OHAL sebebi ile yurtdışına çıkış prosedürleri

Son dönemde ülkemizde yaşanan olumsuz olayların ardından yurtdışına çıkış yapmak isteyen ve hazırda satın aldıkları tur ya da seyahatleri için endişelenen tatil severler için OHAL sebebi ile yurtdışına çıkış prosedürlerini araştırdık.

Dün yapılan açıklama ile 3 ay süreli olmak üzere ülkemizde OHAL ilan edildi. Bunun ardından en çok merak edilen detaylar arasında; yaz dönemine denk gelen bu süreçte yurtdışına ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapılacak olan giriş çıkışlar için detaylar burada!

Yurtdışı planınız varsa ve bu süreç içinde ihtiyacınız olan detayları merak ediyorsanız işte size OHAL sebebi ile yurtdışına çıkış prosedürler;

Öncelikle normal pasaportlu vatandaşlar için;
Pasaport kontrolü sırasında, size yaptığınız iş sorulur ve bunu kanıtlayacak bir belge istenir. Varsa iş yeri kimliğiniz ve iş yerinden almış olduğunuz bir muvafakatname olmalıdır.

Emekli ve Bağ-Kur’a bağlı yolcular için;
Yanınızda mutlaka SGK dökümü olmalıdır. Ayrıca biletiniz ve pasaportunuz ile kontrolden geçmelisiniz.

Kamu çalışanları için;
Yanınızda kurumda çalıştığınıza dair bir yazı ve özellikle yazı içinde “yurtdışına çıkmasında bir sakınca yoktur!” ibaresi yer almalıdır ve yazı ıslak imzalı olmalıdır.

Yeşil pasaportlu yolcular için;
Öncelikle hava limanında bulunan Vize İhlal Bölümüne gidilmeli. Burada GBT araştırması yapıldıktan sonra bilet, pasaport ve izin yazısının ıslak imzalı hali istenmektedir. İş yerinden aldığınız yazı da bu içerik yer almazsa uçuşunuza izin verilmiyor.

Anne ya da babasından dolayı yeşil pasaport sahibi olan kişiler için ise; anne ya da babasının iş yerinden ıslak imzalı “yurtdışına çıkabilir” içerikli muvafakatname istenmektedir.

Yeşil pasaportlu emekliler için;
Vize ihlal bölümünde pasaport ve bilet kontrolünün hemen ardından GBT araştırması yapılmaktadır. Eğer ki bir sorun yaşanmazsa uçuşuna izin verilmektedir.

Asker emeklileri için;
GBT araştırması için ayrı bir bölüm ile iletişime geçiliyor. Gelen sonuca göre herhangi bir sıkıntı çıkmazsa pasaport ve bilet kontrolünden geçerek seyahate çıkabilirsiniz.

OHALKIBRIS uçuşları ile ilgili;
Normalde kimlik ile giriş çıkış yapabildiğiniz Kıbrıs için artık yanınızda pasaportunuzun olması gerekmektedir.

Hususi ve hizmet damgalı pasaport sahiplerinin yurtdışı çıkışı yasaklanmıştır. Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığında kurulan bürodaki görevlilerle; Bakanlık ve kurumlardan söz konusu bekletilen şahıslarla ilgili yurt dışına çıkmalarında sakınca olmadığına dair teyit alındıktan sonra çıkışlarına izin verilmektedir.

Sarp hudut kapısından çıkış yapmak isteyenler ile KKTC’ye gitmek isteyen hiçbir memura izin verilmeyecektir.

Nüfus Cüzdanları ile çıkış yapmak isteyenlerden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İnternet sitesinden memur olmadıkları tespit edilen kişilerin yurt dışına çıkışına izin verilecektir.

En önemli detay!
Havalimanlarında yaşanan yoğunluktan dolayı, uçuşunuzdan EN AZ 3 SAAT ÖNCE hava limanında olmanızı ve bu kontrolleri tamamlayarak uçuşunuz için hazırlıklarınızı yapmanızı tavsiye ederiz.

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.