Sri Lanka’ya Ne Zaman Gitmeli?

Hindistan’ın 31 kilometre güneyinde bulunan Sri Lanka, yeryüzündeki cennet olarak adlandırılıyor. Sri Lanka Küçük bir toprak bütünlüğü olarak görülse de Dünyanın en güzel ülkelerinden bir tanesidir. Her yıl binlerce tatilcinin ziyaret ettiği Sri Lanka’da eğlence ve sadelik tek bir noktada buluşuyor. Sri Lanka’nın başkenti Colombo’dur. Hint Okyanusunun incisi olarak da adlandırılan Colombo, güzel AVM’leri ve otantik yapısıyla ziyaretçilerinin hafızasına kazınıyor. Sri Lanka, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında binlerce tatilciyi tek bir noktada buluşturuyor. Deniz ve güneşin tadını çıkarmak ve keyifli bir tatil yapmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Sri Lanka Turları sırasında deniz ve güneşin muhteşem buluşmasına şahitlik edeceksiniz. Sri Lanka’nın tarihi yapısı ve kültürünü yakından incelemeden tatilinizi tamamlamayın. Antik kentler, Budist tapınakları ve UNESCO Dünya Mirasında yer alan tarihi eserleri yakından inceleyerek tarihe yolculuk yapabilirsiniz. Eğer tarihi eserlere ilgi duyuyorsanız Sri Lanka’da bulunan eserleri muhakkak görmelisiniz. Ayrıca Sri Lankada lezzetli yemekler ve tropikal meyvelerden tatmayı unutmayın.

Sri Lanka’nın iç kesimlerindeki yeşillik ve dağlık alanlarının yanı sıra şelaleler ve doğal güzellikleriyle de Dünyanın en önemli ülkelerinden biri durumunda. Adams Peak, ve Ella başta olmak üzere Sri Lanka’da birçok doğal güzellik bulunuyor. Siz de sırtınıza çantanızı alıp, dilediğiniz gibi doğa gezintisine çıkabilir ve doğanın kokusunu ve tazeliğini içinize çekebilirsiniz. Sizi dinç ve dinamik tutacak bu gezintiyle gününüze keyifli bir başlangıç yapabileceksiniz. Ayrıca Dünya’nın en önemli çay üreticilerinden biri olan Sri Lanka’da en lezzetli çayları yudumlayabilir, çay fabrikalarını ziyaret edebilirsiniz. Çay tutkunlarının vazgeçilmezi olan bu gezintide çayların yetiştiği bahçelerde muhteşem bir yolculuk yapabilirsiniz.

Sri Lanka’nın gizemli yapısını ve tarihi önemini daha iyi kavrayabilmek için seyahat rehberinizi biraz daha geniş tutarak şehirlere yol alabilirsiniz.

Anuradhapura: Tarihi yapılar arasında gizemli yolculuklar yapmak ve yeni bilgilere yelken açmak istiyorsanız bulabileceğiniz en iyi şehirlerden biridir.

Dambulla: Unesco tarafından koruma altına alınan 5’nci yüzyıldan kalma Sigirya Bölgesi ve Kaya Tapınağını gezinerek bu eşsiz yapıları inceleyebilirsiniz.

Kandy: Budha Tooth Relic Tapınağı, Embekke Tapınağı ve Peradeniya Kraliyet Botanik Bahçesinde kesinlikle gezinti yapmalısınız.

Kurunegala: Heykelleri ve tarihi yapılarıyla otantik bir şehir olan Kurunegala şehrini gezinerek tatilinizi biraz daha renklendirebilirsiniz.

Nuwara Eliya: Yeşilliğin ve doğanın başkenti diyebileceğimiz nadir şehirlerden biridir. Şehrin hareketliliğinden yorulduysanız nefes almak için en ideal yerlerden biridir.

Ratnapura: Gizemli ormanları ve şelaleleriyle ünlü bir şehir olan Ratnapura şehrinde güzel bir doğa yürüyüşü sizleri bekliyor.

Yala Ulusal Parkı: Devasa fillerle yolculuk yapmaya ne dersiniz. Sri Lanka gezinizde kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biri olan Yala Ulusal Parkında devasa filleri yakından inceleyebilir ve eğlence dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Beruwala: Gezinizin bütün yorgunluğunu atabileceğiniz ve sahilde uzanıp güneş altında keyifle tatilinizin tadını çıkarabileceğiniz en güzel şehirlerden biridir.

Galle: Deniz kıyısında palmiyeler ve tarihi yapılarla dolu bir şehir olan Galle’de keyifli saatler sizleri bekliyor. Galle şehrini gezinerek güzel zaman geçirebilirsiniz.

Hikkaduwa: Gökyüzü ve denizin maviliği arasında kumsala uzanın ve güneşin tadını çıkarın. Kendinizi bir palmiye ağacının altına bırakı ve suyun sesiyle dinlenmenin tadını çıkarın.

Kaudulla Ulusal Parkı: Doğanın ortasında koruma altına alınan bölgede filleri ve yırtıcı hayvanları daha yakından incelemek istiyorsanız Kaudulla Ulusal Parkı en güzel tercih olacaktır.

Matale: Tapınakları ve tarihi sit alanlarıyla Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan farklı mimari yapısıyla ön plana çıkan Matale’de Aluvihara Tapınağını kesinlikle görmelisiniz.

Pinnawala: Esir filler için oluşturulan Fil Yetimhanesi ile Dünyada benzeri görülmemiş bir uygulamaya imza atan Pinnawala şehrini kesinlikle ziyaret ederek fillerle eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Sigiriya: Milattan önce 477 yılında kurulduğu bilinen bu kent, Budizm yapıtlarının en önemlisi olan ve Dünyadaki nadir eserlerden biri olan Mahavamsa’ya ev sahipliği yapmaktadır. 477-495 seneleri tarihleri arasında yapılan Mahavamsa’yı görmek için her yıl binlerce turist Sigiriya’ya akın ediyor.

Colombo: Ülkenin gelişen mimari yüzünü yansıtan Colombo, Sri Lanka’nın en büyük şehri ve başkentidir. Colombo’nun gökdelenleri ve renkli sokakları arasında gezinerek güzel vakit geçirebilirsiniz.

Jaffna: Zengin Kültürel Mirası ve doğal güzellikleri ile gezilmeye değer bir şehirdir.

Kolombo: Beira Gölü, Galle Face, Viharamahadevi Park ve Kolombo Ulusal Müzesini gezinerek zamanınızı değerlendirebilirsiniz. Ayrıca alışveriş yapmak ve halkla iç içe olmak istiyorsanız Pettah Bölgesini gezinebilirsiniz.  

Negombo: Göl kenarına kurulan ve turizm şehri olan bu bölgede sakin bir gün geçirip istirahat edebilirsiniz.

Polonnaruwa: Kral Vijayabahu tarafından 1070 yılında ülkenin başkenti olarak kullanılan Polonnaruwa, tarihi yapısı itibariyle Unesco tarafından Dünya Mirasları Listesine alınan en önemli şehirlerden biridir. Sri Lanka gezinizde bu şehri gezinerek kraliyet dönemine ait eserleri yakından görme heyecanını yaşayabilirsiniz.  

Trincomalee: Su sporlarıyla ilgileniyorsanız ve Pegeon adasında şnorkel turu yapmak istiyorsanız kesinlikle gitmeniz gereken bir şehirdir.

SRİ LANKADA FİL GEZİNTİSİ YAPMADAN DÖNMEYİN

Günlük yaşantınızda ürkütücü bulduğunuz, hatta korktuğunuz filler, Sri Lanka’da sizlere arkadaşlık ediyor. Sri Lanka’da fil safarisi, fil yetimhanesi, fil dışkısından kâğıt yapımı, bebek filleri biberonla besleme, file binip gezinti yapma gibi ilginç ve eğlenceli dakikalar sizleri bekliyor. Fillerle gezinti yaparak gizemli ormanların içerisine doğru hareket edebilir ve yeşilliklerin arasından devasa filin sırtında yolculuk yapabilirsiniz. Belirli bir süre sonra alıştığınız filden ayrılamayacak ve eğlenceli dakikaların sürmesi için çaba harcayacaksınız.

SITMAYA KARŞI DİKKAT EDİN

Sri Lanka’ya giderken sivrisineklerden bulaşan en önemli hastalık sıtmaya karşı tedbirli olun. Sineklerden koruyucu sprey, krem veya merhem gibi tıbbi malzemenizi yanınıza alarak sineklerden bulaşabilecek hastalıkların önüne geçmiş olursunuz. Sadece sivrisineklere değil ayrıca yaban arıları ve maymunlara karşı da dikkatli olmalısınız. Yaban arılarının kovanlarının olduğu yerlerden uzak durun ya da yavaş hareket edin. Eğer arılar tarafından tehdit olarak algılanırsanız ciddi bir probleminiz var demektir. Her an arılar tarafından saldırıya uğrayabilirsiniz. Maymunlar ise sevimli görünmelerine rağmen bazen sizi korkutacak hareketlere yeltenebiliyorlar. Ağaçların altından geçtiğiniz anda gözünüzün önünde bir maymun belirirse telaş edip hemen sağa sola koşuşturmayın. Maymunlar sizinle oynamak isteyebilir ancak siz dilinden anlayamadığınız için bu uyumsuzluk sizi biraz korkutabilir.

SRİ LANKA’DA GEZİLECEK YERLER

Sri Lanka’da bulunan Budist tapınaklarını muhakkak gezmelisiniz. Budist tapınaklarına girerken kılık ve kıyafetinize dikkat etmeniz gerekiyor aksa taktirde görevliler tarafından sıkça uyarılmanız söz konusu olabilir. Üstü açık ama etrafı çevrili halde olan ve tarihi yüzyıllara dayanan Budist tapınakları renkleri ve mimarisiyle kendine hayran bırakacak türden yapılardır. Bu nedenle tatil süreniz boyunca tapınaklara önemli oranda zaman ayıracaksınız. Gezinti yaparken Budizm ile ilgili her şeye saygılı olmanız bekleniyor. Budizm’in simgesi heykellerle fotoğraf çekinmeniz bile uyarılmanıza yol açabilir. Durum o kadar ciddi. Tapınaklarda bulunan heykellere dokunmak, arkanıza alıp fotoğraf çekinmeniz ya da çok fazla yaklaşmanız durumunda görevliler tarafından uyarılmanız an meselesi olur. Kültür farklılığından kaynaklanan bu durumu inanç esaslarına saygı olarak açıklayabiliriz. Sadece heykeller değil, keşişlerle ilgili de dikkat etmeniz gereken bir çok husus bulunuyor. Kesinlikle keşişlere çok fazla yaklaşmayın ve izin almadan fotoğrafını çekmeyin. Fotoğrafını çekmeniz durumunda tepki ile karşılaşabilirsiniz. Fotoğraf çekme isteğinizi bildirmeniz durumunda bazı keşişler izin veriyor. Bir de küçük keşişler var ki turuncu kıyafetler içerisinde şirin çocuklar diyerek fotoğraf çekinmeye ya da sevmeye kalkışmayın. Çünkü sizin “Ne tatlı çocuk” düşüncesiyle sevmeye çalıştığınız kişi tapınakta keşiş olmak üzere eğitiliyor ve sizin yaptığınız hareket keşişler tarafından büyük tepki çekiyor. Yurt dışı turlar ile tercihlerinizi hemen yapabilirsiniz. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.