Kuzey Işıkları’nı İzleyebileceğiniz 10 Yer

Kuzey Işıkları ya da diğer adıyla Aurora Borealis, doğanın bize sunduğu en büyüleyici manzaralardan bir tanesi. Yalnızca Kuzey Kutup Dairesi içerisindeki ülkelerde görülebilen bu ışıklar güzelliği ile adeta büyülüyor. Gökyüzünde dans eden yeşil, kırmızı, pembe, mor, sarı gibi birçok renkteki Kuzey Işıkları eylül, ekim ya da mart, nisan aylarında kuzey ülkelerinden gözlenebiliyor. Kuzey Işıkları nerede görülür, Kuzey Işıkları nasıl oluşur sorularının cevabını “Kuzey Işıkları’nı İzleyebileceğiniz 10 Yer” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz. 

Kuzey Işıkları Nedir?

Kuzey Işıkları, yılın belirli zamanlarında Kuzey Kutbu yakınlarında oluşan doğal bir ışık gösterisi. Genelde yeşilimsi ya da soluk kırmızı şekilde görülen bu ışıklar zaman zaman mor, pembe, sarı gibi renklere de bürünebiliyor. Kuzey Işıkları’nın diğer bir adı ise Aurora Borealis. Aynı fenomenin Güney Kutbu’ndaki adı ise Aurora Australis. Ancak Aurora Borealisler daha kolay görülebildiği için daha popüler konumdalar. 

Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?

Kuzey Işıkları nasıl oluşur sorusunun cevabı biraz karmaşık. Bu büyüleyici ışık gösterisi aslında Güneş ışınlarının ve Dünya’nın manyetik alanının oluşturduğu bir fizik fenomeni. Dünya’nın çevresindeki manyetik alan bizi çoğu zaman Güneş’in zararlı ışınlarından korur. Ancak zaman zaman meydana gelen Güneş patlamaları sonucunda güneşten uzaya parçacıklar savrulur. Uzayda serbest hareket eden bu parçacıklar Güneş rüzgarlarının da etkisiyle Dünya’nın atmosferine girer ve gaz molekülleriyle çarpışır. 

İşte bu çarpışma sonucunda muhteşem ışık yansımaları oluşur. Güneş’ten gelen yüklü parçacıklar oksijen molekülü ile çarpıştığında sarı, yeşil ve kırmızı renkte ışık verirken, azot molekülü ile çarpıştığında ise mavi, mor ve kırmızı renkte ışık verir. Dünya’nın manyetik alanı tarafından şekillendirilen bu ışıkların sürekli değişmesine ise “Ruhların Dansı” adı verilir. 

Kuzey Işıkları Nerede Görülür?

Eşsiz bir güzelliğe sahip sıra dışı manzaralar sunan Kuzey Işıkları nerede görülür? Kuzey Işıkları genel olarak Kuzey Kutbu’nda ve buraya yakın ülkelerde görülmektedir. Bu ışıklarla aynı yolla oluşan Güney Işıkları ise daha çok Güney Kutbu’na yakın yerlerde görülür. Çok nadiren ekvatora yakın yerlerde de bu ışıkların oluştuğu görülmüştür. Ancak özellikle geceleri muhteşem bir manzara sunan Kuzey Işıkları’nı görmeniz için kuzey ülkelerini ziyaret etmeniz gerekir. 

Reykjavik – İzlanda

İzlanda’da Kuzey Işıkları nerede görülür? Kuzeyin en ilginç ülkelerinden biri olan İzlanda, Kuzey Işıkları’nı seyredebileceğiniz en güzel noktalardan bir tanesi. İzlanda tam bir karlar ülkesi. Başkent Reykjavik ise küçük ve sevimli bir kent. İzlanda’da kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz en uygun zaman eylül ve nisan ayları. Özellikle de şehrin biraz daha dışında kalan ışık kirliliğine maruz kalmamış alanlar Kuzey Işıkları’nın izlenebileceği en güzel yerler oluyor. İzlanda’da ayrıca şelaleler, sıcak su kaynakları, gayzerler ve keşfedebileceğiniz birçok güzel restoran bulunuyor. Ayrıca bu güzel ülkede Game of Thrones’un çekimlerinin yapıldığı noktaları da görme imkanı bulabilirsiniz. 

Tromsø – Norveç

Kuzey Işıkları denildiğinde akla ilk gelen ülkelerden biri de Norveç. Kuzeyin en güzel ülkelerinden biri olan Norveç’te birçok noktadan Kuzey Işıkları izlenebiliyor. Özellikle de eylül, ekim ve mart, nisan aylarında yani ekinoks zamanlarında Kuzey Işıkları’nı görmek mümkün. Ayrıca kasım, aralık gibi kış aylarında da gökyüzünün ekstra karanlık olması Kuzey Işıkları için muhteşem bir ortam yaratıyor. Tromsø’da Kuzey Işıkları’nı iyi izleyeceğiniz yerler arasında. 

Grönland – Danimarka 

Kartpostallardaki gibi bir kış manzarası görmek istiyorsanız ana uğrak noktanız Grönland olmalı. Tamamı Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alan Grönland, Kuzey Işıkları’nın en net görüldüğü yerlerden biri. Bu bölgeye yapılan turlar ile de hem bölgeyi gezme hem de Kuzey Işıkları’nı izleme fırsatı bulabilirsiniz. Grönland’da muhteşem buzullar içerisinde kuzey ışıklarını seyrederek unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. 

Yellowknife – Kuzey Kanada

Kanada’nın Kuzeybatı topraklarının başkenti olan Yellowknife, Kuzey ışıkları’nı izlemek için en güzel yerlerden biri. Kutup ikliminin en gerçek yaşandığı yerlerden biri olan bu kent karlarla kaplı bir cennet gibi. Yellowknife ziyaretlerinin ana noktası genelde Kuzey Işıkları olsa da buraya gelenlerin deneyimleyebileceği birçok farklı aktivite bulunuyor. Ziyaretçiler burada geleneksel hayatı keşfedip, balık çorbası gibi yöresel yemekleri tatma imkanı bulabiliyor.

Abisko – Kuzey İsveç

İskandinavya’nın güzel ve küçük kenti Abisko da Kuzey Işıkları’nın en güzel görüldüğü yerlerden biri. Buranın bulutsuz gökyüzü sayesinde Kuzey Işıkları’nı izlemek çok daha kolay oluyor. Bu kentin en ilginç özelliklerinden biri ise 2005 yılında yapılan sayıma göre burada yalnızca 85 kişi yaşıyor olması. Ayrıca burası Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz yerler arasında en ucuz olanlarından bir tanesi. Abisko’da yaşayan Sami halkı geleneksel yaşantılarını korumaya ve sürdürmeye devam ediyor. Yani burada Samilerin geleneksel hayatını keşfetmek de oldukça eğlenceli.

Calgary – Kanada

Kanada’da Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Calgary de bunlardan bir tanesi. Alberta eyaletine bağlı olan Calgary, Kanada’nın en büyük ve en zengin kentlerinden biri olarak yer alıyor. Konumu ve iklimi nedeniyle kış sporları için de çok uygun olan Calgary’de çok çeşitli kış sporlarını denemek de mümkün. Rocky Dağları’na çok yakın olan bu kent bu sayede çok temiz bir havaya sahip. Bu temiz hava da Kuzey Işıkları’nı gözlemek için uygun bir ortam yaratıyor.

Fin Laplandı – Finlandiya

Finlandiya doğası, husky köpekleri, ren geyikleri ve iglo evleri ile tam bir kış masalı yaşatıyor. Bir de buna Kuzey Işıkları manzarası eklenince hayran olmamak elde olmuyor. Kuzey Işıkları’nı izlemek için tercih edebileceğiniz ülkelerden olan Finlandiya, doğasıyla kendine hayran bırakıyor. Ayrıca zengin sosyal aktivite imkanları ve uygun fiyat da cabası. Burada cam tavanlı otellerle Kuzey Işıkları’nı konforlu şekilde seyredebilir, dilerseniz Finlandiya turlarına katılarak ülkenin kuzey kesimlerinde bulunan iglo evlerini gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz. 

Alaska – ABD 

ABD’nin en kuzeyinde yer alan Alaska da kuzey ışıklarını gözlemleyebileceğiniz yerler arasında. Alaska’nın uzun geceleri Kuzey Işıkları’nı uzun uzun seyretmek için uygun koşul sağlıyor. Ayrıca Alaska’nın neredeyse tüm şehirlerinden Kuzey Işıkları’nı izlemek mümkün olabiliyor. Alaska’ya gitmek için ABD vizesi almanız gerekiyor. Ayrıca Kuzey Işıkları’nı burada yaz mevsiminde görmenize pek mümkün olmuyor. Yani şansınızı artırmak isterseniz kış aylarını tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Sibirya – Rusya 

Rusya, Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz en güzel ülkelerden bir tanesi. Ancak burası diğer seçeneklere göre oldukça soğuk. Buraya Türkiye’den ulaşmak da pek zor sayılmaz. Sibirya’da Kuzey Işıkları’nı seyretmek dışında kayak yapmak, huskylerle kızağa binmek gibi birçok kış aktivitesi bulunuyor. Ayrıca uzun geceler de Kuzey Işıkları’nı izlemek için daha çok zaman tanıyor. Buraya giderseniz Kuzey Işıkları’nın en güzel fotoğraflarını çekmeyi ve en kalın kıyafetlerinizi yanınıza almayı unutmayın.

Svalbard – Norveç 

Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz noktalardan biri olan Svalbard, Norveç’e bağlı küçük bir ada. Arktik bölge içerisinde yer alan bu ada kendine has atmosferi ile oldukça büyüleyici. Kuzey Işıkları burada özellikle kasım ve şubat aylarında görülebiliyor. Kuzey Işıkları’nı görebilmek için yüksek noktalara çıkmanız gerekiyor. Ayrıca burada hiç gün ışığının olmadığı “Polar Gece” dışındaki zamanlara denk gelirseniz kutup ayılarını ve ren geyiklerini görme şansınız da oluyor. 

Kuzey Işıkları En Güzel Ne Zaman Görülür?

Kuzey Işıkları’nı görmek için en güzel zamanlar eylül, ekim ve mart, nisan aylarıdır. Bu aylarda gecelerin daha uzun ve karanlık olması Kuzey Işıkları’nın daha kolay görülmesini sağlamaktadır. Ayrıca Kuzey Işıkları en güzel karanlık gökyüzünde görülmektedir. Bu güzel gösteriyi seyretmek için en güzel zamanı yakalamanız gerekir. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen

Bahar Gençoğlu

1 YorumYorum yaz

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.