Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri

Dünyada ekonomik durumları, hayat standartları, sağlık hizmetleri, doğal güzellikleri ve tarihi birbirinden farklı yüzlerce şehir bulunuyor. Bu şehirlerden bazıları yaşam için zor koşullar sunarken bazıları ise sunduğu tüm imkanlarla yaşamayı daha kolay hale getiriyor. Dünyanın her yerinde aynı yaşam koşulları bulunmuyor ve en iyi yaşam koşullarını sunan şehirler dünyanın en yaşanabilir şehirleri olarak sıralanıyor. 

Economist Intelligence Unit her yıl, Küresel Yaşanabilirlik Endeksi’ne göre dünyanın en yaşanabilir şehirlerini sıralıyor. Bu sıralamada 173 kent istikrar, sağlık hizmetleri, kültür, çevre, eğitim ve altyapı kategorilerinde değerlendiriliyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en yaşanabilir şehirleri ortaya çıkıyor. 

Viyana-Avusturya

Avusturya’nın başkenti ve en büyük şehri Viyana, uzun yıllardır en yaşanabilir şehirler listesinde ilk sırada yer alıyor. Orta Avrupa’nın tam merkezi sayılabilecek konumda olan Viyana’nın bu listede en başta olmasının birçok sebebi bulunuyor. Bu sebeplerden belki de en önemlisi kentin binlerce yıllık tarihi dokusunun iyi korunması. 

Viyana’da bulunan tarihi yapıların ve mekanların itinayla korunması, kentin kendine özgü ve eşsiz bir yapıda olmasını sağlıyor. Ayrıca 2 milyonu aşkın nüfusu ile Avrupa’nın en az kalabalık şehirlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu seyrek nüfus haliyle kentin düşük bir suç oranına sahip olmasını sağlıyor. Ayrıca Viyana’da Tuna Nehri boyunca yapılan tekne gezileri de onu dünyanın yaşanabilir şehirlerinden biri yapıyor. Bu özelliklerinin yanında Viyana; gerek altyapı imkanlarına erişim, gerek yaşam kalitesi bakımından dünyanın en yaşanılabilir şehirleri listesinde zirvede bulunuyor. 

Dünyanın yaşanabilir şehirleri arasında yer alan Viyana’yı ziyaret etmek isteyen kişiler Viyana turlarına katılabilir ve şehri tüm detaylarıyla keşfedebilir.

Kopenhag-Danimarka

Kopenhag, Danimarka’nın başkenti olup aynı zamanda en kalabalık şehridir. Kopenhag, sağladığı ekonomik refahı ve kültürel ortamı sayesinde dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında yer alır. Şehir geçmişte Kalmar Birliği’ne başkentlik yapmış, yıllarca ekonomi ve kültür merkezi olarak gelişmiştir. Kopenhag, Avrupa’nın en düşük nüfuslu şehirlerinden biridir. Kopenhag, kültürel mirası, her sene yaptığı konserler ve festivaller sayesinde ülkeye çok sayıda turist çekmektedir. Kopenhag, 70’li yıllardan beri düzenlenen jazz konserleri, festivaller ve koşu maratonları ile canlılığını korumaktadır. Bunun yanında Kopenhag dünyanın en temiz şehirlerinden biri olarak dikkat çeker. Kent gerek canlılığıyla gerek sağladığı ekonomik refah ile dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. 

Melbourne-Avustralya

Melbourne, Avustralya’nın Victoria eyaletinin başkenti olup aynı zamanda 5 milyonu aşkın nüfusuyla Avustralya’nın en kalabalık ikinci şehridir. Melbourne, büyüleyici manzaraları, ekonomik refahı, sunduğu eğitim olanakları ve düşük suç oranlarına sahip olması sayesinde dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biri olarak listede yer alır. Melbourne, dünyanın en prestijli üniversitelerine sahiptir ve öğrenci şehri olarak da anılmaktadır. Melbourne’de bulunan üniversiteler; öğrencilere dil öğrenme, konaklama ve finansal destek konusunda büyük bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca şehir sağladığı istihdam fırsatları ile burada çalışmak isteyen insanlar için eşsiz bir fırsattır.

Sidney-Avustralya

Sidney, Avustralya’nın en eski yerleşim merkezlerinden biridir ve ülkenin en yüksek nüfuslu şehridir. Ekonomi başta olmak üzere her açıdan Avustralya’nın merkezi olmasına rağmen Avustralya’nın başkenti değildir. Sidney, ülkenin en önemli kenti olmakla birlikte kentte yapılabilecek aktivitelerin çeşitliliği ve gece hayatının renkliliği ile ön plana çıkar. Avustralya’daki en güzel sahillerin birçoğu bu şehirde bulunmaktadır. 

Sidney ayrıca büyüleyici manzaralarıyla ve görkemli yapılarıyla da ön plana çıkmaktadır. Dünyanın en görkemli yapılarından biri olan Sidney Opera Evi burada bulunmaktadır. Şehir, tiyatro, opera, resim gibi sanat aktiviteleri, çeşitli eğlence olanakları ve renkli gece hayatının yanı sıra ulaşım konusunda da oldukça gelişmiş bir şehirdir. Bu özellikleriyle Sidney, dünyanın yaşanabilir şehirleri arasında öne çıkar. 

Vancouver-Kanada

Vancouver, 600.000’i bulan nüfusu ile Kanada’nın en büyük üçüncü metropolüdür. Çeşitli kültürel etkinliklere ve eğlence aktivitelerine ev sahipliği yapan Vancouver özellikle doğa ile iç içe bir şehir olarak da ön plana çıkar. Suç oranlarının düşük olmasının yanında, Vancouver’da yaşayan insanlar oldukça kibar ve medenidir. Kalabalıktan ve stresten uzak, doğa ile bütünleşmiş Vancouver, dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında dikkat çeker. 

Zürih-İsviçre

Zürih, Avrupa’nın tam ortasında yer alan İsviçre’nin en büyük şehridir. Zürih, İsviçre’nin en önemli ve merkezi şehirlerinden biri olmasının yanında, FIFA’nın merkezidir. Aynı zamanda dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü burada bulunmaktadır. 

Şehrin ekonomik refahı oldukça yüksektir. Şehir bu ekonomik refah ortamını eğitime yaptığı yatırımlar sayesinde elde etmiştir. Dünyanın en kaliteli yüksek eğitim olanaklarına sahip şehirlerden biri olan Zürih’te iki büyük üniversite bulunmaktadır. Şehir sağladığı akademik imkanların yanında, düşük işsizlik seviyesi ile de ön plana çıkar. Düşük işsizlik ve suç oranları, kaliteli akademik eğitim ve getirdiği ekonomik refah ile Zürih, dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında yer alır. 
İsviçre’yi keşfetmek istiyorsanız sizler de Gezinomi tarafından düzenlenen İsviçre turlarına göz atabilirsiniz. Her bütçeye uygun yurt dışı tur seçenekleri ile farklı ülkeleri ziyaret edebilir ve kültürleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Calgary-Kanada

Calgary, 1 milyonu aşkın nüfusu ile Kanada’nın en büyük dördüncü şehridir. Calgary, Kanada’nın ekonomik refahı en yüksek şehridir. Şehir 1914’te petrolün bulunmasından sonra zenginleşmeye başlamıştır. Şehir petrol ve benzeri doğal kaynakların verdiği zenginlik sayesinde dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasındadır.

Calgary, Kanada’nın en düşük vergisine sahip şehirlerinden biridir. Yine aynı şekilde ev kiraları ve gıda ürünleri konusunda oldukça ucuz fiyatlara sahiptir. Artan nüfusa rağmen suç oranları da oldukça düşüktür. Rocky Dağları’na yakınlığı, eşsiz kış manzaraları ve temiz havası sayesinde her yıl binlerce turistin ilgi odağı olan Calgary, sağladığı ekonomik refah sayesinde en yaşanabilir şehirler arasında yerini almıştır. 

Cenevre-İsviçre

Cenevre, İsviçre’nin en büyük ikinci şehridir. Şehrin en bilinen özelliklerinden biri Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinin (CERN) Cenevre’de olmasıdır. Alp Dağları ile çevrili olan bu güzel şehir, birçok müze ve tarihi binalarıyla büyük bir miras taşımaktadır. Şehirdeki demografik yapının çeşitliliği, eğitimin çok dilli ve çok çeşitli olmasını sağlamıştır. Bu çok dilli ve çok çeşitli durum öğrencilerin mutlu olmasını ve okula ilgi duymasını sağlamıştır. Haliyle Cenevre’deki okullara uluslararası talep artmıştır. 

Şehir pahalılık açısından ortalamanın üstünde olsa da aynı zamanda dünyanın en yüksek maaşlarının olduğu şehirlerden biridir. Demografik yapıdaki çeşitliliğe rağmen şehirde suç oranları oldukça düşüktür. Ayrıca Cenevre dünyanın en güvenli noktalarından biridir.

Toronto-Kanada

Toronto, 5 milyonu aşkın nüfusu ile Kanada’nın en kalabalık ve en büyük şehridir. Nüfusunun büyük bir kısmını göçmenler oluşturmaktadır. Toronto, aynı zamanda Kanada’nın ticaret merkezi olduğu için iş fırsatlarının oldukça bol olduğu bir şehirdir. Özellikle finans ve üretim alanında yoğun bir istihdam sağlanmaktadır. 

Şehir, sunduğu iş imkanlarının yanı sıra oldukça kaliteli okullara ve üniversitelere sahiptir. Şehirde karayolu trafiği kötü olmasında rağmen ulaşım oldukça kolaydır ve altyapı hizmetleri oldukça gelişmiştir. Şehir gece gündüz canlı kalmaya devam eder. Yapılabilecek birçok aktivitenin yanı sıra şehir, adeta canlı bir sanat ortamıdır. Toronto, yoğun nüfusuna rağmen iş imkanları ve kaliteli eğitim olanakları sayesinde dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında yerini almıştır.  

Osaka-Japonya

Osaka, 20 milyonu aşkın nüfusu ile Japonya’nın en büyük ve en kalabalık üçüncü kentidir. Osaka şehrinin ön plana çıkan konusu ise yüzlerce yıllık süren kültürel mirasıdır. Özellikle gastronomi ve mimari alanında şehir kendine özgü ve eşine az rastlanan büyük bir kültürel mirasa sahiptir. 

Osaka birçok antik esere, tapınak ve mimari yapılara, birbirinden lezzetli yemek çeşitlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu kültürel mirasın yanında, şehir ekonomik ve ticari açıdan oldukça gelişmiştir. Şehir 19.yy’dan sonra yapılan endüstriyel atılımlar nedeniyle “Doğu’nun Manchester’ı” olarak adlandırılmaktadır. Kültürel mirası, ekonomik gelişmişliği, birçok festival ve fuara ev sahipliği yapması Osaka şehrini dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden biri yapmaktadır. Japonya turlarına katılan kişiler Uzakdoğu kültürünü keşfetmek isterken Japonya’nın eşsiz mutfağını da deneyimleyebilmektedir.

Gezinomi Yurt Dışı Turları ile Dünyanın En Yaşanabilir Şehirlerini Keşfedin

Dünyanın en yaşanabilir şehirlerini yerinde görmek ister misiniz? Bu şehirleri keşfetmek ve anılar biriktirmek bir adım uzağınızda. Dünyanın her yerinde birbirinden güzel şehirler sizi bekliyor. Buraları ziyaret ederek yüksek yaşam kalitesi, kültür, lezzet ve tarihi bir arada bulabilirsiniz. Tatiliniz için Gezinomi tarafından düzenlenen yurt dışı turlarını tercih ederek bu şehirleri her yönleriyle keşfetme imkanı bulabilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen

Bahar Gençoğlu

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.