Fas Alışveriş ve Gezilecek Yerler

Tarihi eserleri, kültürü, festivalleri ve mutfağıyla Dünyanın en güzel ülkelerinden biri olan Fas’ta tatil yapmanın tadı bambaşkadır. Yenilenen mimarisi ve tarihi eserleriyle görmek isteyeceğiniz en önemli ülkelerden birisi olan Fas’ta rengarenk dar sokaklarda kurulan pazarları gezinerek, küçük tezgahlardan keyif verici alışverişler yapabilirsiniz. Suk adı verilen geleneksel çarşılarda küçük adımlarla ilerleyebilir ve küçük tezgahlar üzerindeki yöresel el emeği ürünleri yakından inceleyebilirsiniz. Fas’ta her şehirde muhakkak Pazar kuruluyor ve bu pazarlarda kültürel eşyalar, el yapımı ürünleri bulabilirsiniz. Fas seyahatinizde baharat almadan evinize dönmeyin. Tadına baktığınız an itibariyle mutfağınızdan eksik etmek istemeyeceğiniz birçok baharat çeşidini Fas’ta rahatlıkla bulabilirsiniz. Çünkü Fas baharat yolu üzerinde olması sebebiyle dünyanın bütün baharatlarını alma imkanına sahipsiniz. Baharat çeşitlerinin yanı sıra meşhur nane çayı, fes porselenleri, cellebe adı verilen ve bütün vücudu kapatacak şekilde dikilmiş elbiseler, babuş ismi verilen terlikler, tajin kapları ve güzellik malzemesi olarak kullanılan argan yağlarını yakınlarınıza hediye olarak alabilirsiniz. Fas tatilinizi unutturmayacak hediyelerle hem çevrenizdekileri sevindirecek hem de evinizde saklayabileceğiniz eşyalarla tatilinizi ölümsüzleştireceksiniz. Fas’tan alacağınız hediyelerin bir kısmı damağınıza, bir kısmı göz zevkinize bir kısmı da sağlığınıza hitap ediyor. Fas Turları oldukça farklı turlar arasındadır.

Gezmekle bitiremeyeceğiniz bir ülke, Fas’ta ne yapılır

Dünya’nın en büyük ülkelerinden birisi olan Fas’ı gezmekle bitiremeyeceksiniz, çünkü Fas hem modern yapıları, hem tarihi eserleri hem de doğal yapısıyla doyasıya gezmek isteyeceğiniz bir ülkedir. Ehlileştirilmiş yılanlardan portakal bahçelerine, dünyanın en güzel bitki bahçelerinden tarihi eserlerine kadar aradığınız ne varsa görebileceğiniz bir ülke olan Fas’ta tatiliniz dolu dolu geçecek. İstanbul’dan 4 buçuk saatte Fas’ın en büyük şehri olan Kazablanka’ya uçuş yapabilir, oradan da Fas’a hareket edebilirsiniz. Afrika kıtasında bulunan Fas’ta yaz mevsimi oldukça sıcak geçmektedir. Sıcak havayı seven gezginler için Fas tatili oldukça keyif verici olacaktır. Fas’ın resmi dili Arapçadır. Bunun dışında ülke içerisinde çok sayıda bulunan Berberilerin kullandığı Berberice dili ve bunun alt dili Shelha dili kullanılmaktadır. Fas’ta resmi dairelerde ise Fransızca kullanılmaktadır. Fas’ta resmi dil İslam olarak kabul edilmektedir. Halkın yüzde 99’u Müslümandır. Milattan Önce 8000 yıllarına dayanan tarihiyle Dünya’nın en eski ve en güzel ülkelerinden biri olan Fas’ta gördüğünüz tarihi eserler karşısında şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Fas, Afrika ülkesi için yaz mevsiminde çok ciddi sıcaklıklar görülmektedir. Tarihi eserleri gezinirken eğer sıcak hava ve kuraklıktan etkilenmeyeceğinizi düşünüyorsanız Fas tatilinize dilediğiniz zaman başlayabilirsiniz. Ancak sıcak havada gezinti yapmayı sevmiyorsanız Kasım ve Mart aylarında Fas’a gelerek gezintinize başlayabilirsiniz. Uzun soluklu bir tatil yapmak için tercih edilebilecek en güzel ülke Fas’tır.

Fas’ın en gösterişli şehri Makareş

Yılanların dahi ehlileştirildiği ve şova dönüştüğü Fas’ın en gözde şehri Makareş’te kalabalığın arasında gezinip o güzel havayı solumadan tatil yapmış sayılmazsınız. Makareş’in Cema el-Fna Meydanı’nda kalabalığın arasına karışarak yılanlarla ve maymunlarla rahatlıkla fotoğraf çekinebilirsiniz. Gördüğünüz manzara karşısında endişelenecek belki de korkacaksınız ama buna hiç gerek yok. Çünkü günlük yaşantımızda korktuğumuz canlılar, Makareş’te ehlileştirilmiş ve birer şova dönüştürülmüş. Makareş yıllardır gezginlerin keşfettiği en önemli bölgelerden biridir. Makareş’te adeta portakal bahçeleri arasında gizlenmiş halde bulunan Kutubiya Camiini gezmeli ve o mistik havayı yaşamalısınız. Majorelle Bahçeleri, Saadian Mezarları ve Bahia Sarayı gibi en önemli tarihi eserlere ev sahipliği yaşan Makareş’te Fas’ın 8000 yıllık tarihine doğru bir seyahat yapabilirsiniz. Yerel halkın hareketliliği ve sokakların canlılığıyla Fas’ta farklı bir yere sahip olan Makareş’te, Cema el Fna Meydanı, pazarlar, ara sokaklar, modern zaman sarayları sanki sizin gezinmenizi bekliyormuşçasına dokusunu hiç bozmadan yıllara meydan okuyor. Makareş’te kendinizi şehrin büyüsüne bırakın ve ne yapmak istediğinize karar verin. Tarihi eserleri mi gezmek istiyorsunuz yoksa büyüsüne kapıldığınız o sokaklarda gezerek alışveriş yapmak mı istiyorsunuz. Makareş’te herşey iç içedir yani motorlu taşıtları çok fazla göremezsiniz. Yürüyerek bütün her yere gidebilirsiniz.

Majorelle Bahçelerine hayran kalacaksınız

Dünyanın farklı bölgelerinden getirilen kaktüs ve palmiye gibi çeşitli bitkiler Majorelle Bahçelerinde sizleri bekliyor. Fas’ın kendine özgü havuzlarında korunan kaktüs, palmiye ve çeşitli bitkileri gördüğünüz an hayran kalacaksınız. 1919 yılında Jacques Majorelle isimli ressam, Marakeş’e taşınır ve burada dünyada gittiği yerlerden topladığı bitkilerden bir botanik bahçesi oluşturur. Bahçesinde sık sık kullandığı çivit mavisi renk onun ardından ”Majorelle Mavisi” olarak anılmaya başlanacaktır. Ölümünün ardından burayı Yves Saint Laurent satın almış ve öldüğünde küllerinin buraya serpilmesini vasiyet etmiştir. Bahçenin bir bölümünde küllerinin atıldığı kendisine atfedilmiş bir bölüm bulunmaktadır. Vakfa bağışlanmış olan bu botanik bahçe içerisinde Berberilerin hayatını ve yaşam biçimini anlatan müze bulunmaktadır. Marakeş gezintinizde bu müzeyi muhakkak gezinerek, Dünyanın en güzel botanik bahçesini yakından incelemelisiniz.

Makareş’in simgesi Kutubiye Camii

Marakeş’in en önemli ve en büyük camisi olan Kutubiye Camisi 13’ncü yüzyılda Berberi Kral Yakup Mansur zamanında yapılmıştır. Makareş gezinizde bütün gezginlerin hayranlıkla takip ettiği Kutubiye Camisini gezerek, kendinizi bu eşsiz havanın kollarına bırakın. Dinginliğin ve hoşgörünün merkezi olan Kutubiye Camisinde hem görsel zevk yaşayacak hem de ruhunuzu dinlendireceksiniz. El işlemesi ve oyma mimari ile donatılan Kutubiye Camisi, portakal bahçelerinin içerisinde adeta keşfedilmeyi bekliyor. Makareş’in kalbi diyebileceğimiz Kutubiye Camisini gezmeden tatilinizi tamamlamayın. Caminin ihtişamı öylesine güzelki yapının güzelliğinden etkilenen Muvahhidler bu camiden ilham alarak aynısını İspanya’nın Sevilla kentine yapılmıştır ve ismi La Giralda olarak geçmektedir.  Yurtdışı turlar arasından kendiniz için güzle bir plan yapmak için turlara göz atmalısınız. 

Çölde Kamp Keyfi

Dünyaca ünlü Sahra Çölünde size de biraz heyecan verici gelmiyor mu? Dünyanın en büyük çöllerinden olan Sahra Çölünde gece ateş yakarak etrafında keyifle istirahat edebilirsiniz. Fas’a kadar gelmişken Dünyanın en büyük çölünü görmeden olmazdı. Sahra çölünde güzel bir noktaya oturun ve kamp kurmaya başlayırn. Akşam vakitlerinde ateş yakarak etrafında toplanır, samanyolunu izleyebilirsiniz. Gezginlerin uğrak mekanlarından biri olan Sahra Çölü uçsuz bucaksız bir alana yayılmış durumda. Deve sırtında unutamayacağınız bir seyahatiniz olsun istiyorsanız Sahra Çölünde kızıl dev kum tepelerinde güzel vakit geçirebilirsiniz. Çöl içerisinde yerel halkın kültürünü yansıtan Berberi çadırlarında geceleyebilir ve develerle çölde güzel bir gezinti yapabilirsiniz.

Fas gezinize biraz daha farklılık katmak ve yeni bölgeleri gezinerek unutamayacağınız anları yaşamak için;

Agadir: Büyük bir liman kenti olan Agadir, hem ticari anlamda zengin hem de turistik açıdan kalabalık bir şehirdir. Agadir’de güneşli havanın ve kumsalın tadını çıkarabilirsiniz.

Chefchaouen: Mavi şehir olarak da anılan Chefchaouen bölgesini gezindiğinizde hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Chefchaouen için Dünyanın en güzel kendi dersek abartmış olmayız.

Tanca: Fas’ın en önemli şehirlerinden biri olan Tanca bölgesi, günümüzde yaptığı büyük ekonomik ve turistik yapılarla dikkatleri üzerine çekiyor. Tanca tarih boyunca önemli stratejik noktada bulunduğu için bölgede birçok tarihi yapıyı inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Kazablanka: Eski şehir ve yeni şehir olmak üzere iki bölgeye ayrılan Kazablanka, gelişen yapısıyla kendini gösteren önemli şehirlerden biridir.

Marakeş: Meydanları, ara sokakları, tarihi yapıları ve kültürel yapısıyla görülmeye değer bir bölge olan Marakeş’te doğa ve vahşi yaşam turlarına katılabilirsiniz.

Meknes: Fas’ın önemli şehirleri arasında yer alan Meknes’in dar sokaklarında gezinti yaparak güzel vakit geçirebilirsiniz.

Rabat: Kolonyal mimarisi, palmiye ağaçlarıyla çevrili caddeleri, sokak anıtları ve heykelleriyle muhteşem kentlerden biridir. Rabat’ta bulunan küçük dükkanları gezinip, keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.