Tanzanya’ya Ne Zaman Gidilir?

Dünyanın en büyük göllerini içerisine alan Tanzanya’da farklı bir tatil deneyimi yaşamaya ne dersiniz? Afrika’nın en yüksek noktası olan Klismanjaro Dağı, Victoria Gölü ve Tanganika Gönü’nü içerisine alan Tanzanya’da tepeliklere gizemli yürüyüşler yapabilirsiniz. Tropikal iklime sahip olan Tanzanya, büyük ve ekolojik doğa parklarıyla görebileceğiniz en nadir ülkelerden bir tanesidir. Doğal yaşamla iç içe olmak ve doğadaki canlıların gizemli yaşantısını incelemek istiyorsanız Tanzanya çok doğru bir tercih olacaktır.

Tanzanya’nın ülke içerisindeki iklimi sürekli değişkenlik göstermektedir. Tanzanya’da Mart, Nisan ve Mayıs aylarında genel olarak yağış görülmektedir. Ancak Haziran ayı ile Ekim ayı arasında kuram bir mevsim dönemine mevsimsel geçiş görülüyor. Kasım ve Aralık aylarında yine kısa vadeli yağışlı bir dönemle karşılaşabilirsiniz ama bu yağışlar kendini Ocak ve Şubat aylarında kendini sıcak havaya bırakıyor. Dolayısıyla Tanzanya Turları ile keyifli bir tatil yapmak istiyorsanız mevsimsel geçişleri dikkate almalısınız. İstanbul’dan Tanzanya’ya uçmanız mümkün değil. Ancak Tanzanya’nın başkenti olan Dürüsselam’a giden uçaklar yaklaşık 7.5 saatlik bir yolculuğun ardından ülkeye iniş yapıyor.

Tanzanya’da 126 farklı etnik grubu bir arada görmeniz mümkün. Her etnik grup kendi içerisinde farklı dilleri konuşsa da ülkenin resmi dili Swahili olarak belirlenmiştir. Tanzanya’da nüfusun üçte biri Müslüman ya da Hristiyandır. Tanzanya’da gezi yaparken bir anda Budist, Hindu ve Bahailerle karşılaşabilirsiniz. Tanzanya’da din adamlarıyla karşılaşırsanız sakın izin almadan yanlarına yaklaşıp fotoğraf çekinmeye kalkmayın çünkü bazı durumlarda tepki gösterebiliyorlar. Bu gibi sorunların önüne geçmek için öncelikle izin almanız daha yerinde olacaktır.

Yaban hayatı, denizi, kumsalı, kültürü ve tarihi yapısı itibariyle güzel ve unutamayacağınız bir tatil geçirebileceğiniz Tanzanya’da şehirlerde yer alan önemli bölgeleri de gezinerek tatilinizin daha da eğlenceli geçmesini sağlayabilirsiniz.

Arusha: Afrika’nın en önemli alanları ve ulusal parklarıyla çevrili olan bu şehir, Mount Meru, Ngorongoro Crater, Manyara Gölü, Tarangire National Park ve Kilimanjaro Dağı gibi önemli coğrafik alanlara yakınlığından dolayı turistlerin ilgisini çekiyor.

Kigoma: Tanganika Gölü kıyısında kurulan bu şehir, doğal güzellikleriyle kafanızı dinlemeniz için en ideal yerlerden biridir.

Mwanza: Victoria Gölü kıyısında kurulan bu şehirde dağlık alanda kurulan evleri görünce şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz.

Tanga: Okyanusun kıyısında olması, plajları, yemek kültürü ve doğal güzellikleriyle ülkenin en güzel şehirlerinden biridir. Tarihi yapısı itibariyle de Umman Sultanlığına ev sahipliği yapan Tanga şehrini kesinlikle gezmelisiniz.

Darüsselam: Balık pazarıyla ünlü olan bu şehirde, hayatınızda görmediğiniz balıkların tadına bakabilirsiniz. Hareketliliği ve renkli insanlarıyla keyif veren Balık Pazarında renkli deniz kabuklarından da alarak yakınlarınıza hediye götürebilirsiniz. Ayrıca bu şehirde Tanzanya Geleneksel Evlerinin birebir kopyasının sergilendiği açık hava müzesi de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Ngrongoro: Günümüzden yaklaşık iki buçuk milyon yıl önce volkanik patlamalar sonucu oluşan bu krater 1978 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Ayrıca 30 bine yakın vahşi hayvanın yaşam alanı olan bu bölgede soyu tükenmekte olan siyah gergedan türlerini de görme şansını yakalayabilirsiniz.

Zanzibar: Tanzanya’ya bağlı olmasına rağmen kendine ait bir başkan, bir bayrak ve dine sahip olan bir ada olan Zanzibar, sakin ve güzel bir tatil arayanlar için Dünyanın en güzel yerlerinden biri diyebiliriz.

Dodoma: Wagogo, Warangi ve Sandawe kabilelerinin bir arada uyum içerisinde yaşadığı bu şehir Tanzanya’nın başkentidir. Sıradan şehir hayatını görebileceğiniz bu şehirde sokaklarda yürüyerek pazarlardan alışveriş yapabilirsiniz.

Mbeya: Dağlık bir arazi üzerine kurulan bu şehir, doğal yapısı itibariyle sizi dinlendirecek, rahat bir nefes almanızı sağlayacaktır. Vaktiniz varsa gezinmelisiniz.

Serengeti: Yaban hayatın korunduğu Serengeti Ulusal Parkı’na ev sahipliği yapan bu şehir Dünyanın en iyi safari alanlarını gezinebilirsiniz. Afrika’nın 7 doğal harikası, Dünyanın 10 doğal harikasından biri olan Serengeti Ulusal Parkı’nı kesinlikle gezmelisiniz.  

Huzurlu Afrika Ülkesi Tanzanya

126 farklı etnik grubun barış içerisinde el ele yaşadığı bir ülke olan Tanzanya halkı son derece barışçıldır.  Tanzanya kültüründe tokalaşmanın çok önemi vardır. Gezintiniz esnasında size birçok elin uzatıldığını göreceksiniz ve uzatılan bu eller sizi mutlu ediyor. Tanzanya’nın yerel halkının sevecen yaklaşımı ve sıcak kanlılığı tatil için Tanzanya tercihinizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.

İlk insanın ayak izlerini takip edin

Şimdiye kadar insanoğlunun bulduğu en eski insan kalıntılarını dahası ilk ayak izlerini Tanzanya’dan takip edebilirsiniz. Dünyanın en önemli el değmemiş doğal parklarıyla ziyaretçilerine keyifli anlar sunan Tanzanya’da safari turları düzenleyebilir, canlıların birkaç adım ötesinden geçerek vahşi yaşamın heyecanını yaşayabilirsiniz. Safari gezintileri Ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağlıyor. Serengeti dahil yaklaşık 14 tane doğal parkları bulunuyor. Bu parklarda aklınıza gelebilecek tüm vahşi hayvanları bulabilirsiniz. Avrupanın en büyük belgesel yayıncısı National Geographic dahi birçok belgeselini bu parklarda kaydetmektedir.

Kabile yaşantısını merak ediyor musunuz?

Günümüzde hala ilken şartlarda yaşayan topluluklar olduğunu biliyor musunuz? Tanzanya’ya bağlı Masai Köyünde yaşayan insanlar kırmızı kıyafetleri ve delik kulaklarına taktıkları boncuklarla kabile yaşantısına hayat veriyor. Yarı göçebe bir yaşam süren Masai Köyünde ikamet eden kabileler hayvanlarını rahat otlatabilmek ve yeni otlaklar keşfetmek için sürekli hareket halindedirler. Bu ilginç kabileyi ve geleneklerini daha yakından incelemek için kesinlikle Masai Köyüne uğrayarak kabile üyeleriyle zaman geçirmelisiniz. Samimi tutumları ve ilginç gelenekleriyle sizi şaşırtacak olan Masai Köyünde bulunan kabile üyeleriyle tatilinizi renklendireceksiniz. Kabile üyelerinin temel besin gıdaları et, süt ve hayvan kanından oluşuyor. Meyve ve sebzelerin hayvanların yiyeceği olduğunu düşündükleri için, meyve yemeyi reddederler. Kabile yaşantısını gelire dönüştürmek isteyen kabile şefleri artık çocukların İngilizce öğrenmesi için eğitim faaliyetleri düzenliyor. Böylelikle İngilizce öğrenen gençler turistlerle daha yakından ilgileniyor ve kabilenin ekonomik gücünü artırıyor.

Tanzanya’dta tropikal meyvelerle kahvaltı yapmak

Tanzanya mutfağının temelini tropikal meyveler oluşturur. Ülkenin ekonomik gelişimi zaten tarıma dayalıdır. Bu durum da tropikal meyvelerin çok daha uygun fiyatlarla pazarlarda yer almasını sağlıyor. Mısır, et, balık, tavuk, ahtapot, karides, istakoz ve kalamar Tanzanya mutfağının önemli yiyecekleri olarak pazarlarda yerini alıyor. Sizde gezinizde bölgeye özgü lezzetlerin tadına bakarak Tanzanya mutfağını daha yakından tanıyabilirsiniz.

Festivallerin tadını çıkarın

Tanzanya’nın Zanzibar bölgesinde Sauti Za Busara adıyla düzenlenen müzik festivali yerel halk tarafından çok fazla rağbet gören festivallerden biridir. Yerel halk Sauti Za Busara festivaliyle müzik ve eğlencenin tadını çıkarıyor. Her yıl Şubat ayında düzenlenen Sauti Za Busara festivaline katılırsanız Tanzanya tatilinize unutamayacağınız bir gün daha eklemiş olursunuz. Haziran ayında da yine Zanzibar bölgesinde Zanzibar International Film Festivaline katılarak ödüllü filmleri izleme şansını yakalayabilirsiniz. Eğer tatil döneminizde Film Festivaline katılma şansınız varsa kesinlikle bunu değerlendirmelisiniz.   Yurt dışı turlar ile böyle farklı noktaları siz de ziyaret edebilirsiniz. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.