Kapı Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?

Yurt dışı seyahatlerinde en büyük problem vize sorunu. Bazen kafanızda tüm planları hazırlarsınız, bütün hazırlıkları yaparsınız ancak vize problemini nasıl çözeceğinizi bilmediğiniz için tüm seyahatten vazgeçebilirsiniz. Kapı vizesi, bu sorunu ortadan kaldıracak çözümlerden biri. Bazı ülkeler Türkiye’den gelen ziyaretçilerini kapıda vize uygulaması ile ülke içerisine alarak yurt dışı seyahatlerini biraz da olsa kolaylaştırıyor. Kapıda vize veren ülkeler sayesinde vize hazırlığı olmadan daha kolay bir yurt dışı tatil planı yapabilirsiniz.

Kapı vizesi uygulaması aslında vizesiz seyahate yakın sayılır. Bu seyahat türünde kapıda vize alacak olsanız bile ön hazırlık neredeyse vizesiz seyahat kadar kolaydır. Uzun vize alma süreçlerine gerek kalmadan kısa bir ön hazırlık ve sınır kapısı ya da havalimanında 10 dakikalık bir işlem ile kapıda vizenizi alabilirsiniz. Böylece yurt dışı turlarına kolayca katılabilir ve seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kapı Vizesi Nedir?

Hızlı vize ve ekspres vize olarak adlandırılan kapı vizesi nedir sorusunun cevabı aslında adında gizlidir. Kapı vizesi adından da anlaşılacağı üzere ülkelerin sınır kapılarında alınan bir vize türüdür. Bu vize türü yurt dışı seyahatlerini kolaylaştırmaktadır. Kapı vizesi her ülkede geçerli değildir. Kapıda vize veren ülkeler sınır kapılarında bazı kontrolleri yaparak belirli sürelerde geçerli turist vizelerini vermektedir.

Vatandaşların yurt dışı seyahatlerinde ihtiyaç duyduğu turist vizesinin başvurusunu sınır kapısında yapılmasına kapı vizesi denir. Yolculuklarınızda kapı vizesi yöntemini kullanmak istiyorsanız, Türkiye ile anlaşmalı olan kapıda vize veren ülkeler arasında tercih yapmanız gerekir. Seyahatiniz için kapı vizesi vermeyen bir ülke planladıysanız standart vize prosedürlerini takip etmeniz gerekir. Kapı vizesi almak için bazı şartları sağlamanız ve çeşitli evraklara sahip olmanız gerekir.

Kapı Vizesi Nasıl Alınır?

Yurt dışı seyahatinizde kapı vizesi yöntemini kullanmanız için takip etmeniz gereken bazı adımlar bulunur. Öncelikle bu tür bir seyahati yapabilmeniz için gideceğiniz ülkenin, vatandaşı olduğunuz ülke ile kapıda vize anlaşması olması gerekir. Türkiye için kapıda vize veren ülkeler arasında Yunanistan, Ermenistan, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkeler bulunmaktadır.

Kapı vizesi almanız için belirli evraklarınızın hazır olması gerekir. Öncelikle yanınızda mutlaka pasaportunuzu bulundurmalısınız. Her ülkenin kapıda vize politikası ve istediği evraklar farklı olsa da pasaport, biyometrik fotoğraf, vize başvuru formu gibi bazı evraklarınızın mutlaka yanınızda olması gerekir. Ayrıca ziyaretinizden önce kapıda vize başvuru formunuzu da internet üzerinden doldurmanız önemlidir.

Seyahat edeceğiniz ülkenin havaalanı, sınır kapısı ya da deniz sınırı gibi noktalarında göçmenlik ve vize ofisine kapı vizesi için başvurabilirsiniz. Burada parmak izinizin alınması, biyometrik fotoğraflarınızın işlenmesi gibi süreçler sizi bekliyor. Ardından ülkeden ülkeye değişen vize ücretini de ödemeniz gerekir. Daha sonrasında yaklaşık 10 dakikalık bir süre içerisinde kapıda vizeniz sonuçlanır ve seyahatinizin tadını çıkarmaya başlarsınız. İşte kapıda vize veren ülkeler ile yurt dışı seyahati bu kadar kolay.

Kapı Vizesi Almak için Gerekli Evraklar

Her türlü vize işleminde olduğu gibi kapı vizesinde de belirli evraklara sahip olmanız gerekir. Yanınızda bulundurmanız gereken evraklar genellikle seyahatiniz ile ilgilidir. Kapıda vize veren ülkeler sizden farklı farklı evraklar isteyebilir. Ancak bazı temel evrakların, hangi ülkeye seyahat ederseniz edin yanınızda olması gerekir. Kapı vizesi almak için gerekli evraklar ülkelere göre değişiklik gösterse de neredeyse her ülkenin istediği temel evrakları sizin için listeledik:

  • En az 1 yıllık pasaport
  • Pasaport fotokopisi
  • Vize ücreti (Ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.)
  • Seyahat sigortası poliçesi
  • Otel rezervasyonunu gösteren belgeler
  • En az 4 adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir.)
  • En az 3 aylık olmak üzere banka hesap dökümü
  • Vize başvuru formu (Seyahatinizden önce internet üzerinden doldurabilirsiniz.)
  • Gidiş dönüş uçak bileti

Bu belgeler, kapıda vize veren ülkelerin tamamının istediği belgelerdir. Bunların yanı sıra seyahat edeceğiniz ülkeye göre daha farklı evraklar da yanınızda bulundurmanız gereklidir.

Kapı Vizesi Veren Ülkeler

Türkiye pasaportunuzla kapıda vize ile girebiliceğiniz birçok ülke bulunmaktadır. Kapıda vize veren ülkeler belirli şartlar ile Türk misafirlerini 15 günden 4 aya kadar misafir edebilmektedir. Bu ülkelerde sınır kapısı ya da havaalanında yapılacak birkaç dakikalık vize işlemi ile seyahatinizi gerçekleştirmeniz mümkündür. Yurt dışı seyahati planlamak ancak uzun vize süreçleriyle uğraşmak istemiyorsanız seyahatinizi bu ülkelerden birine planlayabilirsiniz. İşte kapıda vize veren ülkeler ve kapıda vize süreleri:

Ülke Gün
Maldivler 30 gün
Bahamalar 240 gün
Dominik Cumhuriyeti 30 gün
Madagaskar 90 gün
Haiti 90 gün
Umman 30 gün
Ermenistan 120 gün
Esvetina 30 gün
Güney Afrika Cumhuriyeti 30 gün
Irak 10 gün
Komor  
Kuveyt 30 gün
Laos 30 gün
Nepal 15,30,90 gün
Palau 30 gün
Senegal  
Sri Lanka 30 gün
Sudan 30 gün
Tacikistan 60 gün
Tanzanya 90 gün
Togo  
Tonga  
Mısır (Sina Bölgesi Hariç)  30 gün

Kapı Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Kapıda vize almak için vize ücretini ödemeniz gerekmektedir. Vize ücreti ülkeden ülkeye değişmektedir. Vize ücretini etkileyen diğer bir unsur ise vize süresidir. Bazı ülkeler 15 günlük, 30 günlük, 45 günlük vizeler verebilmektedir. Vize ücreti de gün sayısına göre artış göstermektedir. Turist vizenizi daha uzun süre için almak istiyorsanız, daha yüksek vize ücreti ödemeniz gerekmektedir.

Vize ücretleri genellikle dolar üzerinden alınmaktadır. Bu nedenle güncel dolar kuru da kapıda vize ücretlerini etkileyen faktörlerdendir. Kapıda vize ücretlerini gideceğiniz ülkenin konsolosluk sayfasından ya da Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı internet sitesinden kontrol edebilirsiniz. Seyahatinizi yapmadan önce güncel vize ücretlerini takip etmenizi öneririz.

Kapı Vizesi Almak Ne Kadar Sürer?

Kapıda vize alma işlemi oldukça basit bir işlemdir. Eğer yoğunluk yoksa, evraklarınız tamsa ve başka bir problem bulunmuyorsa yaklaşık 10 dakika içerisinde vize işlemleriniz tamamlanmaktadır. Kapıda vize için evraklarınızı hazırlama ve elektronik başvuru yapma süreci de oldukça kolaydır. Seyahatinizi planlama aşamasında kısa sürelerde halledebileceğiniz tüm bu prosedürler ekstra zamanınızı ve enerjinizi almaz. Kapıda vize veren ülkeler ile uzun vize alma süreçlerine ve prosedürlere gerek kalmadan yurt dışı seyahati yapabilirsiniz.

Seyahat edenler için kolay ve hızlı bir seçenek olan kapıda vize alma sürecinde, karmaşık prosedürlerle uğraşmak zorunda kalmadan tatil planlarınızı kolayca yapabilirsiniz. Hızlı ve güvenilir bir seçenek olan kapıda vize alma işlemi, seyahat edenler için kolaylık sağlar. Beklenmedik iş seyahatleriniz veya tatil amaçlı gezileriniz için hızlı ve pratik bir şekilde vize alabilir, geleneksel vize başvuru süreçleri ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Tatil planlarınızı hızlı bir şekilde gerçekleştirebilme esnekliği sunan kapıda vize alma işlemi sayesinde seyahatlerinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen

Bahar Gençoğlu

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.