Gazimagosa Turuna Çıkın!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ya da kısaca Kıbrıs başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyada oldukça popüler bir tatil ve gezi destinasyonu. Bunda Kıbrıs’ın bir Akdeniz adası olması kadar tarihi açıdan büyük bir zenginliğe sahip olmasının da rolü büyük. Gazimagosa Kuzey Kıbrıs’ın en önemli liman kentlerinden biri ancak tabi ki bununla kalmıyor zira bu güzel ada şehri aynı zamanda dünyaca ünlü muhteşem plajlarıyla, engin tarihi zenginliğiyle ve bir üniversite şehri olmanın verdiği genç, dinamik ruhla tatil için de eşsiz bir seçenek. Şehir milattan önce 3. Yüzyılda kurulmuş yani Gazimagosa binlerce yıldır bir yerleşim merkezi ve şehrin her köşesinde bir tarihi eser görebilmek mümkün. Yani aslında Gazimagosa total olarak her noktası ile gezilmeye değer bir ada şehri. Ancak elbette bu güzel kentin bazı önemli gezilecek yerleri de var. Birlikte Gazimagosa gezilecek yerler arasında dolaşalım ve bu harika şehre gittiğinizde neler yapabileceğinize göz atalım.

Lala Mustafa Paşa Camii

1298-1312 seneleri arasında yapılan camii aslında cami olarak değil katedral olarak inşa edilmiş. Eski ismi St. Nicholas Katedrali olan cami gotik mimari ile inşa edilmiş ve yapı yalnızca Kıbrıs’ın değil bütün Akdeniz’in en görkemli gotik mimari eserleri arasında yer alıyor. Yapı 1571 yılında Osmanlılar tarafından camiye dönüştürülmüş ve Kıbrıs fatihi olarak tanınan Lala Mustafa Paşa’nın ismi verilerek bölgedeki Müslümanların ibadetine açılmış. Camii gerçekten de Gazimagosa’nın gezilecek yerleri içinde belki de en etkileyici olanı. Özellikle başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz kadar güzel gotik işlemeli penceresi, şadırvan olarak kullanılmakta olan avlusu ile bu camiyi kesinlikle gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Lala Mustafa Paşa Camii Gazimagosa şehir merkezinde bulunan Namık Kemal Meydanı’nda sizi bekliyor. Gazimagosa otelleri de özellikle bu gezeceğiniz yerlere yakın olmalıdır. 

Namık Kemal Müzesi

Gelmiş geçmiş en ünlü Türk şairlerinden biri olan Namık Kemal’in sürgüne gönderildiğinde tam 38 ay boyunca tutulduğu zindan olan Müze Gazimagosa’daki Venedik Sarayı’nın bahçesinde yer alıyor. Vatan yahut Silistre oyununun gördüğü ilgiyi bir kışkırtma olarak yorumlayan Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından sürgüne gönderilen Namık Kemal’in buradaki yaşamını betimleyen düzenlemeleri ile insanı bir anda o günlere götüren müze tarihe meraklı olsun olmasın Gazimagosa ’ya giden herkesin uğraması gereken çok etkileyici bir mekan.

Müze yazın 08.00-17.00, kışın 08.00-15.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Salamis Harabeleri

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi milattan önce 3. Yüzyılda kurulan Gazimagosa tarihi açıdan çok zengin ve şehrin 7-8 km kuzeyinde bulunan Salamis harabeleri bu zenginliğin oldukça önemli bir parçası. Antik kentin kuruluşu bronz çağının sonlarına yani milattan önce 1000 yılı civarına denk geliyor. Uzun süre Kıbrıs Krallığı’nın başkenti olarak kullanılan antik kentin harabeleri Kıbrıs’ın ne kadar eski bir yerleşim yeri olduğunun en önemli kanıtı. Salamis Antik Kenti gezinizde Gymnasium, forum, agora yani Pazar yeri, Roma antik tiyatrosu, Zeus tapınağı ve kentin krallarının mezarlarını görebilirsiniz. Bu arada her ne kadar adı harabe olsa da emin olun ki Salamis’te atacağınız her adımda kentin kurulduğu dönemde ne denkli görkemli olduğunu hissedeceksiniz.

Altın Kumsal

Yazımızın çoğunu tarihi eser ve mekanlara ayırsak da tabi ki plajları da unutmadık, zira Gazimagosa Kıbrıs’ın en güzel plajlarından bir kaçına ev sahipliği yapıyor ve Altın Kumsal da bunlardan biri. Mitolojide Afrodit’in yani güzellik tanrıçasının doğduğu yer olarak bahsedilen Altın Kumsal öylesine güzel ki mitolojide bu şekilde adının geçmesine hiç şaşırmayacaksınız. Önce adından da anlaşılacağı gibi altın rengi kumları ile aklınızı başınızdan alacak olan kumsal sonrasındaysa masmavi, tertemiz denizi ile sizi kendine hayran bırakacak. Öyle sanıyoruz ki Gazimagosa gezilecek yerler arasında size en büyük keyfi bu kumsal da geçirdiğiniz anlar verecek.

Glapsides Plajı

Gazimagosa’nın yaklaşık 5,5 km kuzeyinde bulunan Glapsides plajı özellikle su sporlarına ama en çok da dalışa meraklı olanların ilk tercihlerinden biri. Dalışın yanı sıra diğer birçok su sporunun da yapılabildiği plajda ayrıca plaj voleybolu turnuvaları da yapılıyor. Yani eğer tatilde aktif olmayı ve spor yapmayı seviyorsanız bu güzel Gazimagosa plajı kesinlikle tam size göre. Bu arada plajın çevresinde kamp alanları da bulunduğunu eklemeden geçmeyelim. Ayrıca Gazimağusa otelleri arasından Salamis Bay Conti Hotel, Nuhun Gemisi Kıbrıs, Kaya Artemis tercihlerinizden olabilir. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.