Sofya Gezilecek Yerler

Sofya gibi güzel ve keyifli bir şehri gezmek ve en farklı noktalarını tanımak isterseniz fırsatları hemen değerlendirmelisiniz. Yurtdışı turları ile gidip görebileceğiniz en güzel şehirlerin başındadır, Sofya!

Bulgaristan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Sofya, 1,3 milyon nüfusu ile Balkan Yarımadasının tam merkezinde yer almaktadır. Sofya Turları ile hayalini kurduğunuz en güzel tur seçeneklerini hemen yakalamalı ve kendiniz için uygun zamanları tercih etmelisiniz. Bulgaristan özellikle kış turlarının vazgeçilmezidir. Kayak sezonu boyunca hem Türkiye’ye yakınlığı ile çok turist alır hem de dünyanın en uzun pistlerinden birine ev sahipliği yapar. Bansko turları işte bu yüzden en çok tercih edilen turlar arasındadır. Bansko turları sırasında da en çok ziyaret edilen şehirdir Sofya. O zaman gelin hep beraber Sofya gezilecek yerlere göz atalım.

sofya

Banyabaşı (Kadı Seyfullah Efendi) Camii

1567 yılında yapılıp günümüze kadar gelen Kadı Seyfullah Efendi Camii Sofya’daki tek Osmanlı eseridir. Evliya Çelebi ise yazmış olduğu seyahatnamede bu camii için Sofya’nın en güzel camisi olduğunu belirtmiştir. Caminin tüm masrafları ise Türk iş adamları ve vakıflar tarafından gerçekleştiriliyor.

National Archaeological Museum

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Büyük Camii 1474 yılında Osmanlı’nın bu topraklardan çekilmesinin ardından 1893 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Bronz çağı, orta çağ ve paleolitik çağ gibi tarih öncesi çağlardan pek çok yapıyı içinde barındırıyor. Ortalama 1-2 saat içerisinde gezebileceğiniz bir müzedir.

Church of St Petka of the Saddlers

Kilise ortada bulunan küçük bina, Sol taraftaki bina TZUM alışveriş merkezi, karşıdaki Komünist parti binası, sağ tarafta ise Başbakanlık Binası bulunuyor. 11. yüzyılda, Aziz Petka’nın onuruna yaptırılmış olan Ortodoks kilisesi  kalın duvarları ve Osmanlı zamanında boyanan duvarları ile günümüze kadar gelmiş.

Church of St. George

Sofya’da yer alan en eski yapı özelliğine sahip olan Church of St. George 4. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Osmanlı döneminde boyanmış ve cami olarak kullanılmış ev ardından kiliseye dönüştürülmüştür. Ancak unutmamak gerekir ki burada fotoğraf çekmek yasak.

Gradska Gradina (City Garden Park)

Gradska Gradina (City Garden Park)

Sofya’nın en eski parkı olan City Garden Park, Osmanlı-Rusya savaşı (93 harbi) sırasında Rus imparator II. Alexander’ı onurlandırmak için yapılmış. Ama parkın adı sonradan değiştirilmiş. Park İçerisinde güzel bir çeşme, tiyatro salonu, çeşitli heykeller ve bitkiler göreceğiniz kesin.

Sofya Doğal Tarih Müzesi

1889 yılında açılmış olan kesinlikle dünya üzerindeki en güzel müzeler arasındadır. Mineraloji, Hayvanlar, Memeli hayvanlar ve bitki ve böcek koleksiyonları kat kat yer almaktadır.

Memeli Hayvanlar koleksiyonu

Mineraloji Koleksiyonları, 84 Milyon yıl önce oluşan bir ammonit fosili, Kuş koleksiyonu, Kutup ayıları, Carabus scabrosus, Kahverengi Ayı, Memeli Hayvanlar koleksiyonu, Maymunlar, Yeşil tavus kuşu burada görebileceğiniz en güzel şeylerdir.

Alexander Nevsky Cathedral

10 bin kişilik Bulgaristan’ın en büyük Ortodoks kilisesidir. 53 metre yüksekliğinde olup kubbeleri altın kaplamadır ve 1877-1879 Osmanlı-Rus savaşında (93 harbinde) ölen Rus askerlerinin anısına yapılmıştır.

ayasofya

Saint Sofia Church (Ayasofya Kilisesi)

6.yüzyılda Bizans mimarisiyle yapılmış olan Bulgaristan’ın ikinci en eski kilisesidir. 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından minareler inşa edilerek camiye çevrilmiş ancak 19. yüzyılda 2 büyük depremde yıkılmış olan cami, 1900 yılında ise tekrar kiliseye dönüştürülmüştür.

Sönmeyen Ateş

Ayasofya’nın hemen yan tarafında bulunan Bulgaristan’ın özgürlüğü için savaşmış askerlerin anısına yapılmış bir anıttır. 1. Dünya Savaşı sonunda yani 1981 yılında yapılmıştır.

Kayak turları ile gidebileceğiniz Bulgaristan’da kesinlikle uğrayacağınız noktaların başında Sofya gelmelidir. Sofya şehrinin farklı yapısını ve doğal güzelliklerini siz de incelemeli ve tur planlarınızı hemen yapmalısınız.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.