Eğlenceli Bir Tatil İçin Vietnam’a Ne Zaman Gitmeli

Doğası, fiziki yapısı, kendine özgü kültürü ve tarihi eserleriyle tatilcilerin en gözde mekânlarından biri olan Vietnam’a şaşkınlıklarınızı gizlemeyeceksiniz. Vietnam’a İstanbul üzerinden direkt uçuş ile ya da aktarmalı olarak gidebilirsiniz. Aktarmalı uçuşlar Bangkok’tan Kamboçya’ya oradan Vietnam, Malezya veya Singapur üzerinden gidebilirsiniz. Vietnam’da sakin ve bir o kadar da eğlenceli tatil yapmak istiyorsanız Mayıs ve Eylül ayları arasında güney ve güneybatı musonlarını, Ekim ve Nisan aylarında ise Kuzeybatı musonlarını göz önünde bulundurarak seyahat planlamanızı yapmalısınız. Vietnam Turları sırasında tropikal iklim hakim olduğu için bölgeden bölgeye hava şartlarında değişiklik görülmektedir. Ondan dolayı Vietnam tatilinizde problem yaşamak istemiyorsanız tropikal yağmurlara hazır olmalısınız.

Siz de Vietnam’ın doğal yapısı, mimarisi ve tarihini daha yakından incelemek için şehirlere yol alabilir, tatilinizi daha eğlenceli hale dönüştürebilirsiniz.

Da Lat: Güzel mimari yapıları ve doğal parklarıyla ünlü olan Da Lat şehrinde gezintiye çıkabilirsiniz.

Hai Phong: Önemli bir ticaret merkezi olan Hai Phong, tarihte önemli savaşlara sahne olmuş ve bombardımanlardan ağır hasar görmüştür. Tarihi süreci incelemek ve ayrıntılı bilgi almak isteyenler için önemli bir şehirdir.

Hoi An: Küçük, renkli sokakları ve gelenekleriyle Unesco tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınan bu şehri gezinerek kafanızı dinleyebilir, Vietnam kültürünü daha yakından tanıyabilirsiniz.

Mekong Delta: Biyolojik Hazine Bölgesi olarak tanımlanan bu şehir, ülkenin en önemli bölgesidir. Bu şehirde gezinerek yerel halkla iç içe güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Phan Thiet: Deniz ve Gökyüzünün maviliğini bir arada bulabileceğiniz nadir kentlerden biridir. Bir kayığa binerek suya açılabilir ve suyun sesiyle kafanızı dinleyebilirsiniz.

Da Nang: Vietnam’ın en büyük liman şehri olan Da Nang, gelişmiş yapısı ve devasa gökdelenleri ile metropol bir şehir olma yolunda ilerliyor. Da Nang’ın rengarenk aydınlatılmış sokakları, kendine hayran bırakıyor.

Hanoi: Vietnam’ın başkenti olan bu şehir, doğal yapısı ve tarihi eserleriyle kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir.

Hue: Eskiden Nguyen Hanedanlığının başkenti olan bu şehirde günümüzde halen yaşatılan Vietnam kültürüne ve tarihi yapılara hayran kalacaksınız.

My Tho: Vietnam’ın en büyük şehirlerinden olan My Tho, son dönemlerde ekonomisi ve gelişen ticari yapısı itibariyle göze çarpan yerlerden biridir.

Vinh: Tarihi anıtları, devasa mimari yapıları ve tarihi eserleriyle Vietnam’ın en güzel şehirlerinden biri olan Vinh, kesinlikle gezmeniz gereken yerlerden biridir.

Ha Long: Coğrafi konumu ve doğal güzellikleriyle Unesco Dünya Mirası Listesine alınan Ha Long şehri başta fotoğraf tutkunları olmak üzere her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Ho Chi Minh: 17’nci yüzyılda Vietnam’ın basit bir köyü olan bu şehir, günümüzde görenleri kendisine hayran bırakıyor. Tarihi yapısının yanına birde devasa yapılar ve rengârenk aydınlatmalar eklenince gördüklerinize hayran kalıyorsunuz.

Lao Cai: Dağların kraliçesi olarak adlandırılan Moung Hoa Vadisi boyunca uzanan bu şehirde doğa yürüyüşü yapabilir ve temiz hava eşliğinde yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Nhara Trang: Plajları ve tarihi yapısı itibariyle Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Nhara Trang son dönemlerin en gözde tatil mekânlarından biridir. Sizde bu şehirde su sporları faaliyetlerine katılarak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Antik Tapınakların Kapıların Aralayın

Antik tapınakları, mezarları, pagodaları ve saray çöküntüleri gibi tarihi eserleri yakından görmek ve tarih boyunca yaşanan olayları incelemek istiyorsanız Vietnam’ın kapılarını aralayın. Yüzlerce yıl sömürgeleştirilen ve işgal edilen Vietnam’da artık sıkıntılar sona ermiş durumda. Kapılarını yabancılara sonuna kadar aralayan Vietnamlılar, misafirperverliğiyle tam not alıyor. Vietnam sahip olduğu biyo çeşitlilik ile Dünya’da 25’nci sırada geliyor. Geliştirilen Vietnam ulaşım ağı sayesinde gitmek istediğiniz her yere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Şehirlerarası ulaşımda havayolu ağırlıklı olarak tercih edilmektedir.

Vahşi Hayvanlara Dikkat Edin Burası Vietnam

Vietnam’ın ekolojik hayatı tahribata uğradığı için vahşi hayattan geriye çok bir şey kalmadığı görülüyor. Ancak yine de kırsal alanlarda kendinize ve yakınlarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Her ne kadar vahşi hayatın önüne geçilse de kırsal kesimlerde kobra, timsah ve kaplan gibi canlılarla karşılaşabilirsiniz. Vietnam’ın resmi dili Vietnamca’dır. İngilizce ve Fransızca ise ikinci dil olarak yerel halk tarafından kullanılmaktadır. Ülke nüfusunun yüzde 45’i yerel inançlara, yüzde 16.4’ü Budist, yüzde 8.2’si Hristiyan, yüzde 29.6’sı ise inançsızdır. Ormanlardan elde edilen bambo, japon sediri, meşe, rodendia ve abanoz ağacı ekonomiye ciddi oranda katkı sağlamaktadır. Vietnam’lı çiftçilerin en önemli geçim kaynakları ise pirinç, kahve, amonyak ve mısırdır.  

Tarih Tutkunları Burada Buluşuyor

Tapınakları ve sömürgecilikten geriye kalan kalıntıları yakından görebileceğiniz Vietnam’da tarih tutkunları ve meraklılar için büyük izler bulunuyor. Vietnam’da günümüzde hala Konfüçyüs öğretilerinin ön planda olduğunu görebilirsiniz. Bu öğretiler başlıca kadın ve erkeklerin çok samimi olmasının önüne geçiyor. Eğlence mekanlarında da çok fazla alkol tüketmek yasak. Vietnam için aslında disiplinler ülkesi diyebiliriz.  

Rengarenk Sokaklarda Gezinmek Gibisi Yok

Vietnam’da sadece rengarenk dar sokaklarda değil, Mekong Nehri kenarında beyaz kumlu plajda da yürüyüş yapabilirsiniz. Yaklaşık 4 Bin 350 kilometre uzunluğu ile Güneydoğu Asya’nın hayat damarını oluşturan Mekong Nehri, bölgeye benzersiz bir güzellik katıyor. Beyaz kumlu plajlar, tropik ormanlar, şelaleler arasına serpiştirilmiş irili ufaklı köy ve kasabalarıyla Vietnam çok farklı bir ülke olduğunu bir kez daha göz önüne seriyor.

Vietnam’da Mucize Mağaralar

Vietnam’ın Dünyanın en büyük ve etkileyici mağaralarına ev sahipliği yaptığını biliyor musunuz? Yakın zamanda keşfedilen Doong Mağarası Dünyanın en büyük mağarası olarak kayıtlarda yerini aldı. Phong Nha Cave mağarası da en az Doong Mağarası kadar ihtişamlı ve heyecan verici bir mağaradır. Vietnam seyahatinizde mağaraları ziyaret ederek bu ihtişamı ve heyecanı yakından hissetmelisiniz.

Vietnam’da Kahve Kültürü

Dünya’nın en fazla kahve üreticilerinden birisi de Vietnam’dır. Bu nedenle Vietnam’a geldiğinizde muhakkak yöresel kahvelerden tatmalısınız. Vietnam’da kahve kültürü çok önemli bir yere sahip. Kahveyi sokaklarda, tezgahlarda, bir ağaç gölgesinde veya parkta otururken kahve içebilir, kahve keyfiyle birlikte gezintinizin tadını çıkarabilirsiniz.  

Sizi Faklı Damak Tatları Bekliyor

Vietnam’da mutfak kültürü bölgeden bölgeye değişiyor, yani bu da demek oluyor ki sizi farklı damak tatları bekliyor. Baharatlı, ekşi, acı, tuzlu ve tatlı birleşimlerinden yapılan yemeklerde damak tadınızda farklılıklar hissedeceksiniz. Vietnam mutfağında; balık sosu, karides ezmesi, prinç, meyve, sebze, limon otu, zencefil, nane, kişkiş, saijon tarçını, biber ve fesleğen yapraklarıyla süslü bir mutfakla karşılaşacaksınız. Vietnamlıların en yaygın yemekleri erişte, yılan balığı, salyangoz, yengeç kızartması, yengeç çorbası, pirinç pilavı, soya fasulyesi ve karides’tir. Eğer farklı lezzetler tatmak ve Vietnam mutfağıyla tanışmak istiyorsanız, deniz ürünleriyle ilgili yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

Sokaklarda Festival Coşkusu

Vietnam sokakları rengarenk festivallere ve şenliklere ev sahipliği yapıyor. Festivallerin çoğu ay takvimine göre kutlanmaktadır o nedenle Vietnam seyahatiniz için ay takvimini göz önünde bulundurun. Vietnam’a gittiğinizde muhakkak bahar festivali olan Bai Dinh Pagoda Festivali yeni yılın 6’ncı gününde kutlanmaya başlar ve yine ay takvimine göre üçüncü ayın bitişine kadar kutlanır. Bu geniş süreyi değerlendirin. Bai Dinh Pagoda Festivaline katılmadan tatilinizi tamamlamayın. Bu festival Hoa Lu’dan başlayan Hac’cı kutlamak amacıyla ayarlanmaktadır. Huang Pagoda Festivali, Bai Dinh ve Yentu Pagoda festivalleri Vietnam’ın en büyük festivalleridir. Bu festivallerde yerel halkla birlikte doyasıya eğlenebilir ve tatilinizi eğlenceye dönüştürebilirsiniz. Hem tarihi eserleri incelemek, hem tapınakların dinginliğini ve sakinliğini yaşamak hem de festivallerle tatilinizi coşkuyla geçirmek istiyorsanız Vietnam tatili tamda sizin için. Yurtdışı turlar içinde farklı bir tur olacaktır. 

Giong Festivali de dünyanın dört bir yanından katılımcılarını tek bir noktada buluşturuyor. İki yılda bir düzenlenen Giong Festivalini yakalamak için tatile çıkacağınız tarihi iyi ayarlamanız gerekiyor. Vietnam’ın kimliğini ve kültürünü tanıtan Giong Festivaliyle binlerce kişi bir arada eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Vietnam’da 27-28 Ocak tarihleri arasında Vietnam yeni yılı, 6 Nisan tarihinde Vietnam krallarını anma günü, 28 Haziran tarihinde Vietnam aile günü, 20 Ekim tarihinde Vietnam kadınlar günü ve 24-26 Aralık tarihleri arasında Noel kutlamaları yapılmaktadır. Yapılan bu kutlamalarda sokaklar rengarenk dolatılarak eğlenceye farklı bir boyut kazandırılıyor. Sizde bu eğlencenin bir parçası olabilir ve festivallerle tatil keyfinizi ikiye katlayabilirsiniz.   

VİETNAM’DAN NE ALINIR

Tarihin, kültürün, Tapınakların ve el işlemeciliği bakımından zengin bir ülke olan Vietnam’da çok farklı bir tatil sizi bekliyor. Vietnam’dan sevdiklerinize ve yakınlarınıza hediye almak için pazara çıktığınızda, ne alacağınıza karar veremeyeceksiniz. Magnetler, Bardaklar, Anahtarlıkların yanı sıra kültürel ve güzel sıra dışı birçok hediyelik eşyayı Vietnam sokaklarında ve yerel pazarlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Bambu ağacından yapılma yerel kronik şapkalar, geleneksel ipek kıyafet ao dai, kum ile yapılmış resimler, el işleri, ipek tekstil ürünleri, tahta terlikler, bambu flütler, pipolar, ho chi minh tişörtleri ve birbirinden ilginç hediyeler alabilirsiniz. Çok uygun fiyatlarla sahip olabileceğiniz hediyelerle çevrenizdekilerin yüzünü güldürebilirsiniz. Vietnam tatilinizi güzel hediyelerle taçlandırmak için kumdan resminizi çizdirebilir ya da hatıra bambu ağacından kronik şapkalardan alabilirsiniz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.