımından Marmaris ve Fethiye beldelerinin tam ortasında yer almasıyla her noktaya yakın olması, uygun ve ekonomik konaklama fırsatları ve herkesin bir kerede olsa görmesi gereken Dalyan’ı keşfetmeye ne dersiniz?

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

YorumlarYorum yaz

  • 7.Nisan.2017 de GEZİNOMİ den Marmaris HOTELUS ROYAL için 6.7.2017 tarihi itibariyle eşim ve kendim için tatil satın almıştım. Bilindiği üzere otel sahipleri yüzlerce insanı dolandırıp yurtdışına kaçtı. Ama GEZİNOMİ YETKİLERİ bizim mağduruyetimi telafi edip DAHA KALİTELİ BİR OTELE YÖNLENDİRDİLER. Lütfen tatil, yurt dışı ve içi gezileriniz için acentanızı seçerken dikkatli olun. Şu ana kadar GEZİNOMİ ‘den satın aldığım tüm tatil, yurt dışı geziler MÜKEMMELDİ. LÜTFEN SİZLER DE HİZMET SATIN ALIRKEN BİN KERE DÜŞÜNÜN, BİR KERE KARAR VERİN. o DA GEZİNOMİ OLSUN. ÇOK TEŞEKÜRLER.

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.