Bodrum Gezilecek Yerler

Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Bodrum aynı zamanda tartışmasız olarak ilin en ünlü ilçesi konumunda. Türkiye’nin dünyaca tanınan tatil merkezi Bodrum bunu doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra dillere destan eğlence hayatına da borçlu tabi ki. Gerçekten de Bodrum tatil adına aklınıza gelebilecek her şeyi hatta fazlasını üstelik bir arada bulabileceğiniz çok özel bir destinasyon. Antik çağdaki ismi Halikarnassos olan Bodrum akıl almaz bir tarihi zenginliğe sahip. Hatta fazla bilinmese de dünyanın yedi harikasından biri de Bodrum’da bulunuyor. Şiirlere, şarkılara, filmlere konu olacak kadar güzel bir ilçe olan Bodrum gezilecek yerler açısından belki de Türkiye’nin en zengin ilçesi. Zira Bodrum’da öyle çok tarihi mekan, öyle büyüleyici doğal alanlar var ki doğrusunu söylemek gerekirse yazımızda bunların hangi birini anlatacağımızı bilemiyoruz, çünkü ilçenin her noktası birbirinden güzel. Yine de Bodrum gezilecek yerler hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayacak yazımız.

Bodrum Kalesi

İsmi Bodrum ile özdeşleşmiş olan Bodrum Kalesi aynı zamanda ilçenin ünlü siluetinin de en önemli parçası. Bodrum Kalesi ilçenin merkezinde yer alıyor ve 1406-1523 tarihleri arasında  St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilmiş. Bodrum Kalesi oldukça büyük bir alanı kaplıyor ve kalenin kendisi kadar içinde bulunan Sualtı Arkeoloji Müzesi de son derece önemli. Zira Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi dünyanın kendi alanında sayılı müzelerinden biri ve dünyanın en eski açık deniz batığı olan Uluburun batığı başta olmak üzere sayısız paha biçilmez tarihi eser bu müzede sergileniyor. Bodrum Kalesi Bodrum’a ayak basan herkesin mutlaka gidip görmesi gereken ilk nokta bizce.

Halikarnas Mozolesi

Yazımızın başında Bodrum’un dünyanın yedi harikasından birine ev sahipliği yaptığını söylemiştik. Eminiz çoğunuz neymiş bu harika diye merak ettiniz. Bodrum merkezdeki Turgutreis caddesinde bulunan Halikarnas Mozolesi Yunan mimarisi ile Mısır piramitlerine benzeyen bir mimariyi birleştiren dünyadaki ilk yapı olma özelliğini de taşıyor. Anıt mezar Kral Mausolos için karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmış.

Bodrum Mozolesini yıl boyunca Pazartesi günleri hariç her gün saat 09.00-12:00/14:00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Bodrum otelleri arasından kendiniz için bu noktalara yakın bir otel seçmek isterseniz konumlarını incelemeniz gerekir. 

Karyalı Prenses Salonu

Bodrum Kalesi başlığı altında Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nden kısaca bahsettik ancak kalede yer alan bir başka paha biçilmez tarihi buluntudan; Karya Prensesi Ada’nın kemiklerinin, giysi ve mücevherlerinin sergilendiği ve kalenin içinde yer alan Karyalı Prenses Salonu’nu ayrı bir başlıkta anlatmak istedik. 1989 senesinde Bodrum’da yapılan bir inşaatın temel kazısı sırasında tesadüf eseri bulunan lahitten çıkan oldukça iyi korunmuş durumdaki bir kadına ait kalıntılar ile elbise, taç, bilezik ve yüzüklerden oluşan mücevherler sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli arkeolojik buluntuları arasında yer alıyor. Milattan önce 330 yıllarında hayatını kaybettiği düşünülen prensesin mankeninin yanı sıra prensesle birlikte bulunan takıları da bu salonda görebilirsiniz.

Karaada

Bodrum2un karşısında yer alan ve Bodrum’a gelen herkesin mutlaka katılmasını tavsiye ettiğimiz tekne turlarının en önemli durak noktalarından biri olan Karaada çok güzel olmasının yanı sıra adada bulunan ve şifalı olduğuna inanılan sıcak su ve çamuru ile de tanınıyor. Karaada’daki bir mağarada bulunan sıcak su ve çamurun özellikle cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca Mısır’ın efsanevi kraliçesi Kleopatra’nın da bu mağaraya gelerek çamur banyosu yaptığı ve güzelliğini bu çamur banyolarına borçlu olduğu da rivayet ediliyor.

Karaada ’ya Bodrum merkezden kalkan günübirlik tur tekneleri ile gidebilirsiniz.

Zeki Müren Sanat Müzesi

Bodrum gezilecek yerler denilince ilçenin bugün bu denli çok tanınmasında ciddi şekilde rol oynamış olan sanat güneşi Zeki Müren’in yaşamını sürdürdüğü ve şu 2000 yılından beri müze olarak ziyarete açılan evini atlamak olmaz. Zeki Müren’in 1977 senesinde satın aldığı ve uzun yıllar boyunca hayatını sürdürdüğü evde sanat güneşinin kişisel eşyaları, efsanevi kostümleri, elleri ile yaptığı resimler ve aldığı sayısız ödül sergileniyor.

Zeki Müren Sanat Müzesi yıl boyunca Pazartesi hariç her gün açık ve müzeyi yazın08:00-19.00 kışınsa 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Yazımızın sonuna geldik ama Bodrum gezilecek yerlerin bunlarla sınırlı olmadığını bilmelisiniz. Özellikle ilçedeki çok sayıda plaj yaz tatili için bu muhteşem ilçeye gittiğinizde sizi tek kelimeyle mest edecek. Bodrum otelleri arasından kendiniz için seçimler yapmak isterseniz Bodrum Holiday Resort, Royal Asarlık, Mio Bianco, Kefaluka Resort, Delta Beach Resort göz atmanız gereken tesisler arasındadır.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.