UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Türkiye Güzellikleri

Dört bir yanı tarihi zenginlikler ile dolu olan Türkiye’yi gezip görmek ve yakından tanımak için UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan en özel yapıları sizin için araştırdık. Keşfetmek için şimdi en güzel zaman…

İstanbul’un Tarihi Alanları

Büyüleyici güzelliği ile tarihte geniş bir yere sahip olan İstanbul, 3 büyük imparatorluğun başkentiydi.  Durum böyle olunca tarihi yapılarında güzelliği koruma altına alınmalı. Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camii ve Topkapı Sarayı’nı içine alan Arkeolojik Park, Süleymaniye Camii ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı, Zeyrek Camii ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı ve Tarihi Surlar Koruma Alanı listede yer alan noktalar.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Sivas

1228 yılında yapılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Sivas’ın en özel noktaları başında geliyor. Anadolu taş işçiliğinin en güzel örnekleri görebilir ve hayran kalabilirsiniz.

Hattuşa, Çorum

Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Çorum, eski gösterişli yapısının yerini kalıntılara bıraksa da; tarihi sevenler için oldukça önemli bir yer.

Nemrut Dağı, Adıyaman

Helenistik Dönem’in en özel yapılarından olan dev kafalar, o dönemin saygı duyulan yapılarındandı. Nemrut Dağı’nda tanrıları onurlandırmak için kireçtaşından yapılan heykeller gerçekten görülmeye değer güzellikte.

Xanthos –  Letoon, Antalya – Muğla

Antik çağa kadar geri gidelim. İdari merkez olan Xaantos ve dini merkez olan Letoon, Helenistik ve Roma döneminin en gösterişli yapılarının yer aldığı noktalar. Günümüze kadar gelen kalıntılar ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Safranbolu, Karabük

Türk kentsel tarihi için oldukça nemli bir yer olan Safranbolu; ahşap yığma evleri ve gelenekselliğin en özel yapılarını bize gösteren tarzı ile listede kendine yer buluyor.

Troya Antik Kenti, Çanakkale

Oldukça özel yapılı ve hala pek çok bilinmez yönü ile merak konusu olan Troya, 9 tarihsel katmanıyla Çanakkale’nin en özel noktaları arasında. Uğruna tanrıların savaşına şahitlik edilen nokta gerçekten büyüleyici.

Selimiye Camii ve Külliyesi, Edirne

Osmanlı İmparatorluğu’nun ne kadar kudretli olduğunu gösteren en özel yapılardan. Mimar Sinan’ın kesinlikle kusursuz eserlerinin başında geliyor.

Çatalhöyük, Konya

M.Ö. 7400 yıllarına dayanan geçmişi ile Çatalhöyük, neolitik zamanların sır perdesini aralayan yerdir. Yerleşik hayata atılan adımları burada görebilirsiniz.

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, İzmir

Pergamon, Kybele Kutsal Alanı, İlyas Tepe, Yığma Tepe, İkili, Tavşan Tepe, X Tepe, A Tepe ve Maltepe Tümülüslerini barındıran bu alan Bergama Krallığı’nı yakından tanımanızı sağlayacaktır.

Cumalıkızık, Bursa

Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu bu güzel topraklarda Hanlar bölgesi, Hüdavendigar Külliyesi, Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliye, Muradiye Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü’nü kapsayan bölge de koruma altındadır.

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır

Pek çok medeniyetin hüküm sürdüğü topraklardan olan Diyarbakır özellikle; 7 bin yıllık geçmişiyle Diyarbakır Kalesi’ni barındırıyor. Hevsel Bahçeleri ise 8 bin yıllık bir geçmişe sahip ve bahçe kültürünü en iyi görebileceğiniz yerdir.

Efes, İzmir

Erken Hristiyanlık döneminden; 9 bin yıl boyunca sürekli insanların yerleşkeler kurduğu Efes; İzmir’in en özel noktası. Pek çok tarihi eseri barındıran antik güzeli kesinlikle sizde gezip görmelisiniz.

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Nevşehir

Tam anlamı ile bir masal diyarında bulacaksınız kendinizi. Peri bacaları, doğal oluşumları ve tabi ki milyon yıl öncesine dayanan yaşam alanları ile Kapadokya, Türkiye’nin eşsiz zenginliklerinden biri.

Pamukkale (Hierapolis) – Denizli

Türkiye’nin belki de hem şifa bulmak amacı ile hem de merak gidermek amacı ile ziyaretçi akınına uğrayan noktası olan Pamukkale asıl ismi ile Hierapolis; kalsiyum oksit içeren sulardan oluşan beyaz travertenleri ile koruma altındadır.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

1 YorumYorum yaz

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.