Doğu Ekspresi ile İlgili Merak Edilenler

Ülkemizin batısından doğusuna keyifli bir tren yolculuğuna ne dersiniz? Doğu Ekspresi ile Ankara-Kars arasında keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz. Son dönemlerde oldukça popüler olan Doğu Ekspresi, toplamda 25 saati bulan uzun ve keyifli bir tren yolculuğudur. 

Doğu Ekpresi’nde birbirinden farklı güzergahların eşsiz manzaralarını izleyerek unutulmaz bir gün yaşayabilirsiniz. İki ya da dört kişilik vagonlarda yapabileceğiniz bu tren yolculuğu, arkadaşlarınızla keyifli anılar biriktirmek için de oldukça ideal. 

Doğu Ekspresi ile İlgili Merak Edilenler adlı bu yazımızda sizlere Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi hakkında bilgiler vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyerek Ankara-Kars seyahatinizi planlayabilir ve Doğu Ekspresi ile mükemmel bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Doğu Ekspresi Nedir?

Doğu Ekspresi, Ankara ve Kars arasında faaliyet gösteren bir taşıma hattıdır. İçerisinde pulman, örtülü kuşetli ve yemekli olmak üzere 3 çeşit vagon bulunan bu tren, Ankara’dan yola çıkıp Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum üzerinden geçerek Kars’a ulaşıyor. Kitaplardan çıkmış gibi büyülü bir tren yolculuğu sunan Doğu Ekspresi, 25 saat süren manzaralarla dolu bir yolculuğu sizlere sunuyor.

Turistik Doğu Ekspresi Nedir?

Ankara’dan Kars’a doğru uzanan bu güzergah için 2019 yılından itibaren iki farklı tren hizmet veriyor. Bunlardan biri herkesin bildiği Doğu Ekspresi diğeri ise yoğun ilgi üzerine turistik amaçla hizmet veren Turistik Doğu Ekspresi’dir. 

Turistik Doğu Ekspresi, turistlere bu güzergahı ulaşım amaçlı kullanacak olan yolculardan ayırmak için hizmet veriyor. Her iki trenin de güzergahı aynı ancak iki tren arasında bazı farklılıklar bulunuyor. İki tren arasındaki farklılıkları inceleyerek gezi planlarınız için hangisinin daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Turistik Doğu Ekspresi, 7 farklı şehirden geçmektedir. Ankara-Kars yönünde yapılan seyahatte Erzincan ve Erzurum istasyonlarında duran tren, yolcularına bu şehirleri keşfetme fırsatı tanırken Kars-Ankara seferinde ise İliç, Divriği ve Sivas istasyonlarında durarak üç farklı noktayı keşfetmenize imkan tanımaktadır.

Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi Farkları

  • Doğu Ekspresi’nde pulman vagon ve örtülü kuşetli vagon bulunuyor. Turistik Doğu Ekspresi’nde ise yalnızca yataklı vagon bulunuyor.
  • Ulaşımdan çok turistik amaçla kullanılan Turistik Doğu Ekspresi, daha çok ulaşım amaçlı kullanılan Doğu Ekspresi’ne göre biraz daha pahalı.
  • Doğu Ekspresi’nde molalar en fazla 10 dakika sürerken, Turistik Doğu Ekspresi’nde bazı duraklarda gezmeniz için 3 saati bulan molalar verilebiliyor.
  • Doğu Ekspresi’nde yapacağınız yolculuk 26 saat sürerken Turistik Doğu Ekspresi’nde ise verilen uzun molalarla beraber yolculuğunuz 31 saati bulabiliyor.
  • Her iki trende de yemek ihtiyacınız için  yemekli vagonlar bulunuyor. Ancak Turistik Doğu Ekspresi’nde yataklı vagonlarda bulunan buzdolabı sayesinde kendi yemeklerinizi de götürüp muhafaza edebilirsiniz.

Doğu Ekspresi Güzergahı ve Durakları

Doğu Ekspresi Ankara Tren Gar’ından saat 18.00’de kalkıyor. Ardından Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum üzerinden geçerek 25 saatin ardından son durak olan Kars’a ulaşıyor. Trenin bu güzergah üzerinde 27 adet durağı bulunuyor. Trenin durduğu istasyonlar ise Kırıkkale, Sivas, Erzincan ve Erzurum Tren İstasyonları. Yani yolculuğunuza bu istasyonlar üzerinden de katılabilirsiniz.

Doğu Ekspresi ile Kars yolculuğunuzu, burada güzel bir gün geçirip dönerek tamamlayabilirsiniz. Kars otellerinde konakladıktan sonra güzel bir Kars turu yapıp ertesi gün aynı güzergahtan geri dönebilirsiniz.

Doğu Ekspresi Kaç Gün Sürüyor?

Doğu Ekspresi’nde yapılan bir yolculuk toplamda 1 gün sürüyor. Ankara’da başlayan bu yolculukta geçirdiğiniz bir günün ardından kendinizi Kars’ta ve tamamen farklı bir atmosferde buluyorsunuz. 

Doğu Ekspresi Ne Kadar Sürüyor?

Doğu Ekspresi güzergahı ile büyüleneceğiniz bu keyifli yolculuk toplamda 25 saat sürüyor. Turistik Doğu Ekspresi’nde ise yolculuk 31 saati bulabiliyor.

Doğu Ekspresi’ne Ne Zaman Gidilir?

Doğu Ekspresi yolculuğu, zihinlerde kış mevsimi ile bağdaşsa da bu tren yaz kış Ankara’dan her gün 18.00’de kalkıyor. Yani bu doğu ekspresiyle istediğiniz bir mevsimde yolculuk yapabilirsiniz. Elbette eşsiz kış manzaralarının keyfi bir başka.

Turistik Doğu Ekspresi’nde ise durum biraz daha farklı. Turistik amaçlı düzenlenen bu yolculuk yalnızca kış mevsiminde ve belirli zamanlarda düzenleniyor. Bu nedenle bu yolculuğa çıkmadan önce TCDD’nin sitesinden trenin aktif olduğu zamanlara bakmanız gerekiyor.

Doğu Ekspresi Hakkında Bilgiler

Doğu Ekspresi ilk olarak 1936 yılında hizmet vermeye başladı. Ancak o dönemler yeni yeni başlayan demir yolu inşaatları nedeniyle tren yalnızca Haydarpaşa-Çetinkaya arasında gidiyordu. 1939 yılında trenin güzergahı Erzurum’a kadar uzadı. Yalnız o yıllarda yolcular Kars’a gidebilmek için Erzurum’da tren değiştirmek zorundaydı. Haydarpaşa-Kars arasında kesintisiz seferler ise 1962 yılında başladı. Günümüzdeki Ankara başlangıçlı Doğu Ekspresi güzergahı ise 2012 yılında hizmet vermeye başladı.

Doğu Eskpresi günümüzde hizmet verdiği güzergahı ile 2012’den beri hizmet veriyor. 80 km/saat hızla giden tren sizi yavaş yavaş gezdirerek manzaraya doymanızı sağlıyor. Tren içerisinde elektrik, yemek, ısıtma ve yatak hizmetleri verilerek yolcuların rahat etmesi sağlanıyor. Doğu Ekspresi’nde ihtiyacınız olan her şey bulunuyor. Bu da keyifli yolculuğu daha konforlu hale getiriyor.

Doğu Ekspresi’ne Gidecekler için Tavsiyeler

  • Doğu Ekspresi’nde yataklı odaklarda seyahat ediyorsanız, buzdolabınızda saklamanız ve dilediğiniz zaman tüketmeniz için yanınızda yiyecek getirmeyi unutmayın.
  • Trenin içerisinde bir Wi-Fi hizmeti bulunmuyor ve bu nedenle Doğu Ekspresi yolculuğu yapacak olan kişilerin kendi internetlerini kullanması gerekiyor.
  • Doğu ekspresi temizlik ve hijyen bakımından oldukça konfor alanı sunuyor. Her yolculuktan sonra tren temizliği yapılırken Doğu Ekspresi ile seyahat eden herkese temiz ve yıkanmış nevresim takımı veriliyor.
  • Özellikle de kış seyahati yapacaksanız üşümekten endişelenmeyin. Tüm vagonlarda klimalar çalışıyor ve vagonlar yeterince sıcak tutuluyor. Ayrıca odalarda bulunan ısı panelleri sıcaklığı sayesinde sıcaklık ayarlanabiliyor.
  • Doğu Ekspresi treni içerisinde valizleriniz için ayrı bir bölüm bulunmuyor. Bu nedenle valizlerinizi yanınıza almanız gerektiğini unutmayın.
  • Evcil hayvanlarınız varsa %50 indirimli bilet alabilir ve onları da bu seyahate çıkarabilirsiniz.
  • Kompartımanda çöp kutusu olmadığı için kendi çöp poşetinizi getirmeyi unutmayın.
  • Yanınızda mutlaka nakit para taşıyın.
  • Son olarak en güzel fotoğraflar gece çekiliyor bu nedenle gece fotoğraf çekmenizi öneririz.

Gezinomi Doğu Ekspresi Turu ile Seyahatinizi Planlayın

Doğu Ekspresi sizlere masalsı bir tren yolculuğu sunuyor. Özellikle kış ayları için planlayacağınız bir Gezinomi Doğu Ekspresi Turları ile Türkiye’nin 7 farklı şehrini keşfetme ve muhteşem kış manzaralarına şahit olma imkanını yakalayabilirsiniz. 

Doğu Ekspresi, haftanın 7 günü Ankara-Kars güzergahında hizmet veriyor. Turistik Doğu Ekspresi ise yılın belirli dönemleri ve günlerinde hizmet veriyor. Tüm bunları dikkate alarak kendinize uygun bir kış seyahati planlayabilirsiniz. Kış aylarınızı bu masalsı tren yolculuğu ile unutulmaz hale getirebilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen

Bahar Gençoğlu

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.