Muğla Gezilecek Yerler

Ege denilince akla gelen ilk şehirlerden biri olan Muğla’nın aslında büyük kısmı Ege bölgesinde yer alsa da Akdeniz bölgesinde de toprakları var. Muğla otelleri de tabi ki eşsiz konumları ile en çok tercih edilenlerdendir. Başta tatil cenneti olarak tanına Bodrum olmak üzere toplam 13 ilçesi olan Muğla’nın hemen hemen tüm ilçeleri turistik birer merkez durumda. Muğla başta Karyalılar olmak üzere Mısır, Asurlular, İskit, Medler ve Persler gibi çok sayıda farklı medeniyetin egemenliği altına girmiş olduğu için il doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi açıdan da baş döndürücü bir zenginliğe sahip yazı Muğla gezilecek yerler anlatmakla bitmeyecek denli çok.

Bodrum

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Muğla’nın en ünlü ilçesi tabi ki Bodrum. Doğal ve tarihi güzelliklerin iç içe geçtiği, kalesi, muhteşem koyları ve dillere destan gece hayatıyla Bodrum Muğla gezilecek yerler arasında ilk sırada bulunmayı fazlasıyla hak ediyor. Eski ismi Halikarnasos olan Bodrum’un simgesi olan Bodrum kalesi ilçenin en önemli tarihi mekanı durumda. Ayrıca Bodrum dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum’a da ev sahipliği yapıyor. Bodrum Kalesi’nin içinde bulunan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin de dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri olduğunu ve yine dünyanın en eski açık deniz gemisi olan Uluburun batığının da bu müzede sergilendiğini eklemeden geçmeyelim. Kısacası Bodrum Muğla gezilecek yerler arasında en önemli ve mutlaka görülmesi gerekenlerden biri.

Marmaris

Muğla’nın Bodrum kadar popüler tatil merkezlerinden biri de Marmaris. Akdeniz ikliminin tüm güzelliği ile yaşandığı ilçenin tarihi M.Ö 12000 yılına dek uzanıyor. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan Marmaris’te de çok sayıda tarihi eseri görebilmek mümkün. İlçede yapacağınız gezilerde Bizans, Selçuklu, Mısır, Asur, Pers, Makedon medeniyetlerinin yanı sıra başka medeniyetlerin de bölgede bıraktığı izleri takip etme şansı yakalayabilirsiniz. Bu arada Marmaris barlar sokağının da gece hayatını sevenler için tarifsiz eğlencelerle dolu olduğunu unutmayın.

Dalyan

Sevimliliği ile dünyanın en sevdiği hayvanlardan biri olan Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtlama alanı olması ile tanınıyor. Özellikle doğa ile iç içe, kalabalıktan ve gürültüden uzak tatil mekanları arayanlardansanız Muğla’nın Dalyan ilçesi kesinlikle tam aradığınız yer. Eğer şanslıysanız ya da daha doğru bir ifadeyle doğru zamanda doğru yerde olmayı başarırsanız sevimlilik abidesi Caretta Caretta yavrularının yumurtalarından çıkıp denize ulaşma yolculuklarına şahit olabilirsiniz. Ancak şunu da söyleyelim; kaplumbağaların yumurtlama zamanında doğal olarak plaja girilmesi yasak, yani bu büyüleyici anı ancak uzaktan seyredebilirsiniz.

Fethiye

Eski ismi Meğri olan Fethiye özellikle doğal güzellikleri ile ünlü bir ilçesi Marmaris’in. Yamaç paraşütü sevdalılarının en gözde tatil destinasyonlarından biri olan Fethiye Ölüdeniz’i ile de tüm dünyada oldukça popüler. Buna bir de dünyanın en muhteşem vadilerinden biri olan Kelebekler vadisini de ekleyince sanıyoruz Fethiye’nin Muğla’nın kesinlikle görülmesi gereken ilçeleri arasında yer aldığını söylemek pek de yanlış olmaz.

 

Datça

Muğla’nın en sevilen ilçelerinden biri olan Datça bir yarımada ve yarımadadaki yerleşim buluntuları M.Ö 2000 yıllarına dek uzanıyor. Bodrum ve Marmaris gibi Datça’da da Karyalıların hüküm sürdüğü biliniyor. Ayrıca Persler ve Likyalılar da Datça’da egemenlik süren medeniyetler arasında yer alıyor. İlçenin batı ucunda bulunan Knidos antik kenti bölgenin en önemli tarihi değerlerinden biri ve özellikle bu kentte bulunan Afrodit heykeli kesinlikle görülmesi gereken bir tarihi eser. Dünyanın ilk çıplak kadın heykeli olması sebebiyle hem dünya hem de sanat tarihi açısından eşsiz bir yere sahip olan heykelin yanı sıra Knidos antik şehrinin total olarak muhteşem olduğunu söylemeliyiz.

Akyaka

Özellikle son yıllarda çok popüler hale gelen Muğla’nın Ula ilçesinde bulunan mahallelerden biri olan Akyaka her şeyden önce Gökova körfezinde yer alması ile zaten son derece avantajlı bir konumda. Doğal güzelliği ile gün geçtikçe daha fazla sayıda insanın kalbinde taht kuran Akyaka Çınar plajı ile de deniz severleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Akyaka da ayrıca Kadın Azmağı isimli bir su kaynağı da bulunuyor ve Akyaka’dan ünlü Sedir Adası’na gitmek de mümkün.

Elbette Türkiye’nin yüz ölçümü açısından en büyük illerinden biri olan Muğla’nın gezilecek yerlerini bir yazıya sığdırmak mümkün değil. Yazımızda bu güzel ilin en sevilen ve tarihi, doğal güzellikler açısından en zengin ilçelerine yer verdik.

En güzel otel indirimlerini erken rezervasyon seçenekleri ile yakalamak isterseniz Green Nature Diamond Marmaris, Grand Yazıcı Club Turban, Grand Yazıcı Club Marmaris Palace, Delta Beach sizi bekliyor. kesinlikle otellere göz atmalısınız.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.