Saklı Güzellikleriyle İran

İran tarihin her döneminde gerek siyasi gerek askeri gerekse de ilgi çekici diğer yanlarıyla var olmayı bilmiş, muhteşem güzelliklere, sanata ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Tarihte Medler’den Selçuklulara, Emeviler’den Safevilere kadar pek çok devlete ev sahipliği yapan bu ülke, farklı güzellikleriyle dikkat çekmektedir. Uzun yıllar Türk hakimiyetinde kalan İran, dünya tarihine sanatla, kültür ve tarihle geçmeyi başarmıştır.

İran turları özellikle İran dönemi 6 bin yıllık bir geçmişin izleriyle karşınıza çıkmaktadır. Fars kültürünün harika etkilerini bulabileceğiniz bu ülke de mükemmel imkanlar sizi bekliyor olacak. Tek yapmanız gereken bu ülkenin keyfini çıkarmak olacaktır. Yaz ayları İran için en ideal tatil olanaklarını sunacaktır. Kış ayları ise genellikle soğuk ve yağışlı geçtiğinden pek tavsiye edilen bir durum söz konusu değildir. Türkiye’den İran’a ulaşmak için havayolu, tren ve karayolunu tercih edebilirsiniz. Ülke genelinde ulaşımın sıkıntısız ve kolay olması farklılıkları göz önüne çıkaracaktır. Petrol üreten ülkelerden birisi olan İran’da taksi ücretlerinin oldukça düşük olduğunu söylememize sanırım gerek yoktur.

Tahran:

Tahran İran’ın başkenti ve en büyük şehirlerinden birisidir. Muhteşem güzelliklere sahip olan bu şehir, gezilip görülecek  çok sayıda mekana sahiptir. Bu yerlerin hepsini kolay ve hızlı bir şekilde gezebilirsiniz. Benzin ucuz olduğu için ulaşım araçlarla çok ucuz oluyor. Görülmesi gereken yerlere bakacak olursak Julfa Bölgesindeki Ermeni Kilisesi, Mücevher Müzesi, Gülistan Sarayı gibi alanlar ilk akla gelen yerlerdir. İran özellikle geniş meydanlarıyla dikkat çekmekte. Tahran tüm güzelliğini size sunacak ve harika zaman geçirmenize imkan tanıyacaktır.

 İsfehan:

İran’ın önemli turistik gezi noktalarından birisi de İsfehan’dır. Muhteşem güzelliklere sahiptir ve dünyada pek çok gezginin ilk durakları arasında yer alır. Burada gezilecek ve görülecek yerlerin listesi Tahran’a nazaran daha çok ve kalabalıktır. Dünyanın en büyük meydanlarından olan Meydan-ı İmam, mutlaka görülmesi gerekir. Gece ve gündüz ayrı güzellikleri size sunan bu meydan da hoş zaman geçirebilirsiniz. Mescid-İmam, Mescid-i Şeyhlutfullah, Ali Gapu Sarayı, Cehel Soton, ışıklandırılmış tarihi köprüler mutlaka görülmesi gereken yerleri oluşturuyor. İsfehan kesinlikle hayranlık uyandıracak bir şehirdir. Gezilip görülmesinin yanı sıra keyfinin de sürülmesi mutlaka gerekir.  

Şiraz:

İran’ın en özel yeridir. Ünlü İran şairleri, düşünürleri, yazarları Şirazlıdır. Burası tam anlamıyla eşsiz bir destinasyon. Hem doğal güzellikleri hem tarihi güzellikleri hem de muhteşem bir kültürü size sunacaktır. Kısaca bahsetmek gerekirse İran’ın en renkli bölgesidir. Mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında Hafız Türbesi, Mescid-i Şah Çerağ, Bazar-i Vakil , Perspolis- Eski antik Pers şehri, Nakşi Rüstem gibi alanlar görülebilir. Farklılığı size yansıtacak olan bu şehir, harika detaylarıyla da aklınızı başınızdan alacaktır.

Yazd:

Hep isimlerini duydurğumuz Zerdüşlerin yoğun olarak yaşadığı bölgedir. Eski şehir, taş ara sokakları, kerpiç evleri, Badgir denen bu yöreye özgü havalandırma bacaları, Hane-i Mahmudi (mahmudi Evi), Jameh Cami (Cuma Cami), Amir Chakmak Meydanı ve Camisi, Ateşkadeh (Zerdüşlerin İbadeh Anıtı), Tower Of Silence (sessizlik kuleleri) gibi alanlar görülebilir. İran’ın farklı yüzünü görmek isterseniz burası tam size göredir.

Kerman:

Kerman bölgesi diğer şehirlere nazaran daha küçük fakat güzellikleriyle dikkat çeker. Cuma Cami (Jameh Mosque), Bazar-i Vakil , Hamam-e Ebrahim Han, Çayhaneyi Vekil (Chaykhaneyi Vekil) gibi alanları ziyaret edebilirsiniz.

Tebriz

Elbette ki Tebriz. Türkler için de oldukça önemli bir şehir. Zira bu şehirde milyonlarca Türk yaşamaktadır. Doğu Azerbaycan’ın başkenti olan Tebriz, muhteşem güzellikleri, Türk kültürünün inceliklerini ve harika fırsatları görebileceğiniz şehirlerden birisidir. Sokaklarda yürürken Türk olduğunuzu anlayan Tebrizlilerin yoğun ilgisi sizleri bekliyor olacak. Burada sanata, kültüre ve muhteşem güzelliklere doyabilirsiniz. İslam’ın her döneminde hep merkez olarak kalmış olan Tebriz, harika bir destinasyon olarak karşınıza çıkacaktır.

Genel anlamda İran’a bir yolculuk planlıyorsanız gezi rotanızı sıraya koymanızda fayda olacaktır. Nispeten Türk kültürüne benzer yanlar taşıyan İran’da güzel zaman geçirmek için farklı şehirler sizi bekliyor olacak. Enfes doğa, muhteşem tarih ve dillere destan olan kültür sanat ile mükemmel bir deneyim yaşamak isterseniz İran’a hemen ulaşabilirsiniz. Her türlü imkanı bulabileceğiniz bu ülke, diğer ülkelere nazaran sizi daha bağrına basacak, her konuda Türklere özel bir uygulama ile keyfinizin yerine gelmesine katkı sunacaktır. Yurt dışı turlar arasından böyle farklı seçenekleri değerlendirmelisiniz. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.