Vatikan’a Ne Zaman Gidilir? Vatikan gezi rehberi

Katoliklerin ruhani lideri Papa’nın yönettiği dünyanın en küçük devleti konumunda ki Vatikan, tam anlamıyla bir merkez konumunda. Roma içerisinde bulunan ve yüksek duvarlarla çevrili olan Vakikan, Papa tarafından yönetilen bir devlet. Dünyanın en küçük devlet olmasına rağmen tarihte dünya siyasetinin en büyük oyun kurucularından birisi olan Vatikan, Papa dahil toplam 800 kişinin yaşadığı ve dünyaya yön veren konumuyla dikkat çekiyor.

Vatikan Turları en çok fiziki olarak İtalya sınırları içerisinde kalsa da farklı yapısıyla dikkat çekiyor. Öyle ki, ülke İsviçreli askerler tarafından korunuyor. 1506’da Papa I. Julius yiğitlik ve bağlılıkları ile bilinen İsviçre askerlerinin Vatikan’ı korumasını istemiştir. Bu nedenle Vatikan’da hizmet veren en eski ordu İsviçreli askerler olarak göze çarpar. Ülkeye giriş yaptığınız da karşınıza ülkenin bayrağı ve arması çıkacaktır. İki anahtar olarak bilinen bu arma da altın anahtar cenneti, gümüş anahtar ise papayı temsil eder.

Küçük bir ülke olmasına rağmen dünya tarihinde ki yeri sebebiyle oldukça farklı gezi alanlarını size sunan bu ülkede dini yapılar ön plana çıkmaktadır. Buna ek olarak müzeler de binlerce farklı eserle görülmeye değer yerlerin başında kendine yer bulur. Aziz Petrus Bazilikası, muhteşem sanat eserleriyle dikkat çeken Sistina Şapeli, toplamda 10 müzeden oluşan Vatikan Müzeleri, Aziz Petrus Meydanı burada görülmesi gereken en önemli yerlerdir.

Gezilecek yerlerin listesini çıkardığımız bu ülkede rehber niteliği taşıyacak bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Aziz Petrus Meydanı (Piazza di San Pietro):

Aziz Petrus bazilikasının hemen önünde yer alan meydan, Napolili ünlü sanatçı ve heykeltıraş Gian Lorenzo Bernini tarafından Papa VIII. Alexander için 1656-1667 yılları arasında yaptırılmıştır. Mimari yanıyla dikkat çeken bu bölgede harika zaman geçirebilirsiniz.

Aziz Petrus Bazilikası (Basilica di San Pietro):

En dikkat çeken ve Katoliklerin ruhani merkezidir. Ülkenin ünlü kilisesi 222 metre uzunluğunda ve 138 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Papalığın da merkezi olarak bilinen bu yapı, muhteşem yönleriyle dikkat çeker. Papa, haftalık veya aylık ayinlerini burada düzenler ve vaazlarını burada verir.

Vatikan Müzeleri (Musei Vaticani):

Vatikan müzeleri, dünyanın en önemli eserlerine ev sahipliği yapıyor. Kompleks bir ziyaret olanağı sunan bu müzeler içerisinde ki eserler ile harika fırsatları yakalamanıza imkan tanıyacaktır. Sistina Şapeli ve Raffaello Odaları müzenin en önemli bölümleridir.

Castel Sant’Angelo:

Papalık kalesi olarak bilinen bu bina, bir zamanlar önemli bir konumda olmasına rağmen bugün surların gerisinde kalmıştır. Vatikan ile kale arasında gizli bir koridor bulunmaktadır.

Vatikan Bahçeleri (Giardini Vaticani):

Vatikan’da nefes alabileceğiniz ender alanlardır. Ünü fazlasıyla hak ediyor. Ülkenin güneyinde bulunan bu bahçeler mükemmel olanağıyla dikkat çekecektir.

Sistina Şapeli;

Papanın resmi ikametgahıdır. Papa seçimlerinin yapıldığı bölümü oluşturur. Yapıyı inşa ettiren Papa 4. Sixtus tarafından ismi verilmiş. 1477 yılında inşaatına başlanmış ve 1483 yılında inşaatı tamamlanmış.

Michelangelo’nun Pıeta Heykeli

Michelangelo’nun imzasını attığı tek eseri burada görebilirsiniz. Zarafetin simgesi sayılan bu heykel, harika ince işçiliği ile dikkat çeker. Esere bakıldığında Meryem ananın sülietini görebilirsiniz. İsa’nın çektiği acının yüzüne yansıması çok iddialı bir eser ortaya koymuştur.

Papa Mezarları:

San Pietro’da görev yapmış ve burada ölmüş tüm papaların mezarlarının bulunduğu bölümdür. Özellikle bir mezar oldukça ilgi çekicidir. 2. Jean Paul’un mezarı kalabalık olacaktır.

Kubbe Bölümü:

Kubbe bölümü oldukça ilgi çekicidir. Michelangelo tarafından tasarlanan ve inşa edilen Kubbe yürüyerek çıkılacağı gibi asansörle de çıkılabilmektedir.

Önemli tarih;

Papa’nın vaazlarına denk gelmeniz veya yıl başı programları gibi farklılıkları yaşamanız ideal bir ziyaret tarihi olacaktır. Dünyanın merakla beklediği vaazları dinleyebilir ve farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Vatikan’dan Ne Alınır?

Yurtdışı Turlar sırasında en çok merak edilen şey tabi ki alışveriştir. Hrıstiyanların dini merkezi olarak kabul edilen Vatikan, gayrı Müslimler için maneviyatı en yüksekm şehir konumundadır. Küçük bir alanda bulunan, yalnızca 900 kişinin yaşadığı ve aynı zaman da dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan’da mimari özellikler ve dini semboller gerçekten görülmeye değer yapıları oluşturtmaktadır. Birbirinden farklı güzellikleri görebileceğiniz ve bir çırpıda gezebileceğiniz bu ülkede bazı hediyelikler alarak sevdiklerinize Vatikan hatıraları getirebilirsiniz.

Vatikan, genellikle hediyelik eşya konusunda Roma ile aynı özellikleri taşımaktadır. Ülke içerisinde gezmeye başladığınız andan itibaren seyyar satıcıların etrafınızı sardığını hissedebilirsiniz.

Eğer bu duruma alışkınsanız yapmanız gereken ilk şey Roma’ya nazaran daha uygun fiyatlarda ki magnet, tşört veya kupa gibi hediyelikleri satın almak olacaktır. Zaten ülke içerisinde bir yeri gezmek için beklediğiniz zamanı göz önüne aldığınız da pazarlığın ve bir şeyler satın almanın ne denli mutluluk verici olduğunu çok daha iyi anlayabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse Roma’da iki Euro’ya alabileceğiniz magnetler, seyyar satıcılar da 1 Euro’ya size ulaşacaktır.

Eğer ki bir şeyler satın almak isterseniz alışverişinizi Roma şehrine bırakmanızı tavsiye ederiz. İtalyanların başkenti ve muhteşem güzellikte ki şehri olan Roma, size pek çok alternatifi sunacaktır. Alışveriş caddelerinin muhteşem güzelliğinde yapacağınız bu deneyim, farklı ürün gamlarıyla karşınıza çıkacak ve mükemmel zaman geçirmenize imkan tanıyacaktır.

Roma’da genel anlamda alabileceğiniz hediyelikler tekstil ürünleri olacaktır. Bu tekstil ürünleri Avrupa’ya yön veren İtalya’nın en güzel örneklerini oluşturacaktır. Modanın başkentine geldiğiniz de satın alacağınız diğer ürünler arasında deri ürünleri, kemerler, ayakkabılar, kozmetik ürünleri gibi geniş bir yelpaze sizi bekliyor olacak.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.