Moskova’ya Ne Zaman Gitmeli?

Moskova, farklı güzellikleri, muhteşem tarihi ve dünya siyaseti üzerinde ki etkileriyle adından sıkça söz ettiren şehirlerin başında kendine yer buluyor. Dünyaya her konuda yön veren şehirler arasında sayılan Moskova, farklı yanlarıyla dikkatleri üzerine çekebilen bir yapıya sahip. Her yönüyle dikkatleri çeken ve büyüleyici bir yapıya sahip olan bu şehir için en ideal gezi zamanı yaz dönemleri olacaktır. Kış aylarında aşırı soğukların olması, şehrin kültürünün, tarihinin ve güzelliklerinin görülmesine en büyük engeller olarak yorumlanmaktadır.

Moskova Turları ile göreceğiniz en güzel detay, kendini geliştirmeyi başarmış şehirlerin başında gelmesidir. Ulaşım başta olmak üzere şehir bütün alt yapısını tamamlayan bir yapıya kavuşmuştur. 3 farklı uluslararası havalimanına sahip olan bu şehirde zamanınızı güzel değerlendirmeniz halinde harika fırsatlarla karşılaşabilirsiniz.

Moskova denildiğinde akla pek çok nokta gelmektedir. Kartpostalları süsleyen güzellikte ki bu şehirin gezilip görülmesi gereken yerleri bir hayli kalabalıktır; bu sebeple size uygun olacağınız düşündüğümüz Moskova gezilecek yerler listesini hazırladık.

Kızıl Meydan

Moskova denilince insanların aklına ilk olarak Kızıl Meydan gelmektedir. Moskova’da tüm ana caddelerin başlangıç noktası olan bu meydan, dünya için de önemli bir konuma sahiptir. Nitekim dünya siyasetinde alınan pek çok önemli karar burada görüşülmüş ve tartışılmıştır. Kızıl Meydan içerisinde pek çok farklı yapıyı görebilirsiniz. Bunların içinde Kremlin Sarayı, Aziz Vasili ve Kazan Katedralleri, Lenin’in Mezarı ilk akla gelendir. Yine Rusya’nın en büyük alışveriş merkezi olan GUM’da bu meydanda yer almaktadır. Kızıl Meydan’a ulaşmak için Moskova metrosunu kullanmak yeterli olacaktır.

Kremlin Sarayı

Kremlin yalnızca bir yapıya verilen isim değildir. Rusya genelinde Kale ve şatolara Kremlin ismi verilmektedir. Moskova’da bulunan Kremlin ise dünyaca üne sahiptir. Yöneticilerin ikamet ettiği Kremlin, 12. Yüzyılda yapımı tamamlanmış ve 15. Yüzyılda Moğol saldırıları sebebiyle ciddi zarar görmüştür. Zaten yapının ilk yapılışı da ahşaptandır. Korkunç İvan tarafından 15. Yüzyılda yeniden inşa edilen bu yapı, siyasi merkezleşmenin de önemli simgeleri arasında yer alır. Şu anda başbakanlık konutu olarak kullanılan bir bina, 20 kule, 3 katedral, 2 kilise, Korkunç İvan Çan Kulesi, Terem Sarayı ve Kraliyet Mezarlığı gibi alanlara ev sahipliği yapıyor. Bir diğer yanında ise Devlet Mücevher Fonu Müzesi bulunuyor. Perşembe günleri haricinde haftanın her günü saat 10:00-17:00 arasında ziyaret edilebilmektedir.

Aziz Vasili Katedrali

Farklı renkler, şekiller ve desenleriyle dikkat çeken Aziz Vasili Katedrali, Moskova’nın en bilindik simgeleri arasında yer almaktadır. Muhteşem görüntüsüyle dikkat çeken bu tarihi yapı, Korkunç ivan tarafından Kazan’ın feth edilmesi adına yapıldı. Gökyüzüne doğru yükselen bir ateş şeklinde tasarlanan yapı, çağının ötesinde ve eşsiz bir görünüme sahip. Napolyon’nun Paris’e taşıttırmak istediği bu bina, muhteşem bir güzelliği size yansıtacaktır. Bu bina şuan da müze olarak hizmet vermektedir ve 11:00 – 17:00 saatleri arasında görülebilmektedir.

Lenin’in Mozolesi

Rus tarihine yön veren idarecilerin başında gelen Lenin adına yapılan bu mozale, 1930 yılında tamamlanıyor. Mozolede yer alan kırmızı granit komünizmi, gri ise yası temsil edecek şekilde tasarlanmıştır. Lenin’in ölümünün 56. Senesinde mumyalanmış ve buraya konulmuştur. Giriş için Kamera, telefon, çanta gibi kişisel eşyalarınızı dışarıda bırakmak zorundasınız. Cam bir fanus içinde yer alan mumyalanmış naaşı kısa bir süreliğine de olsa görebiliyorsunuz. Giriş ise ücretsiz!

Lubyanka Binası

Eski KGB karargahı olarak kullanılan Lubyanka Binası, hapishaneleriyle ünlüydü. Bugün yine KGB müzesi olarak gezebileceğiniz bu bina, aynı zaman da şuan faaliyet gösteren Rus Federal Güvenlik Servisi’nin de ek binası olarak dikkat çekiyor.

Çar’ın Çanı

Bir döneme kadar dünyanın en yüksek yapılarından birisi sayılan Çar’ın Çanı kulesi, 81 metrelik devasa yüksekliği ile dikkatleri üzerine çekmektedir. 137 basamaklı kuleye çıkıp, içeriyi gezebiliyorsunuz. Kulenin bitişiğinde ise Çar’ın Çan’ı yer alıyor. Ağırlığı 202 ton olan bu çan, bugüne kadar hiç çalınmamış. Ç

Dostoyevski’nin Evi

Ruslar kültür sanat ve edebiyata önem veren bir topluluktur. Dostoyevski Rusya’nın önemli değerleri arasında yer alıyor. Her yazdığı kitap klasik eser olarak korunan bu kişinin doğup büyüdüğü evi görebilme şansına sahip olabilirsiniz. Dostoyevski’nin askeri akademiye gidene kadar yaşadığı minik apartmanı ziyaret edebilir, ailesinin kütüphanesini, Dostoyevski’nin oyuncaklarını ve kişisel eşyalarını görebilirsiniz. Farklı güzellikler arıyorsanız önemli bir ziyaret noktası olacaktır.

Bolşoy Tiyatrosu

Rusya’nın mimari anlamda ki sanatını gösteren önemli eserlerden bir tanesi Bolşoy Tiyatrosudur. Josep Bové tarafından tasarlanan tiyatro, sahnelediği başarılı opera ve baleleriyle kısa sürede en ünlü yerlerden biri oluyor. Eğer zamanlama olarak denk gelirseniz çok güzel eserleri izleyebilirsiniz.

Gorky Park

Gorky Parkı kültür parkı olarak da bilinir. Moskova sakinlerinin uğrak noktalarından birisi olan bu park, Avrupa’nın en büyük buz pistine de sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Yaz dönemlerinde pek çok aktivitenin yapıldığı parkta eğlenceli  zaman geçirebilmeniz mümkün olacak.

Puşkin Güzel Sanatlar Müzesi

Van Gogh, Picasso, Monet, Rodin, Cezanne, Kandinsky ve bir çok sanatçının orijinal eserlerini burada görebilirsiniz. Farklılığı yaşamak isterseniz mutlaka Puşkin müzesini gezmeniz gerekecektir.  

Moskova Metrosu

Dünyada metronun bu denli düzenli olduğu başka bir ülke var mıdır bilinmez fakat ulaşım için kullanılan metroların Moskova’da yeri ayrı güzeldir. Her gün milyonlarca yolcuya hizmet veren bu metro, İçindeki heykeller, mozaikleri, incelikle yapılmış duvarlar ve dev avizeleriyle dikkat çekiyor. Teatralnaya, Novokuznetskaya, Shosse Entuziastov, Kievskaya ve Elektrozavodskaya istasyonlarını ziyaret etmeniz tavsiye ederiz.

Izmailovsky Park

Özel günlerde ışıklar ve süsleriyle dikkat çeken bu park Moskova denilince akla gelen yerlerin başında bulunuyor.

Stalin’in Gökdelenleri

Lenin’e ait izler olur da Stalin’in olmaz mı? Stalin Gökdelenleri şehrin simgeleri arasında kendine yer buluyor. Tepesinde Sovyet yıldızı bulunan binaları gezmek için tek yapmanız gereken güvenlik görevlisini ikna etmek olacaktır!Pasternak’ın Evi

Pasternak, Nobel ödülüne layık görülmüş fakat vatandaşlıktan çıkarırlar korkusuyla bu ödülü kabul etmemiştir.

Uzay Deneyimi…

Kozmonot Eğitim Merkezi

Zvyozdny Gorodok Ve Yuri Gagarin soğuk savaş döneminin önemli isimleri arasında yer aldı. Bu ikili adına açılan kozmonot eğitim merkezi, Rusya’nın uzaya verdiği önemi ortaya çıkaracaktır.

Beyaz gecelerin keyfini çıkarın;

Moskova veya Rusya’nın belli başlı bölgelerinde beyaz geceler oldukça popülerdir. Aziz Pittsburgh “Beyaz Geceler” Ruslar için çok özel etkinliklerdir. Geceleri uzun olan ve yaz festivallerinde birçok kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Haziran ve Temmuz festivallerin en yoğun olduğu tarihlerdir. Rusya Turları ile sizde Moskova gibi eşsiz bir şehri keşfedebilirsiniz. 

Editör Hakkında Tüm gösterilen İnternet Sitesi

Duygu Tunçer

Yorum Yapabilirsiniz...

Gerekli alanları doldurmanız yeterli.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.