Kumluca Gezilecek Yerler

Her yeri muhteşem güzellikteki bir il olan Antalya’nın en dikkat çekici bölgelerinden biri de Kumluca. Akdeniz kıyısında kurulu bir ilçe olan Kumluca Akdeniz’in tüm doğal güzelliğini taşırken aynı zamanda farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığı için tarihi açıdan da son derece zengin bir bölge olma özelliğini taşıyor. Solymler ve Likyalılar Kumluca’da hüküm sürmüş medeniyetlerden sadece ikisi. İlçenin Osmanlı topraklarına katılması ise 15. Yüzyıla denk geliyor. Kumluca otelleri ve Kumluca gezilecek yerler açısından tahmin edebileceğiniz üzere çok zengin, zira ilçe her şeyden önce çok sayıda antik kentin bulunduğu bir merkez. Bazıları çok ünlü olan bu antik kentler insanların Kumluca’ya akın etmesinde en az ilçenin doğal güzellikleri kadar etkili. Söz konusu Kumluca gezilecek yerler ile ilgili bir yazı yazmak olduğunda ilçenin ev sahipliği yaptığı sayısız doğal ve tarihi güzelliklerin hangilerini seçeceğimize karar vermek çok zor olsa da sizler için bu güzel ilçenin en gezilip görülesi yerlerini derlemeye çalıştık.

Corydella Antik Kenti

İlçenin merkezinden sadece 1 kilometre uzaklıkta bulunan iki tepenin üzerine kurulmuş olan Corydella Antik Kenti burada bir tesadüf eseri bulunan hazine ile oldukça ünlü. Bizans ve geç Bizans dönemlerinde gelişen şehir ne yazık ki tarihteki önemine karşın günümüzde harabe olarak tanımlanabilecek bir durumda. Antalya’da bulunan hemen her antik kentte olduğu gibi bir antik tiyatroya, su kanallarına ev sahipliği yapan kentin tüm dünyada tanınmasına neden olan hazinenin hikayesine değinelim kısaca. 1963 senesinde bölgede keçilerini otlatan bir kadının keçisinin ayağının takılması neticesinde ortaya çıkan ve Corydella ya da Kumluca hazinesi adı ile bilinen define ne yazık ki önce köylülerce yağmalandı ardından hazinenin büyük bir kısmı Amerika’ya kaçırıldı. Ancak bilinen şu ki Kumluca hazinesi özellikle sikkeleri ile dönemin tarihine ışık tutan son derece önemli bir buluntu. Bugün Kumluca’da yer alan Corydella Antik Kenti her ne kadar harabe durumundaysa da bizce yine de buraya gitmeli ve binlerce yıllık tarihin kokusunu ciğerlerinize çekerek Anadolu’nun zengin tarihini damarlarınızda hissetmelisiniz, bu düşünce ile Corydella antik kentini Kumluca gezilecek yerler listemizin ilk sırasına yazdık. 

Rhodiapolis Antik Kenti

Rhodiapolis Antik Kenti Kumluca’nın 2,5 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Bir tepenin üzerinde ve eteklerinde kurulmuş olan kentteki kazılar 2006 senesinde başlamış ve günümüzde halen devam ediyor. Kentte 1500 kişilik Helenistik bir antik tiyatro, hamamlar, birçok su sarnıcı, nekropoller, kilise ve Opramos anıtı sizi bekliyor.

İdebessiois Antik Kenti

Gördüğünüz gibi Kumluca antik kentleri saymakla bitmiyor, yani tarihe meraklıysanız emin olun ki Kumluca’da muhtemelen hayatınızın en güzel tatilini yaşayacaksınız. Evet, İdebessiois de Kumluca da yer alan antik kentlerden biri ve ilçenin 30 kilometre uzağında bulunuyor. Bu antik kentte yapacağınız gezide mezarları, lahitleri, antik tiyatroyu, hamam ve su yollarını görme şansı yakalayabilirsiniz.

Olympos Antik Kenti

Olympos şüphesiz ki Kumluca’da bulunan en ünlü antik kent olma özelliğini taşıyor. M.Ö 100 senesinde kurulan şehir bugün Kumluca ilçesi sınırları içindeki Beydağları-Olympos Sahil Milli Parkı’nda yer alıyor. Olympos antik kenti özellikle Hristiyanlık açısından önemli bir kent, zira M.S 4.-5. Yıllarda Hristiyan olan kentte 12 Bizans klişesi bulunuyor. Ayrıca her ne kadar bitki örtüsü tarafından kapanmış olsa da kent bir tiyatroya da ev sahipliği yapıyor. Bizce Olympos Antik Kenti’ni çok özel kılan buranın kendine has aurası. Gittiğinizde ne demek istediğimizi kesinlikle anlayacaksınız.

Adrasan

Kumluca gezilecek yerler listemizin sonunda ilçenin saklı cenneti Adrasan yer alıyor. Harika bir koy olan Adrasan ’da kalabileceğiniz ve köylülerin işlettiği işletmeler var. Bunun yanı sıra günübirlik tekne turlarının da gözde rotalarından biri Adrasan. Tatilden sessizlik, sakinlik, dinginlik bekliyorsanız emin olun ki Adrasan size tüm bu beklediklerinizi hem de fazlasıyla verecek.

Elbette Kumluca gezilecek yerler bunlarla da sınırlı değil, yazımızda yer veremediğimiz başka antik kentler, plaj ve gece hayatını sevenlerin bayılacağı mekanlar da Antalya’nın bu popüler tatil beldesinde sizi bekliyor. Şunu garanti edebiliriz ki Kumluca’ya gittiğinizde bu kararınızdan asla pişmanlık duymayacağınız gibi her fırsatta tekrar bu harika ilçeye gelmek için can atacaksınız. Peki, Kumluca’da ne yapılır?

Kumluca’da konaklama seçenekleri için tercih edebileceğiniz oteller arasında Kemer Orange County, Limak Limra Kemer, Karmir Resort & Spa, Daima Resort Hotel Kemer, Daima Biz Resort bulunmaktadır.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.