Vahşi Yaşam Dünyasına Hoş Geldiniz Peru’ya Ne Zaman Gidilir?

Vahşi yaşam dünyasının merkezi diyebileceğimiz en nadir ülkelerden birinden bahsediyoruz. Peru’da pembe yunuslar, jaguarlar, büyük su samurları, primatlar, 4 bin kelebek türü ve 6 bin 600 kuş türünü görmeniz mümkün.

Dünyanın başka hiçbir bölgesinde bulamayacağınız bu canlı kolonisiyle Peru’da hayatınızın en güzel tatilini geçirebilirsiniz. Ayrıca tarihi gezintileri sevenler için Peru sürprizlerle dolu bir ülkedir.

Kolombiya öncesinden kalma arkeolojik miraslar, İnka İmparatorluğunun merkezine ev sahipliği yapmış olması, heybetli sömürge mimarileri, ekolojik turizm için cennet niteliği taşıyan doğal kaynakları ve kültürüyle gezmekle bitiremeyeceğiniz bir ülkeye adım atmış olacaksınız.

Peru turlarına gitmeden önce hangi bölgeyi gezinmek istediğinize karar verin. Çünkü Peru’da iklim koşulları bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Peru’nun başkenti Lima yaz mevsimi döneminde yağışlı ve nemlidir. Sierra Bölgesi ise kuru bir iklime sahiptir, buna bağlı olarak hava sıcaklıkları sürekli olarak değişiklik gösteriyor. Peru’da en yağışlı dönem Nisan ayında görülüyor. Peru’ya Türkiye’den direkt olarak gitmeniz mümkün değil. Fakat Peru’nun başkenti Lima’ya 15 saat ila 30 saatlik bir uçuşla ulaşabilirsiniz. Şehir içi ulaşımda taksi ve minibüsler oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.Peru’yu bütün ayrıntılarıyla gezmek ve ülkede bulunan tarihi yapıları yakından incelemek istiyorsanız şehirlerde de gezinti yapmanız gerekir.

Arequipa: Volkanik Beyaz Taşlardan yapılmış mimari yapıları görünce hayran kalacaksınız. Unesco Dünya Mirası Listesine alınan bu eşsiz yapılar günümüzde banka, restoran ve mağaza olarak kullanılıyor. Ayrıca Peru’nun kültürünü ve el sanatının satıldığı San Camilo bölgesini de gezinerek çevrenizdekilere hediyeler alabilirsiniz.

Caracas: Avila dağları eteklerine kurulan bu şehir fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmezi niteliğinde. Dağların eşsiz doğasına ve manzarasına ev sahipliği yapan bu şehirde güzel fotoğraflar çekerek zamanı durdurabilirsiniz.

Ica: Tarih öncesinden İspanyol sömürgeciliği zamanına kadar olan tarihi süreci bu şehirde yakından inceleyebilirsiniz. Museo Regional de Ica Müzesinde geçmişe yolculuk yapabilir ve yeni bilgilere yelken açabilirsiniz. Ayrıca çölün ortasına konumlandırılan Huacachına vahasıyla da turistler için eşsiz bir görüntü oluşturuluyor.

Santa: Plajları ile ünlü bir şehir olan Santa şehrinde keyifli bir gün geçirmek istemez misiniz? Plajda kumun üzerine uzanın ve bütün stresinizi bir kenara bırakarak suyun sesiyle istirahat edin.

Ayacucho: Tarihi yapısı itibariyle Dünya’nın en gizemli şehirlerinden biridir. İsa Peygamberin hayatının temsili için yapılan 33 kilisesi ile ünlü bir şehir olan Ayacucho’da büyük dini kutlamalara katılarak ilginç ayinleri izleyebilirsiniz.

Chiclayo: Colomb öncesi tarihi döneme dair önemli eserlere ev sahipliği yapan bu şehirde tarihi yapıları görünce hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz.

Lima: Krallar şehri olarak bilinen Lima’da ister Pasifik Okyanusunuz Manzarasının keyfini çıkarın isterseniz de tarihi mekân ve müzeleri gezinerek eğlenceli vakit geçirin. Size birçok alternatif sunan bu şehirde Unesco Dünya Mirası listesine alınan Plaza De Armas meydanını kesinlikle görmelisiniz.

Pisco: Pelikan, Ballestas ve Sea Lion adalarına gezi düzenleyerek kuş türlerini yakından inceleyebilir ve keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Taquile Adası: İnsanlığın sözlü olmayan ve somut mirasını burada yaşayabilirsiniz. Yöresel kıyafetleri, el sanatları ve tarihi yapısıyla Taquile Adası kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir.

Cajamarca: Peru’nun önemli bir kültür ve ticaret merkezi olan Cajamarca şehrinde arkeolojik yapıları ve kaplıcaları inceleyebilirsiniz.

Cuzco: Tarihte İnka Krallığının başkentliğini yapan bu şehirde Peru’nun tarihine yolculuk yapabilirsiniz.

Machu Picchu: İnka Krallığının antik kendi olan Machu Picchu şehri, tarihi yapıları ve önemli eserleriyle koruma altına alınmıştır. Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilen bu bölge kesinlikle gezinmeniz gereken en önemli yerlerden biridir.

Puno: Lama çiftliklerini gezinerek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Ziyaretçilerine açık olan çiftliklerde zaman geçirerek sıradan tatilinize biraz neşe ekleyebilirsiniz.

Trujilo: Renkli sokakları ve mimari yapısıyla ülkenin en önemli şehirlerinden biridir.

Vahşi Yaşam Bir Adım Ötenizde

Peru’da vahşi yaşamı bütün canlılığıyla izleme şansına sahipsiniz. Amazon yağmur ormanlarına tur düzenleyen firmalarla birlikte bütün yırtıcı canlıları yakından izleyebilir ve gizemli yağmur ormanlarındaki yaşam mücadelesini biraz daha yakın markajdan değerlendirebilirsiniz. Doğa tutkunlarının kesinlikle hayranlıkla tamamlayacağı gezilerde gizemli doğadaki yaşam savaşını görünce şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. Orman içerisinde Pagan inancına uygun maske takmış, şeytan kılığına bürünmüş dans kabileleri ve davullara vurularak yapılan geleneksel törenlerle karşılaşırsanız, sakın yerliler tarafından tuzağa düşürüldüğünüzü ve tehlikede olduğunuzu düşünmeyin. Peru sadece gizemli ormanlarıyla değil, aynı zamanda festivalleri, gelenekleri ve yerel kutlamalarıyla da görülmesi gereken en önemli ülkelerden biridir.

İnka Medeniyetine Yolculuk

Peru’da İnka Medeniyetinin izlerini sürmeden olmaz elbette. Unesco Dünya Mirası ve Dünyanın Yedi Harikası listesinde ilk sıralarda yer alan, İnka Medeniyetinin yerleşim yeri olan And dağlarını kesinlikle incelemelisiniz ve dağın en yüksek noksanda bulunan Machu Picchu’da izlemekle doyamayacağınız manzara karşısında fotoğraf çekebilirsiniz. Bu gezinin ardından İnka Medeniyeti hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Aquas Calientes’a gidebilir ve Ay Tapınağını gezinebilirsiniz. Japonya bölgesindeki tapınaklardan sonra en muhteşem tapınak diyebileceğimiz Ay Tapınağında İnka Medeniyetine ait kültürel yapıyı inceleyebilirsiniz. Tapınak öyle titizlikle korunmuş ki; gördüğünüzde hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz.Görmeden Tatilinizi Tamamlamayın

Volkanik oluşumlu tepelerin bulunduğu doğa harikası Arequipa olarak bilinen Beyaz Şehir, Rainbow Mointain, Âşıklar Parkı, Sihirli Çeşme, Lima Katedrali, birçok kemik ve kafatası görebileceğiniz Saint Francis Katedrali, Lima Müzeleri ve Şahane manzarasıyla Titikaka Gölü’nü gezmeden kesinlikle tatilinizi noktalamayın.

Peru Mutfağından Nefis Yemekler

Ülkenin temel gıda ve tarım ürünü pirinç olduğu için neredeyse bütün yemeklerde kullanılmaktadır. Yerel halk tavuk, domuz, koyun ve sığır etini geleneksel yemekler olarak kabul etmiştir. Bu nedenle et ürünleri oldukça fazla tüketiliyor. Anticuchd (Şişte ızgara sığır kalbi), Arroz con pollo (Tavuklu pilav), Arroz con pato (Ördekli pilav), Aji de gallina (Hafif acılı, soslu tavuk eti), Rocoto rellono (Sığır eti ile doldurulmuş biber), Lomo saltado (Kızartılmı sığır dilimleri) ülkenin en lezzetli yemekleridir. Bunun yanı sıra sahil kesimlerinde hemen hemen birçok balık türünü bulabilir, lezzetle tüketebilirsiniz.  

Peru’nun Renkli Festival Dünyası

Renkli bir festivale katılıp eğlencenin kapılarını aralamaya ne dersiniz? Birbirinden güzel görüntülere sahne olan festivallerde tatil keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz. Şubat ve Mart ayı boyunca kutlanan Karnaval ülkenin en önemli festivallerinden biridir. Siz de bu karnaval katıldığınız zaman, Peru’da eğlenmenin daha farklı olduğunu hissedeceksiniz. Dans, şölen, geçit, parti ve rengarenk kostümlerde kutlanan Cajamarca karnavalıyla kendinizi rüyada hissedeceksiniz.

Geleneksel meyve şöleninde ayaklarıyla şarap üzümü ezen insanlar görürseniz sakın şaşırmayın. Üzüm bağları ile meşhur olan Ica bölgesinde her yıl Mart ayında düzenlenen Fiesta de la Vendimia festivaliyle bölgenin en güzel şaraplarını tatma fırsatını bulabilirsiniz.

Peru halkının en dindar festivallerinden biri olan Semana Santa festivali ile ülkenin birçok kutsal mekanında dini törenler düzenlenir. Mart ve Nisan ayları arasında düzenlenen bu festivale katılmak için her yıl binlerce insan Peru’ya akın ediyor.

Fiesta del İnti Raymi yani Güneş Festivaline katılarak yüzyıllardır bozulmayan bir geleneğin ortasında bulabilirsiniz kendinizi. Sacsayhuaman’da düzenlenen bu festival kapsamında İnka İmparatorluğunun ritüelleri ve geleneksel dansları tekrarlanarak ölümsüzleştirilir. 

İnka İmparatorluğunun kurucuları Manco Capac ve Mama Ocllo’nun fantastik görünümlerinin canlandırıldığı Puna Haftasında esrarengiz bir kutlamaya hazır olun. Kasım ayında düzenlenen Puna haftası kapsamında yerel halk İnka İmparatorluğunun kurucularını anmak için Titicaca gölüne akın eder. Gelenekleri ve tarihin yansımasını buluşturan yerel halkın dans ve gösterileri görülmeye değer. Güney Amerika Turları arasından farklı noktalar seçmek için incelemelisiniz. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.